Ερμιόνη Αργολίδας: μία πόλη σαν τροπικό νησί






Oι πρώτες ζέστες έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους θυμίζοντάς μας πως το καλοκαίρι είναι πολύ κοντά. Ο καιρός είναι θαυμάσιος και λαμπερός ξελογιάζοντας το μυαλό μας το οποίο αναζητά προορισμούς για όμορφες αποδράσεις. Συνεχίζοντας τα ταξίδια στα εκπληκτικά μέρη του τόπου μας, σας συστήνουμε μία άκρως ιδιαίτερη περιοχή. Η Ερμιόνη Αργολίδας μας περιμένει γεμάτη εκπλήξεις, σαν καταπράσινο νησί έτοιμο να το εξερευνήσουμε.

Γνωρίστε την Ερμιόνη

Η πόλη Ερμιόνη βρίσκεται στην νότια πλευρά του νομού Αργολίδας, χτισμένη αμφιθεατρικά, και καταλαμβάνει τις δύο πλευρές μίας στενής λωρίδας. Η πόλη αυτή είναι ιδιαίτερα εύφορη και... τυχερή μιας και διαθέτει όλα τα προνόμια της γόνιμης γης σε συνδυασμό με τα οφέλη μιας παράκτιας περιοχής. Στην Ερμιόνη μπορεί κάποιος να βρει υπέροχες παραλίες, καταπράσινα πευκοδάση, δραστηριότητες για όλα τα γούστα και φυσικά ολόφρεσκο ψάρι και άριστα αγροτικά προϊόντα.

Παράλληλα η Ερμιόνη είναι μία πόλη με πλούσια ιστορία και πολλές περιπέτειες διαμέσου των αιώνων. Αρχικά πήρε το όνομά της από τον μυθικό ήρωα Ερμίονα ο οποίος ίδρυσε την πόλη Ερμιώνα, με κέντρο της την αρχαία Ερμιών. Η Ερμιών συμμετείχε στους περσικούς πολέμους μέχρι τον 4ο αιώνα π.Χ. που έγινε μέλος της Πελοποννησιακής Συμμαχίας. Πολλούς αιώνες αργότερα, η ρωμαϊκή κυριαρχία βρίσκει την πόλη να ανθίζει ξανά, μέχρι τον 7ο αιώνα π.Χ., όπου και εγκαταλείπεται. Στους αιώνες που ακολουθούν, η Ερμιών ακμάζει και πάλι στα χέρια των Βένετων ώσπου το 1537 περνά στο ζυγό των Τούρκων. Τα επόμενα χρόνια, αναπτύσσεται εκ νέου, αποκτώντας δικό της στόλο και συμμετέχοντας σθεναρά στις απελευθερωτικές μάχες του 1821.

Απόδραση στην Ερμιόνη

Η ατελείωτη ιστορία της Ερμιόνης μέσα στα ταξίδια των αιώνων, έχει αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια της σε κάθε γωνιά της πόλης. Προτού λοιπόν αναζητήσετε κάποια δροσερή βουτιά στις πανέμορφες παραλίες της, αφιερώστε λίγο χρόνο και περπατήστε τα γραφικά σοκάκια εξερευνώντας τα εντυπωσιακά κτίρια, αλλά και την παράδοση πίσω από αυτά. Επισκεφτείτε τις οικείες του Οικονόμου και των Μητσαίων, σημαντικών αγωνιστών του ’21, ενώ μην παραλείψετε να βρεθείτε στο Δημαρχείο και στον Μητοπολιτικό Ναό των Ταξιαρχών. Τέλος, πολύ καλή εντύπωση θα σας κάνει το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο της πόλης, το οποίο θα σας μαγέψει από την πρώτη στιγμή με την ομορφιά του νέου, αναπαλαιωμένου του κτιρίου αλλά θα σας γεμίσει συγκίνηση για τις ένδοξες στιγμές του παρελθόντος.



Επιπλέον, εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης, η Ερμιόνη αποτελεί την καλύτερη αφετηρία για μικρές εξερευνήσεις σε γειτονικά χωριά και αξιοθέατα. Σε απόσταση 2 χλμ από αυτήν, θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε την μονή των Αγίων Αναργύρων με την εξαιρετική αρχιτεκτονική και τις μυσταγωγικές βυζαντινές εικόνες. Ακόμα, θα μπορέσετε να πιείτε νερό από το πηγάδι, το οποίο θεωρείται ιδανικό για την ίαση ηπατικών παθήσεων.

Λίγο πιο μακριά από την Ερμιόνη, σε απόσταση 5 περίπου χλμ βορειοδυτικά, θα βρείτε ένα θαύμα της φύσης που θα σας καταπλήξει. Πρόκειται για το φαράγγι Καταφύκι, ένα παραδεισένιο μέρος γεμάτο πυκνή βλάστηση, σπηλιές που ο χρόνος έκτισε μέσα στους βράχους και ένα γεφυράκι που οδηγεί στο πανέμορφο πευκοδάσος με τα τρεχούμενα νερά.

Ερμιόνη: η ψαράδικη κωμόπολη

Ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα της πελοπονησσιακής αυτής πόλης είναι το γεγονός ότι αγκαλιάζεται από θάλασσα, δίνοντας στον επισκέπτη την αίσθηση ότι βρίσκεται σε νησί. Το λιμάνι αποτελεί το εμπορικό κέντρο της Ερμιόνης ενώ τα Μανδράκια στη νότια πλευρά είναι το πιο ζωντανό σημείο της κωμόπολης. Φυσικά, οι παραλίες που μπορείτε να επισκεφτείτε για το μπάνιο σας είναι δεκάδες. Ενδεικτικά αναφέρουμε το Μπίστι, το Σεντόνι, την Κουβέρτα, την Πετροθάλασσα κ.α. Ακόμη, προτού φύγετε από την Ερμιόνη, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε τα πολλά παραδοσιακά ταβερνάκια που μοσχοβολούν φρέσκο ψάρι. Άλλωστε, οι διακοπές επιβάλλεται να συνδυάζονται με καλό φαγητό.

Το καλοκαίρι βρίσκεται κοντά, γι’αυτό και η διάθεσή μας μας προβάλει μικρές ή μεγαλύτερες αποδράσεις που θα μας χαρίσουν μία ανάσα ανανέωσης. Για όσους λοιπόν αισθάνεστε έτσι, δεν έχετε παρά να επισκεφτείτε την όμορφη πόλη της Ερμιόνης, στην Αργολίδα Πελοποννήσου.
http://www.flowmagazine.gr/article/view/ermioni_argolidas_mia_poli_san_tropiko_nisi/category/quality_of_life 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια