Σπήλαιο Σφενδόνη: Στα σπλάχνα της κρητικής γης



Μια σπάνιας ομορφιάς σύμπραξη των δυνάμεων της γης και του χρόνου δημιούργησαν το εντυπωσιακό σπήλαιο Σφενδόνη στα Ζωνιανά Μυλοποτάμου.







Δαιδαλώδεις διάδρομοι μέσα στα σπλάχνα της γης, αίθουσες με εντυπωσιακό διάκοσμο από αμέτρητους σταλακτίτες, σταλαγμίτες και ασβεστολιθικές κολόνες ηλικίας πολλών αιώνων σε αλλεπάλληλους σχηματισμούς: μια επίσκεψη στο σπήλαιο Σφενδόνη (ή «Σφεντόνη») των Ζωνιανών είναι σαν ένα αληθινό σεργιάνι στη γεωλογική ιστορία όχι μόνο της Κρήτης μα του κόσμου ολόκληρου.

Το σπηλαιακό συγκρότημα των Ζωνιανών απλώνεται σε μια συνολική έκταση περίπου 3.000 τ.μ. στο εσωτερικό του λόφου Χαλέπα. Δεν είναι επισκέψιμο σε ολόκληρη την έκτασή του, ωστόσο τα 2/3 του σπηλαίου που μπορείς να επισκεφθείς είναι υπεραρκετά προκειμένου να αποκτήσεις μια πλήρη εικόνα της εντυπωσιακής ομορφιάς του.

Οι προσεκτικά τοποθετημένοι μεταλλικοί διάδρομοι μήκους 270 μέτρων σε οδηγούν σε μια εκπληκτική διαδρομή στα βάθη του σπηλαίου περνώντας μέσα από μια σειρά από αίθουσες με ποικιλόμορφο σταλακτιτικό διάκοσμο, που αναδεικνύεται ακόμη περισσότερο από τον έξοχα τοποθετημένο εναλλασσόμενο φωτισμό.


Θρύλοι και πραγματικότητα
Το «Αδυτο της Νεράιδας», ένας στενός θάλαμος 17 μέτρων, ο «Προθάλαμος των Αρμονιών» με τις τεράστιες κολόνες, το «Ανάκτορο» με τον εντυπωσιακό λιθωματικό διάκοσμο και τους λαμπυρίζοντες κρυστάλλους ανθρακικού ασβεστίου, και ο «Παρθενώνας», μια σάλα γεμάτη αμέτρητους σταλαγμίτες και σταλακτίτες, είναι μερικές μόνο από τις αίθουσες που θα περιηγηθείς μέσα στο Σφενδόνη.





Στο βορειότερο άκρο του σπηλαίου (μη επισκέψιμο) βρίσκεται ο θάλαμος «του Χαμένου Παιδιού»: εδώ κάποτε εντοπίστηκε ο σκελετός ενός μικρού παιδιού, που πριν πολλούς αιώνες μπήκε στη σπηλιά και ποτέ δεν κατάφερε να ξαναβρεί την έξοδο.

Πέρα από τον εντυπωσιακό εσωτερικό διάκοσμο, το σπήλαιο του Σφενδόνη «στολίζεται» και από αρκετούς θρύλους και λαϊκές δοξασίες. Μια από τις ιστορίες σχετίζεται με το όνομά του: ένας Σφακιανός αντάρτης, ο Σφεντόνης, λένε πως είχε βρει καταφύγιο κάποτε στο σπηλιάρι. Μια μέρα καθόταν στην είσοδο και έψηνε κρέας, όταν τον πλησίασε ένας νεαρός, ίσως για να του ζητήσει φαγητό. Ισως από φόβο μήπως τον προδώσει, ο Σφεντόνης τον σκότωσε κλωτσώντας τον με το στιβάνι του. Το γεγονός ωστόσο μαθεύτηκε, και έκτοτε το σπηλιάρι ονομάστηκε «του Σφεντόνη η Τρύπα».

Στο σπήλαιο θα μπεις με τη συνοδεία κάποιου ντόπιου ξεναγού (υπεύθυνος τόσο για τη δική σου ασφάλεια όσο και για του ίδιου του σπηλαίου) που θα σου εξηγήσει με αναλυτικές λεπτομέρειες τα μυστικά του Σφενδόνη. Η ίδια η λειτουργία του σπηλαίου άλλωστε ξεκίνησε από τους ίδιους τους Ζωνιανούς, που φρόντισαν για την προστασία και την ανάδειξή του.


* Το σπήλαιο βρίσκεται 1 χλμ. έξω από τα Ζωνιανά (περίπου 52 χλμ. από το Ρέθυμνο και 43 χλμ. από το Ηράκλειο). Πληροφορίες: 28340 61209

thetravelbook.gr

Το διαβάσαμε από το: Σπήλαιο Σφενδόνη: Στα σπλάχνα της κρητικής γης http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2016/03/blog-post_194.html#ixzz42K07bUOm

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια