Παραλία Παντελεήμονα και κάστρο Πλαταμώνα



Ο νομός Πιερίας ανήκει στη Μακεδονία. Βρίσκεται ανάμεσα στη Θεσσαλονίκη και στη Λάρισα, με την οποία μοιράζεται το ψηλότερο βουνό της Ελλάδος, τον Όλυμπο. Συνδυάζει τα ψηλά βουνά με τις παραλίες, ενώ στα όριά του βρίσκεται το αρχαίο Δίον. Επίσης οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν την περιοχή έδρα των Μουσών. Στην Πιερία βρίσκονται ωραία θέρετρα για διακοπές, κυρίως καλοκαιρινές. Νέοι Πόροι, Πλαταμώνας, Παντελεήμονας, Σκοτίνα, Λεπτοκαρυά, Λιτόχωρο (Πλάκα Λιτοχώρου), Κατερίνη (Ολυμπιακή Ακτή) είναι η σειρά των παραλιών που ανήκουν στην Πιερία. Στην παρούσα ανάρτηση θα ταξιδέψουμε στην περιοχή δίπλα στο κάστρο του Πλαταμώνα, την παραλία Νέου Παντελεήμονος Πιερίας. Η περιοχή απέχει περίπου μιάμιση ώρα από Θεσσαλονίκη, 4 ώρες από Αθήνα και μία από Λάρισα.

Ερχόμενος από Αθήνα κανείς, περνώντας τις επικίνδυνες στροφές με τις ανάποδες κλίσεις στο κομμάτι του δρόμου που δεν έχει φτιαχτεί ακόμη, φτάνει στο κάστρο του Πλαταμώνα. Εκεί έχει κανείς την επιλογή να συνεχίσει ευθεία για Κατερίνη και Θεσσαλονίκη, αριστερά για το χωριό του Νέου Παντελεήμονα που βρίσκεται ακριβώς πάνω από την εθνική οδό και δεξιά να κατεβεί προς την παραλία του Νέου Παντελεήμονα.
Νέος Παντελεήμονας

Το χωριό του Νέου Παντελεήμονα προσφέρει ωραία θέα προς το κάστρο και τα παράλια. Έχει ορισμένες καλές ταβέρνες στην πλατεία του χωριού όπου μπορεί κανείς να φάει καλά κρέατα απολαμβάνοντας την δροσιά και τη θέα. Πέραν τούτου ουδέν. Τις μέρες που στην παραλία έχει πολλή ζέστη, μπορεί κανείς να βρει δροσιά εκεί.
Παραλία Νέου Παντελεήμονα


Άποψη της παραλίας Νέου Παντελεήμονος Πιερίας και το κάστρο του Πλαταμώνα.

Στρίβοντας κανείς από την εθνική στο ύψος του κάστρου προς τα παράλια, φτάνει στην παραλία του Νέου Παντελεήμωνα. Για τους μη γνωρίζοντες, στην περιοχή υπάρχουν πολλά κάμπινγκ. Έχοντας παραθερίσει ορισμένα καλοκαίρια στην περιοχή, κυρίως στα κάμπινγκ, μπορώ να πω ότι ο συνδυασμός βουνού, θάλασσας, πράσινου και του κάστρου είναι κάτι μοναδικό. Από τη μία μεριά βρίσκεται ο Όλυμπος με τις ψηλές, απότομες κορφές, καταπράσινος και ενίοτε συννεφιασμένος. Από την άλλη το Αιγαίο με ανοιχτή και καθαρή θάλασσα, ενώ με καλό καιρό φαίνεται η Χαλκιδική. Στο σκηνικό προστίθενται επίσης τα δέντρα που φτάνουν μέχρι κάτω στη θάλασσα, κυρίως λεύκες και πλατάνια, ενώ κοιτώντας κανείς δεξιά βλέπει το καλοδιατηρημένο ενετικό κάστρο του Πλαταμώνα. Η παραλία είναι αμμώδης, ενώ εκεί που σκάει το κύμα υπάρχει βότσαλο. Τα νερά είναι σχετικά βαθιά και καθαρά.


Η παραλία του Νέου Παντελεήμονα από την άκρη, κάτω από το κάστρο, μέχρι την παραλία Σκοτίνας που φαίνεται στην άκρη του κόλπου.

Η παραλία Νέου Παντελεήμονα έχει σχετική δροσιά και το καλοκαίρι. Επειδή ο καιρός στον Όλυμπο μπορεί να είναι απρόβλεπτος, καλού-κακού προετοιμαστείτε για καμιά καλοκαιρινή μπόρα. Μια ζακέτα και ένα ζευγάρι κλειστά παπούτσια αρκούν.
Διαμονή

Η συγκεκριμένη περιοχή είναι γνωστή σε αρκετό κόσμο που κάνει κάμπινγκ. Υπάρχουν αρκετά κάμπινγκ στην περιοχή από το κάστρο μέχρι και την Σκοτίνα, που είναι το κομμάτι που αναφέρεται ως παραλία Νέου Παντελεήμονα. Τα κάμπινγκ ποικίλουν σε μέγεθος, ανέσεις, ενώ η σκιά είναι στα περισσότερα αρκετά καλή. Προσωπικά έχω μείνει σε 3 από αυτά, Αρίων, Εσπερίδες καιΗράκλεια (αρχαίο όνομα της περιοχής). Σχετικές αξιολογήσεις βρίσκει κανείς στο e-camping.gr. Κάποιες βασικές ανέσεις παρέχουν όλα τα κάμπινγκ, όπως ηλεκτρισμό, νερό, τουαλέτες, πάρκινγκ. Ορισμένα διαθέτουν μίνι μάρκετ, εστιατόριο ή και beach bar.

Κάποια έχουν και ενοικιαζόμενα δωμάτια εντός του χώρου του κάμπινγκ, καλή λύση για όσους θέλουν την άνεσή τους. Υπάρχουν επίσης και ξενοδοχεία υψηλού επιπέδου για κάποιον που επιθυμεί κάτι διαφορετικό.
Η περιοχή ήταν γνωστή ανέκαθεν σε παραθεριστές από Βαλκάνια και κεντρική Ευρώπη, χρόνια πριν την ανακαλύψουν οι ημεδαποί. Μετά τη λήξη των πολέμων στην πάλαι πότε Γιουγκοσλαβία έρχονται στην περιοχή αρκετοί Γερμανοί, Αυστριακοί, Βούλγαροι, Σκοπιανοί, Τσέχοι, Πολωνοί και άλλοι.

Το μέρος είναι ιδανικό κυρίως για οικογένειες και παραθεριστές που θέλουν να έρθουν σε επαφή με τη φύση, καθώς και για όσους επιθυμούν να κάνουν σχετικά οικονομικές διακοπές. Υπάρχουν πολλές οικογένειες που παραθερίζουν χρόνια με σκηνές και τροχόσπιτα στην περιοχή, οι λεγόμενοι «μόνιμοι». Επειδή συνήθως τα καλά σημεία με σκιά είναι περιζήτητα, φροντίστε να έρθετε νωρίς.
Φαγητό-διασκέδαση

Στην περιοχή βρίσκονται αρκετοί φούρνοι, εστιατόρια, σουπερμάρκετ, φαστφουντάδικα και beach bars. Ειδικά τα τελευταία χρόνια ενώ η περιοχή ήταν αρκετά ήσυχη, έχει αρχίσει να γίνεται πολυσύχναστη εξαιτίας καταστημάτων που ανοίγουν, εντούτοις υπάρχουν ακόμη ήσυχες γωνιές.


Θέα από το χωριό του Νέου Παντελεήμονα προς το κάστρο του Πλαταμώνα.

Προσωπικά προτείνω την ταβέρνα Castello στην πλατεία στον Νέο Παντελεήμονα (πολύ καλά κρέατα και χειροποίητα γλυκά) και τηνψαροταβέρνα Δελφίνι δίπλα στο κάστρο. Ειδικά την δεύτερη είναι λίγο δύσκολο να την βρει κανείς. Παίρνετε τον δρόμο από παραλία Παντελεήμονα για Πλαταμώνα που περνάει δίπλα από το κάστρο. Όταν κατεβείτε, βρίσκεστε πάνω στην ταβέρνα Κύματα (αρκετά καλό φαγητό σε κυριλέ περιβάλλον). Προχωράτε αριστερά, περνάτε τις γραμμές και βρίσκεστε σε ένα γραφικό ταβερνάκι με ωραίο φρέσκο ψαράκι σε λογικές τιμές. Καλό θα είναι να είστε εκεί λίγο πριν βγει το φεγγάρι ώστε να απολαύσετε το φαγητό μετά θέας.
Εκδρομές – Δραστηριότητες

Ο Παντελεήμονας προσφέρεται για αρκετές κοντινές εκδρομές. Για νυχτερινή ζωή μπορεί κανείς να πάει σε λιγότερο από 5’στονΠλαταμώνα χωρίς να βγει στην εθνική οδό. Εκεί υπάρχουν πολλά μπαράκια και κάποια clubs. Κοντά είναι επίσης ο Νέος Παντελεήμονας, ο παραδοσιακός οικισμός του Παλιού Παντελεήμονα, το Δίον, το Λιτόχωρο, η Λεπτοκαρυά και άλλα. Έχει την ευχέρεια κανείς να διαλέξει βουνό ή θάλασσα. Προτεινόμενες δραστηριότητες είναι η επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο στο Δίονόπως επίσης και η παρακολούθηση παράστασης στο αρχαίο θέατρο, ανάβαση στον Όλυμπο, συναυλίες στο κάστρο του Πλαταμώνα, πτήση με παραπέντε από τις πλαγιές του Ολύμπου στην παραλία.


Οι παλιές γραμμές του τρένου και το τούνελ που ενώνει παραλία Παντελεήμονα και Πλαταμώνα.

Παλιότερα το τρένο περνούσε από την παραλία μέσα από το κάστρο, πλέον η γραμμή έχει υπογειοποιηθεί. Οι πιο κοντινές στάσεις είναι στους Νέους Πόρους Πιερίας και στην Λεπτοκαρυά. Υπάρχει και αυτοκίνητο-τρενάκι που ενώνει Νέους Πόρους και Λεπτοκαρυά με ενδιάμεσες στάσεις Πλαταμώνα, Παντελεήμονα και Σκοτίνα. Το τούνελ κάτω από το κάστρο απ’όπου περνούσε παλιά το τρένο είναι προσβάσιμο με τα πόδια. Δείτε το σαν μια μικρή περιπέτεια, πέντε λεπτά περπάτημα ενώ έχει φωτισμό που επαρκεί. Υπάρχουν σκέψεις για μελλοντική αξιοποίησή του, προς το παρόν είναι διατηρητέο μαζί με τους σχετικούς πυργίσκους.
Κάστρο Πλαταμώνα

Το πιο επιβλητικό αξιοθέατο της περιοχής που έχει χτιστεί από ανθρώπινο χέρι είναι το κάστρο του Πλαταμώνα, αυτό για το οποίο είχε τραγουδήσει παλιότερα και ο αείμνηστος Μητροπάνος. Βρίσκεται σε αρκετά καλή κατάσταση, ενώ είναι επισκέψιμο με μικρό αντίτιμο. Το καλοκαίρι γίνονται εκεί αρκετές συναυλίες στα πλαίσια του Φεστιβάλ Ολύμπου. Καλή θέα προς το κάστρο έχει κανείς από τον Νέο και από τον Παλιό Παντελεήμονα.


Tips
Όσοι μετακινήστε από τον παράλληλο δρόμο της εθνικής μεταξύ Παντελεήμονα και Πλαταμώνα να ξέρετε ότι συνήθως εκεί κάνει μπλόκο η τροχαία για αλκοτέστ.
Το πιο ωραίο μέρος για φαγητό και ποτό είναι ο παραδοσιακός οικισμός του Παλιού Παντελεήμονα. Θα γίνει ξεχωριστή ανάρτηση για το μέρος.
http://www.blogtravels.gr/2012/09/panteleimonas-castleofplatamonas/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια