Ύδρα: Aρχόντισσα και κοσμοπολίτισσα


Ο Παράδεισος είναι πολύ κοντινή υπόθεση στην Αττική. «Διακτινιστείτε» στην αθάνατη Ύδρα, επιδοθείτε σε ένα ατέλειωτο περπάτημα στα στενά της, και προπαντός ξεχάστε το αυτοκίνητο και το μποτιλιάρισμα!

Φως και θάλασσα
Σουρουπώνει, οι τουρίστες πιάνουν θέση στις καφετέριες και στα ταβερνάκια, ανοίγουν χάρτες και οργανώνουν τις πεζοπορικές τους διαδρομές στην Ύδρα. Η ωραιότερη και πιο αντιπροσωπευτική βόλτα είναι αυτή από το άγαλμα του Μιαούλη μέχρι και το Περίπτερο – διασχίζοντας τον παραλιακό δρόμο με τα περίπου εκατόν είκοσι γαϊδούρια και μουλάρια που μεταφέρουν κόσμο και εμπορεύματα, και αντικαθιστούν τα αυτοκίνητα και τις μοτοσικλέτες.
Παίρνω θέση στον θρυλικό «Πειρατή», φτιάχνω την ατζέντα για την επόμενη μέρα και παρατηρώ τα φώτα που αρχίζουν να ανάβουν στο λιμάνι με τα επιβλητικά κτίρια. Γκαλερί, μουσεία, αρχοντικά, παραλίες, μπαράκια, εστιατόρια, καλντερίμια, άνθρωποι, μουλάρια, κάρα. Η βεντάλια του νησιού ανοίγει – μόλις 35 μίλια από τον Πειραιά.
Από τι υλικά φτιάχνεται ο Παράδεισος; «Από πέτρα, αρχοντικά, φως (αυτό ακριβώς που ύμνησε ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας) και θάλασσα» σκέφτομαι και χαμογελώ.



Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας
Δεν είναι λίγες οι φορές που τα εικαστικά και πολιτιστικά happenings του μουσείου συζητιούνται στους καλλιτεχνικούς κύκλους της Αθήνας. Φέτος και μέχρι τις 31 Ιουλίου η εικαστική έκθεση των Αλέξη Ακριθάκη και Μίλτου Σαχτούρη αποτελεί από μόνη της αφορμή για να κάνετε μια στάση στο μουσείο, του οποίου «ψυχή» είναι η ακάματη διευθύντρια Ντίνα Αδαμοπούλου. Ο κόπος που καταβλήθηκε για τη συστηματοποίηση και την οργάνωση του αρχείου και του μουσείου –που φιλοξενεί 18.000 έγγραφα, 12.000 τίτλους βιβλίων και δεκάδες εκθέματα που αιφνιδιάζουν, όπως η πρωτότυπη Χάρτα του Ρήγα Φεραίου– άξιζε, πράγμα που φαίνεται από τα κολακευτικά σχόλια στο βιβλίο των επισκεπτών. Σήμερα το ιστορικό κομμάτι περιλαμβάνει 18.000 έγγραφα από τις αρχές του 18ου έως και τις αρχές του 19ου αιώνα. Η Βιβλιοθήκη επίσης περιλαμβάνει 12.000 τίτλους βιβλίων, ιστορικού αλλά και λογοτεχνικού περιεχομένου. Στο μουσείο υπάρχουν αντικείμενα από τις αρχές του 18ου αιώνα, αλλά και από τον 17ο, όπως καλλιτεχνήματα, συλλογή όπλων, παραδοσιακές φορεσιές, χάρτες (του 1700) της Μεσογείου κ.ά.
• Καθημερινά ανοιχτά 09:00-16:00
και 19:30-21:30, τηλ.: 22980 52355.



Βουτιές, βουτιές!
Με περπάτημα ή με θαλάσσια ταξί, θα κάνετε τη βουτιά σας σε μία από τις παραλίες του νησιού. Κάτω από το Περίπτερο εύκολες λύσεις είναι η Σπηλιά, η Υδρονέτα, τα Καμίνια και το Μανδράκι – μετά από σύντομο περπάτημα με αφετηρία την πόλη. Ιδανική επιλογή –αν και απαιτείται καραβάκι για να φτάσετε– αποτελούν οι όρμοι του Μπίστη και του Αγίου Νικολάου με το ψιλό βότσαλο. Με τα θαλάσσια ταξί, αλλά και με περπάτημα για τους πιο υπομονετικούς, θα βρεθείτε στον Βλυχό, στον Παλαμιδά και στον Μώλο. Η Λιμνώνιζα, επίσης, θεωρείται από πολλούς η καλύτερη παραλία της Ύδρας.



Περπάτημα
Με αφετηρία το άγαλμα του Μιαούλη (στον ανατολικό προμαχώνα του λιμανιού), θα κατεβείτε τα σκαλιά και θα περάσετε πλάι σε μια σειρά ενετικών κτιρίων, όπου στο ένα στεγάζεται η αίθουσα τέχνης «Μελίνα Μερκούρη» και στο άλλο το Λιμεναρχείο. Δίπλα ακριβώς δεσπόζει το Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο με τα δεκάδες εκθέματα και κειμήλια, ενώ στο σπίτι της οικογένειας Τσαμαδού Σαχίνη σήμερα θα δείτε την παλαιότερη Σχολή Εμποροπλοιάρχων της χώρας. Κέντρο και σημείο συνάντησης πολλών είναι το Ρολόι του μοναστηριού της Παναγίας, ενώ καθώς περνάτε –μπροστά από το μοναστήρι– κάντε μια στάση στην πλατεία Παύλου Κουντουριώτη. Συνεχίζετε παραλιακά προς το Πέταλο, προς το αρχοντικό του Παύλου Κουντουριώτη, και σε λίγο φτάνετε στο Περίπτερο και στη Σπηλιά. Από εδώ μπορείτε να συνεχίσετε μέχρι τα Καμίνια (με 15 λεπτά περπάτημα) ή να επιστρέψετε στο μοναστήρι, μέσα στο οποίο βρίσκονται το Εκκλησιαστικό Μουσείο και το Δημαρχείο, και από εκεί να περπατήσετε προς την πλατεία Βότση και το παλαιότατο και ιστορικό φαρμακείο του Ραφαλιά. Επίσης, από την οδό Λυγνού θα σκαρφαλώσετε στο Αρχοντικό του Λάζαρου Κουντουριώτη, ενώ συνεχίζοντας –από την οδό Τσαμαδού– δεν θα αργήσετε να φτάσετε στην Κιάφα με τα πολλά υδραίικα αρχοντικά (30 είναι περίπου σε όλο το νησί), φτιαγμένα από γκρίζα πέτρα, κεραμίδι και ξύλο.
Η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Νηστευτή έχει αγιογραφίες του 17ου αιώνα, από τον ναό της Αγίας Παρασκευής θα έχετε θέα στο λιμάνι, ενώ με… μπόλικο ιδρώτα θα κατακτήσετε και τον Άγιο Κωνσταντίνο τον Υδραίο. Από την Τσαμαδού επιστρέφετε στην πλατεία Βότση, και στην οδό Αγίου Γεωργίου θα συναντήσετε το εργαστήριο του 86χρονου ξυλουργού, συγγραφέα και ναΐφ ζωγράφου Φραντζέσκου Σπηλιώτη. Από την οδό Οικονόμου ξαναβγαίνετε στον παραλιακό δρόμο της Ύδρας με τα παραταγμένα καφέ. Μια σημαντική πληροφορία είναι η εξής: Αν επιθυμείτε μια ακριβή περιήγηση, θα προμηθευτείτε την προηγμένη συσκευή ηχητικής ξενάγησης του Acoustic Guide από τα γραφεία της Αναπτυξιακής Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρας. (Διαρκεί μιάμιση ώρα, στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα, με κόστος 10 ευρώ.)



Τα τετράποδα
Τα μουλάρια («10 ευρώ το ζώο για 10 λεπτά διαδρομή») είναι το «όχημα» της πρώτης αναγνωριστικής βόλτας στην Ύδρα, ενώ τα παραταγμένα θαλάσσια ταξί σάς πάνε παντού με το ανάλογο κόστος. Στο κοσμοπολίτικο νησί δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα, και άρα δεν θα υποστείτε τις γνωστές συνέπειες, όπως κυκλοφοριακό, μποτιλιάρισμα, κορναρίσματα. Αυτό βέβαια δεν είναι το μοναδικό ατού ενός νησιού που γνώρισε τα δικά του golden years σε δύο φάσεις στη νεότερη ιστορία: στα τέλη του 18ου αιώνα και στις αρχές του 19ου, όταν άκμασε το εμπόριο, και δεν ονομάστηκε τυχαία από τον Ιμπραήμ «Μικρά Αγγλία» –εν μέσω της Επανάστασης του 1821–, λόγω του τρομερού της στόλου. Η δεύτερη φάση είναι τη δεκαετία του ’60, όταν αποτέλεσε το φόντο για την ταινία «Το παιδί και το δελφίνι» με τη Σοφία Λόρεν, και δεκάδες επωνύμων καλλιτεχνών συνέρρευσαν στο νησί, κάνοντας τον αγαπημένο τους προορισμό. Το λεύκωμα για τη θρυλική Λαγουδέρα –που κυκλοφορεί αυτές τις μέρες στα βιβλιοπωλεία– αποτυπώνει τις κοσμικές αφίξεις και τα ασύγκριτα γλέντια σε ένα στέκι-σταθμό για όλη την Ελλάδα.



Ιστορική Οικία Λάζαρου Κουντουριώτη*
Τριώροφο και επιβλητικό κτίσμα, χαρακτηριστικό δείγμα υδραίικης αρχιτεκτονικής. Ξεκινήστε από το Β ισόγειο, με τα έπιπλα της οικογένειας Κουντουριώτη, αλλά και τα κειμήλια – θα παρατηρήσετε την τιμητική σπάθη και τα παράσημα του Κουντουριώτη, καθώς και την ολόσωμη εικόνα του. Στη συνέχεια, στον όροφο του αρχοντικού εκτίθενται αντιπροσωπευτικά έργα της νεοελληνικής τέχνης, παραδοσιακές ενδυμασίες, υφαντά, κοσμήματα, ενώ αξίζει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στην ενδυμασία της Λαζαρίνας Κουντουριώτη. Στο Α ισόγειο της οικίας θα δείτε τη μόνιμη έκθεση των ζωγράφων Περικλή και Κωνσταντίνου Βυζάντιου, ενώ η επίσκεψη στην Οικία ολοκληρώνεται με την έκθεση του Παναγιώτη Τέτση, που αποτελεί και το κερασάκι στην τούρτα του χώρου. (Ανοιχτά καθημερινά 10:00-14:00 και 17:30-20:30, τηλ.: 22980 52421,www.nhmuseum.gr)
*Παράρτημα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου.



Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου
Η μητρόπολη δεσπόζει στο κέντρο του λιμανιού από το 1808. Το καθολικό της μονής σήμερα αποτελεί ενοριακό ναό της Ύδρας, ενώ στην αυλή του θα δείτε τον τάφο του Λάζαρου Κουντουριώτη. Ο χρυσός εξάφωτος πολυέλαιος, που κοσμείται με τις κεφαλές των Λουδοβίκων, συνοδεύεται από τη δική του ιστορία: Λέγεται ότι ο Παύλος Κουντουριώτης τον πήρε από τον πλοίαρχο Σαρκώση. Σήμερα στον ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου είναι εγκατεστημένο το Εκκλησιαστικό Μουσείο με σημαντικά κειμήλια.


info
• Επισκεφθείτε στην πλατεία Βότση το ιστορικό και παμπάλαιο φαρμακείο του Ραφαλιά, το οποίο χρονολογείται από το 1890.
• Πιάστε κουβέντα με τον τεχνίτη Λευτέρη Γρυπαίο, ο οποίος φτιάχνει εκπληκτικές μινιατούρες πλοίων στο εργαστήριό του στο Μανδράκι.
• Με αφετηρία το εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου, θα περπατήσετε μέχρι τον προφήτη Ηλία και την κορυφή Κλιμάκιο του βουνού Έρως. Υπολογίστε μιάμιση ώρα με κανονική πεζοπορία και φορέστε τα κατάλληλα παπούτσια.

Θα μείνετε
«Angelica»
τηλ.: 22980 53202,
www.angelica.gr
Ατμοσφαιρικό ξενοδοχείο με 21 άριστα δωμάτια (όλα με τζακούζι!) στην οδό Ανδρέα Μιαούλη. Ωραία σπιτικά γλυκά και καλές τιμές στα ατού του.

«Μιράντα»
τηλ.: 22980 52230,
www.mirandahotel.gr
Το ιστορικό αρχοντικό του 1810 λειτουργεί ως ξενώνας από το 1961, ενώ σήμερα ξεχωρίζει με τα 14 δωμάτιά του και τον κήπο με τις βουκαμβίλιες. Το δυνατό του σημείο, εκτός από τα εξαιρετικά διακοσμημένα και επιπλωμένα δωμάτια, είναι ότι αποτελεί σπουδαίο πολιτιστικό κύτταρο για όλη την Ύδρα, αφού κάθε χρόνο εδώ γίνονται εκθέσεις και συγκεντρώνονται πολλοί διάσημοι καλλιτέχνες.

«Αlkionides»
τηλ.: 22980 54055,
www.alkionidespension.com
Η όμορφη πανσιόν διαθέτει άνετα και καθαρά δωμάτια σε προσιτές τιμές, ενώ ο εσωτερικός κήπος συμπληρώνει την εικόνα – βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το λιμάνι.

«Νηρηίδες»
τηλ.: 22980 52875,
www.nereids-hydra.com
Παραδοσιακός ξενώνας με βεράντες, αυλή και θέα στο ανατολικό τμήμα της πόλης. 8 δίκλινα και ένα με υδρομασάζ.

«Πιτυούσσα»
τηλ.: 22980 52810,
www.piteoussa.com
Διακόσια μέτρα από το λιμάνι με 11 δωμάτια (το καθένα με ξεχωριστό στυλ, ενώ ορισμένα διαθέτουν μπαλκόνι και εσωτερική αυλή).

«Hotel Sophia»
τηλ.: 22980 52313,
www.hotelsophia.gr
Boutique hotel πάνω στο λιμάνι, με μπαλκόνια στην παραλιακή του νησιού και φανατικούς θαμώνες.

«Ξενοδοχείο Ύδρα»
τηλ.: 22980 53420,
www.hydra-hotel.gr
Από τα καλύτερα του νησιού με 8 δωμάτια, πανοραμική θέα και μεζονέτα για παρέα 4 ατόμων – μόλις 7 λεπτά από την Οικία του Λάζαρου Κουντουριώτη. Γιόγκα και δυνατό room service… Κάτι άλλο;

«Hotel Orloff»
τηλ.: 22980 52564,
www.orloff.gr
Κτίριο του 1796 και με εσωτερική αυλή, που ξεχωρίζει ως boutique hotel. Πλήρως εξοπλισμένα δωμάτια, με έμφαση στη λεπτομέρεια, και πλούσιο πρωινό.

«Hydroussa»
τηλ.: 22980 52400,
www.hydroussahotel.gr
Το «Ξενία» της Ύδρας ανακαινίστηκε και κυριαρχεί στην πλατεία Βότση. Κάντε κράτηση για ένα από τα 40 δωμάτιά του και παρατηρήστε την κεντρική σάλα με τα ζωγραφιστά ταβάνια.





«Bratsera»
τηλ.: 22980 53971,
www.bratserahotel.com
Θα μείνετε στο εργοστάσιο σφουγγαριών, που ιδρύθηκε από τον Νικόλαο Βερβενιώτη το 1860, αναπαλαιώθηκε με μεγάλο μεράκι και μετατράπηκε σε ένα από τα ωραιότερα ξενοδοχεία. Βρίσκεται σε απόσταση λίγων λεπτών με τα πόδια από το λιμάνι, μέσα σε μια απόμερη αυλή. Tα 26 δωμάτια ξεχωρίζουν, ενώ η σουίτα «Virani» κλέβει την παράσταση στον επάνω όροφο, αφού την οροφή της διακοσμούν επίχρυσες χειροποίητες ζωφόροι.

Θα φάτε

Καμίνια
«Ταβέρνα της Κοντυλένιας» τηλ.: 22980 54120, 53520
Το λαζάνι με λαχανικά είναι σκέτη εμπειρία, οι πατάτες κόβονται στο χέρι και οι επιλογές σε κρεατικά και θαλασσινά είναι πολλές, σε μια βεράντα όνειρο! Μια καλή λύση είναι το ψητό καλαμάρι, ενώ και το επιδόρπιο τύπου καρυδόπιτα με σοκολάτα παγωτό ανεβάζει τον πήχη!

Πόλη
«The Pirate Bar»
τηλ.: 22980 52711,
www.pirate.gr
Το θρυλικό ροκ στέκι γράφει τη δική του ιστορία από το 1976, υπό την εποπτεία μόνο της οικογένειας Μπούχλα. Πρέπει, πάντως, να πω ότι το πρωί θα πιείτε ήσυχα εδώ τον καφέ σας, ενώ τα πιάτα και ο μεζές είναι από τις ευχάριστες εκπλήξεις.

«Ψαροπούλα»
τηλ.: 22980 52630,
www.psaropoula.com
Από το 1911 η οικογένεια Τηλιακού συνεχίζει την παράδοση της οικογενειακής ταβέρνας – στο λιμάνι της Ύδρας. Η ελληνική κουζίνα αποτελεί εδώ το κυρίως θέμα, ενώ τα θαλασσινά και τα φρέσκα ψάρια κλέβουν την παράσταση!

«Όστρια»
τηλ.: 22980 54077
Στέκι με φανατικούς, στο οποίο μπορείτε να δοκιμάσετε σπέσιαλ γαριδάκια Κοιλάδας και να αφεθείτε στην περιποίηση της ιδιοκτήτριας Τασούλας.

«Omilos»
τηλ.: 22980 53800
Κρεμασμένο στα βράχια και με απίστευτη θέα από την είσοδο του λιμανιού, θα απολαύσετε γκουρμέ και υψηλού επιπέδου γεύσεις (με έμφαση στη Μεσόγειο), σε ρομαντική και μίνιμαλ διακοσμημένη βεράντα πάνω στη θάλασσα. Ψαγμένοι ήχοι.

«Γειτονικό
(Χριστίνα ή Μανόλης)»
τηλ.: 22980 53615
Κοκκινιστό να γλείφετε τα δάχτυλά σας! Τα πολλά μαγειρευτά, αλλά και οι ψαρόσουπες είναι επίσης ξεχωριστά πιάτα, ενώ για το τέλος επιλέξτε γλυκά του κουταλιού.





«Ξερή Ελιά»
τηλ.: 22980 52886
Προσιτές τιμές και μεγάλη ιστορία. Θα φάτε ψάρια με αξιώσεις, και τώρα το καλοκαίρι υπό τον ήχο ζωντανής μουσικής.

Βλυχός
«Ενάλιον»
τηλ.: 22980 29680
Κασιώτικα ντολμαδάκια, καλτσουνάκια με μυζήθρα, κρεατικά και ψάρι. Επιστρέψτε στη Χώρα περπατώντας (υπολογίστε 20 λεπτά) μόνο και μόνο για… χώνεψη!

Ποτό-καφές
Προσεγμένα κοκτέιλ θα πιείτε στο «Amalour», υπό τον ήχο ψαγμένων μουσικών, ενώ, αν αναζητάτε τοπικά αμυγδαλωτά (και άλλα γλυκά), μια καλή επιλογή είναι ο «Τσαγκάρης» και το «Μητροπολιτικό».

Για καφέ, πρωινό και ποτό πάτε στον «Isalo» (τηλ.: 22980 53845, www.isalos.com) και στο καφέ «Backbella» (τηλ.: 22980 52593), ενώ το «Bandera» προτείνεται και για καλό σνακ.


info
• Δήμος: www.hydra.gr
τηλ. 22980 52210
• Θαλάσσια ταξί:
τηλ.: 22980 53690.

Του Δημήτρη Ν. Μανιάτη

- See more at: http://www.saronicmagazine.com/?p=2411#sthash.VzCDJQoO.dpuf

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. Καταρχας ευχαριστώ πολύ για τις πληροφοριες! Να σε ρωτήσω κάτι, για τις παραλίες πας με καραβακια ή με θαλασσια ταξι; Γιατι στις Σπετσες θυμαμαι οτι υπήρχαν και καραβακια περα απο θαλασσια ταξι. Θυμασαι μηπως και τιμες; Ευχαριστώ πολύυ!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. สล็อต เล่นง่ายเข้าง่าย ปากทางเข้า สะสมเกมสล็อตพีจีออนไลน์ไว้อย่างยัดเยียดแล้วหลังจากนั้นก็เป็นเว็บที่มาแรงที่สุดของยุคนี้ PG SLOT เว็บตรงไม่ผ่านเอเย่นต์ แจ็กพอเพียงตแตกเยอะมาก

    ΑπάντησηΔιαγραφή