Υπερσιβηρικός: Μόνο η φαντασία μπορεί να περιγράψει την πραγματικότητα





Μία εξωτική εμπειρία-ένα όνειρο ζωής


Ο υπερσιβηρικός σιδηρόδρομος «ακούει» στο όνομα η μεγαλύτερη διαδρομή τρένου παγκοσμίως. Επί της ουσίας πρόκειται για ένα μεγάλο δίκτυο διαδρομών αποτελούμενο από μικρά τοπικά δίκτυα, το οποίο εκτείνεται σε μια περιοχή που καλύπτει 9.289 χιλιόμετρα, από τη Μόσχα, στα δυτικά της Ρωσίας έως και το Βλαδιβοστόκ στο ανατολικό άκρο της χώρας.






Αποτελεί ένα από τα πιο διάσημα και θρυλικά τρένα όλων των εποχών, μαζί με άλλα ξακουστά, όπως το Orient Express και το Indian Pacific. Ταινίες, βιβλία, πίνακες ζωγραφικής, αφιερώματα, ακόμη και τραγούδια έχουν γραφτεί , γυριστεί, ζωγραφιστεί και ασχοληθεί με το συγκεκριμένο τρένο.



Η κατασκευή

Η κατασκευή του Υπερ-σιβηρικού ξεκίνησε στα τέλη του προ-περασμένου αιώνα, κατά τη δεκαετία του 1890, ακολουθώντας τη γενικότερη τάση επέκτασης και εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού δικτύου της τσαρικής αυτοκρατορίας.

.



Ο Υπερ-σιβηρικός αποτελούσε μία ανάγκη της εποχής, απαντώντας σε πολλά προβλήματα του κόσμου. Από τη μεταφορά προϊόντων και αγαθών (ελλείψει οδικού δικτύου), σύνδεση των πιο απομονωμένων περιοχών με τα τοπικά, αλλά και τα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως επίσης και εξυπηρέτηση στρατιωτικών σκοπών ( Ρωσο-ϊαπωνικός πόλεμος, Β’ Παγόσμιος κλπ).

Ο σιδηρόδρομος σήμερα

Ακόμα και σήμερα ο Υπερ-σιβηρικός αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα (αν όχι το σημαντικότερο) μεταφορικά μέσα της Ρωσίας. Αγαθά και άνθρωποι μεταφέρονται αθρόα πάνω στις ράγες του, ενώ συνιστά έναν πολύ ελκυστικό τουριστικό προορισμό για τους λάτρεις των τρένων, των ταξιδιών και των περιηγήσεων.

Η διαδρομή του έχει αλλάξει αρκετές φορές στην αιωνόβια κίνησή του. Όχι πάντως σε μεγάλο βαθμό από την κλασική αρχική του.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η διαδρομή διασχίζει όλη τη νότια Ρωσία, ενώ μέσω του δικτύου αυτού μπορεί κανείς να ταξιδέψει απευθείας προς δύο ακόμη πρωτεύουσες γειτονικών χωρών. Ο λόγος για το Κίεβο στα δυτικά και το… Πεκίνο στα ανατολικά.



Το ταξίδι διαρκεί 8 ημέρες!

Αξιοσημείωτο επίσης είναι το γεγονός ότι η διαδρομή διασχίζει εφτά διαφορετικές χρονικές ζώνες! Χωρίς να συνυπολογίζουμε, φυσικά, το κλίμα και το τοπίο των δύο ηπείρων.

Το τρένο

Άλλοτε με την έπαρση του σύγχρονου, άλλοτε με τη σιγουριά του παλιού και άλλοτε παραμυθένιο, βγαλμένο από την κλασική εποχή του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ου αιώνα, το ίδιο το τρένο, τα βαγόνια και η μηχανές του καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος … γούστων και αναπαραστάσεων.

Οι φωτογραφίες μιλούν από μόνες τους:











Η διαδρομή

Μόσχα, πέρασμα πάνω από τον επιβλητικό και ξακουστό Βόλγα, Κίροφ, Εκατέρινμπουργκ, Όμσκ, Νοβοσιμπίρσκ, Κρασνογιάρσκ, πέρασμα από τις στέπες και την απόκσομη ομορφιά της Βαϊκάλης, Ιρκούτσκ, (Μογγολία-Πεκίνο για όποιον επιλέξει τον νότιο «διάδρομο»), Βλαδιβοστόκ.

















Επιλέγουμε να αναφέρουμε μερικές από τις πιο ξακουστές, all time classic, περιοχές και πόλεις που διασχίζει ο Υπερ-σιβηρικός, σε ένα σύνολο στάσεων και σταθμών που υπερβαίνουν τις 60!

Μία ζώνη που περικλείει ένα εύρος διαφορετικών κόσμων. Άνθρωποι, πολιτισμοί, τρόποι ζωής (πολλές φορές και ποιότητα ζωής) εναλλάσσονται πότε αρμονικά και πότε κάπως απότομα και… «βίαια», στα μάτια του ξένου παρατηρητή.







Υπηρεσίες και ταξίδι

Τα τρένα εποχής είχαν πάντοτε ως σήμα κατατεθέν τους την πολυτέλεια και την άνεση. «Κουσούρι» θα μπορούσε να πει κάποιος της υπερβολικής ανάπτυξης της βιομηχανικής και αστικής εποχής. Ο Υπερ-σιβηρικός κράτησε αυτό το στυλ στις υπηρεσίες πρώτης θέσης του. Βαγόνια-εστιατόρια με επίχρυσα μέρη, ξύλινο εσωτερικό, με τραπέζια, ποτήρια, μαχαιροπήρουνα και εδέσματα πολυτελείας συμπληρώνουν μια εικόνα από ταινία εποχής ή western. Παράλληλα, κρεβάτια, ιδιωτικά κουπέ, ακόμη και μικρές καμπίνες παρέχονται σε περιορισμένο αριθμό και στο ανάλογο αντίτιμο.

Πιο… στριμωγμένα είναι τα πράγματα στην δεύτερη θέση, όπου όλα τα προαναφερθέντα είναι… μικρότερα, ενώ κάποια απουσιάζουν.

Την τρίτη θέση μάλλον την προτιμούν εσωτερικοί ταξιδιώτες μικρότερων αποστάσεων, παρά αυτοί που ταξιδεύουν για λόγους αναψυχής















***

Εν κατακλείδι, η εμπειρία του να ταξιδέψει κανείς με τον Υπερσιβηρικό αποτελεί για πολλούς ένα από τα πιο συναρπαστικά και «εξωτικά» πράγματα που μπορεί να βιώσει κανείς. Άλλοι πάλιθα πουν ότι ένα τέτοιο ταξίδι βρίσκει όμοιά του μόνο σε προορισμούς, όπως η Παταγονία, το Μάτσου Πίτσου, το Έβερεστ ή κάποιο εξωτικό νησί της Καραϊβικής και του Ειρηνικού. Υπάρχουν, παράλληλα, ακόμη περισσότεροι που λαχταρούν αυτή την εμπειρία και που την κατατάσσουν ως ένα όνειρο ζωής.



https://www.alfavita.gr/arthron/ypersivirikos-mono-i-fantasia-mporei-na-perigrapsei-tin-pragmatikotita

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια