Ο μοναδικός Ναός στην Ελλάδα που κάθεται πάνω σε ηφαίστειο!






Είναι κτισμένη στις δύο πλευρές του πορθμού του Ευρίπου με το ένα κομμάτι της να βρίσκεται στην νήσο Εύβοια και το άλλο της στην Στερεά Ελλάδα. Στην ηπειρωτική πλευρά της στον λόφο της Κανήθου δεσπόζει το ενετικό κάστρο του Καράμπαμπα που μαζί με την γέφυρα του Ευρίπου και το μοναδικό φαινόμενο αλλαγής της κατεύθυνσης των υδάτων ανά έξι ώρες και ενδιάμεσα μίας ώρας στασιμότητας (παλίρροια του Ευρίπου), αποτελούν τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της

η "Παναγία η Οξυλιθιώτισσα" που βρίσκεται στο ηφαίστειο του Οξυλίθου στο χωριό Οξύλιθος της Κύμης Ευβοίας .
Ο Οξύλιθος πήρε την ονομασία του από τον "Οξύς - Λίθος" δηλαδή από την μυτερή πέτρα που υπάρχει στην κορυφή του Οξυλίθου που είναι το σβηστό πλέων ηφαίστειο. Εκεί επάνω, οι κάτοικοι του χωριού, έφτιαξαν κουβαλώντας τις πέτρες με χέρια πριν από περίπου 200 χρόνια.την πανέμορφη και γραφική Εκκλησία της "Παναγίας της Οξυλιθιώτισσας" .
πριν 200 χρόνια οι ευλαβείς κάτοικοι του χωριού, κουβαλώντας τις πέτρες με χέρια, ανέγειραν την γραφική Εκκλησία της "Παναγίας της Οξυλιθιώτισσας". Για να τους προστατεύει η Παναγιά και να «αγκαλιάζει» την στεριά και την θάλασσα που απλώνεται μπροστά στο Ναό Της.
Κάπου εκεί στα σπήλαια του ηφαιστείου πέρασε και ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης όταν ασκήτεψε απέναντι στην νήσο Σκυροπούλα.

Εκεί στην Αγία Τράπεζα της Ταπεινής Εκκλησίας λειτουργούσε συχνά ο Άγιος Νεκτάριος ως Ιεροκήρυκας της Ευβοίας!




Αξίζει κάποιος να την Επισκεφτεί !!!

http://omorfataxidia23.blogspot.gr/2015/04/blog-post_97.html

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια