Το υπέροχο Ελληνικό φαράγγι που διασχίζει η θεαματικότερη σιδηροδρομική γραμμή των Βαλκανίων!(ΒΙΝΤΕΟ)













Ένα φαράγγι εξαιρετικής ομορφιάς και ένα μικρό τρενάκι που γίνεται ένα με το υπέροχο φυσικό τοπίο καθώς σκαρφαλώνει στις πλαγιές των Αχαϊκών βουνών.




Η προσπάθεια του ανθρώπου να τιθασεύσει τα στοιχεία της φύσης, σε αυτήν την περίπτωση έγινε με πολύ σεβασμό, προσφέροντας έτσι ένα άριστο αισθητικά και λειτουργικά, αποτέλεσμα!




Ένα αποτέλεσμα με αξεπέραστη ομορφιά που φέρνει στην περιοχή χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο ενώ ταυτόχρονα οδήγησε πολλούς να χαρακτηρίζουν τη σιδηροδρομική γραμμή ως τη θεαματικότερη των Βαλκανίων. Καθόλου άδικα.




Η κοιλάδα του Βουραϊκού παλαιότερα ήταν λίμνη όπως και όλη η περιοχή γύρω από τα Καλάβρυτα.











Τα νερά της έψαξαν για διέξοδο προς τη θάλασσα και δημιούργησαν το επιβλητικό αυτό φαράγγι το οποίο αργότερα παραδόθηκε στην ορμή του ομώνυμου ποταμού που το βαθαίνει χρόνια τώρα με τρόπο που θα ζήλευε και ο μεγαλύτερος γλύπτης.






Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή. Το φαράγγι του Βουραϊκού βρίσκεται στην Αχαΐα 13 χλμ. βορειοανατολικά των Καλαβρύτων. Μαζί με τον ορεινό όγκο του Χελμού αποτελούν μια ενιαία προστατευόμενη περιοχή που από το 2009 χαρακτηρίζεται ως Εθνικό Πάρκο.










Το φαράγγι έχει μήκος 20 χλμ. και διαρρέεται από τον Βουραϊκό ποταμό στον οποίο και οφείλει το όνομά του. Τo 1889, μέσα στο φαράγγι και πλάι στο Βουραϊκό ποταμό, ξεκίνησε να κατασκευάζεται από την Κυβέρνηση Χαρίλαου Τρικούπη ο μοναδικός στην Ελλάδα οδοντωτός σιδηρόδρομος. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1896.



Οι επιβάτες του «Μουντζούρη» είχαν την ευτυχία να διασχίζουν κάθε φορά ένα μοναδικό υπερθέαμα: Καταρράκτες χειμάρρων, σπήλαια με σταλακτίτες και σταλαγμίτες, πλούσια εναλλασσόμενη βλάστηση από πλατάνια, έλατα, ελιές και πικροδάφνες.. ένα πρωτόγονης ομορφιάς τοπίο, μοναδικό στην Ελλάδα.




Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει το μικρότερο μήκος σε πλάτος γραμμών στην Ευρώπη (0,75 μ.).










Απολαύστε το πολύ όμορφο βίντεο του Νίκου Καρατζά που ακολουθεί…




Το Φαράγγι του Βουραϊκού from NΚaratzas on Vimeo.



dinfo.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια