Το περήφανο Βελούχι - Το βουνό που στα «σπλάχνα» του γεννιούνται δύο ποταμοί (εικόνες)






«Βελούχι μου περήφανο, κι Οξιά ζωγραφισμένη, λιώσε τα χιόνια γλήγορα να χορταριάσει ο τόπος» λέει το δημοτικό τραγούδι, και ο χαρακτηρισμός «περήφανο» για το βουνό αυτό της Στερεάς Ελλάδας είναι πολύ σωστός. Με υψόμετρο 2.315 μέτρα το Βελούχι ή Τυμφρηστός δεσπόζει στους νομούς Ευρυτανίας και Φθιώτιδας.

Στις πλαγιές του είναι χτισμένο το Καρπενήσι ενώ «προστατεύεται» από άλλα βουνά, τα Άγραφα στα βόρεια, τα Βαρδούσια και την Καλιακούδα στα Νότια. Από το βουνό αυτό πηγάζουν δύο ποταμοί, ο Σπερχειός και ο Καρπενησιώτης και κοντά στις κορυφές του σχηματίζεται αλπική λίμνη.
Στην αρχαιότητα το βουνό ονομαζόταν Τυμφρηστός ή Τεφραστός, όνομα που αποδίδεται κατά μία εκδοχή σε κάποιο μυθικό πρόσωπο που λεγόταν έτσι και κατά μία άλλη στο χρώμα της τέφρας που έχουν τα «γυμνά» σημεία του βουνού.

Το Βελούχι είναι σταθερός προορισμός όσων αγαπούν τα χειμερινά αθλήματα καθώς σε υψόμετρο 1840 μέτρων λειτουργεί χιονοδρομικό κέντρο με καταφύγιο. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται και η αλπική λίμνη με σταθερή στάθμη στα νερά της όλες τις εποχές του χρόνου. Αυτό αποδίδεται τόσο στο λιώσιμο των χιονιών όσο και σε υπόγειες πηγές.
Στην περιοχή γύρω του, πολλά μικρά και μεγάλα χωριά περιμένουν τους ταξιδιώτες που είτε θα καταλύσουν εκεί είτε θα τα χρησιμοποιήσουν ως «ορμητήρια» για να εξερευνήσουν το πανέμορφο βουνό.





newsbeast.gr

Το διαβάσαμε από το: Το περήφανο Βελούχι - Το βουνό που στα «σπλάχνα» του γεννιούνται δύο ποταμοί (εικόνες) http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2017/01/blog-post_55.html#ixzz4Ubu0pPaZ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια