Τα νησιά όπου ο ήλιος δεν ανατέλλει ή δεν δύει! Τοπία που κόβουν την ανάσα! (φωτό)


Το Λοφότεν είναι ένα αρχιπέλαγος κι ένας παραδοσιακός οικισμός νησιών
στο Νόρλαντ της Νορβηγίας.
Το όνομά του σημαίνει «το πόδι του λύγκα» και σχετίζεται με τη μορφή που σχηματίζουν τα νησιά, έτσι όπως φαίνεται από την ηπειρωτική χώρα. Χαρακτηριστό των νησιών πέρα από την απαράμιλλη ομορφιά τους, είναι ότι αρκετές μέρες του χρόνου ο ήλιος δεν ανατέλλει ή δεν δύει.

Στο αρχιπέλαγος ο ήλιος δεν ανατέλλει από τις 4 Δεκεμβρίου έως τις 7 Ιανουαρίου, ενώ δεν δύει από τις 25 Μαΐου έως τις 17 Ιουλίου (ήλιος του μεσονυχτίου). Τα νησιά Λοφότεν μνημονεύει και ο Νίκος Καββαδίας στον «Πιλότο Νάγκελ»….

Μερικές φορές αναφέρεται και ως «Lofoten Wall», γιατί μοιάζει με τείχος. Είναι γνωστό για την εξαιρετική φυσική ομορφιά του. Ίσως είναι από τα ωραιότερα μέρη του πλανήτη. Τα νησιά του χαρακτηρίζονται από τα βουνά με τις επιμήκεις κορυφές τους….Ενας από τους λόγους που ξεχωρίζει είναι μια ιδιόμορφη ανωμαλία που εμφανίζει στις θερμοκρασίες του, καθώς παρά το υψηλό γεωγραφικό του πλάτος παρουσιάζει ιδαίτερα ήπιο κλίμα. Η μέση θερμοκρασία τον Ιανουάριο είναι -1,5 °C, ενώ τον Αύγουστο 13 °C. Tα νησιά Λοφότεν βρίσκονται πολύ κοντά στον Αρκτικό κύκλο, ανήκουν στη Νορβηγία και καλύπτουν επιφάνεια 5.200 τετραγωνικών χιλιομέτρων, με μήκος ακτογραμμής 6.425 χιλιομέτρων. Ο πληθυσμός των νησιών είναι περίπου 80.000 άτομα και διπλασιάζεται την περίοδο της αλιείας βακαλάου, που είναι και η κύρια ασχολία των κατοίκων….Το έδαφος αποτελείται από γρανίτη και γνεύσιο που προήλθαν από την ανύψωση της επιφάνειας της γης κατά την Καληδόνια ορογένεση, πριν από περίπου 400 εκατομμύρια χρόνια. Κυριολεκτικά θυμίζουν κώνους καρφωμένους στη θάλασσα. Παρά το βόρειο γεωγραφικό πλάτος και την άγονη μορφή του αρχιπελάγους, το κλίμα των νησιών χαρακτηρίζεται από ήπιο καλοκαίρι, παρόμοιο με το τέλος της άνοιξης στις χώρες της Μεσογείου….Ο χειμώνας αν και δριμύς, δεν είναι απαγορευτικός. Το ρεύμα του κόλπου μειώνει το δυνατό κρύο, απομακρύνοντας τα παγόβουνα. Οι μεγάλοι παγετώνες που καλύπτουν ορισμένα νησιά εκτείνονται έως τη θάλασσα δημιουργώντας μεγάλες παγετωνικές κοιλάδες….

Στις περιοχές που δεν επικρατεί ο παγετός φιλοξενούνται αρχέγονα είδη φυτών. Λόγω της στρατηγικής τους θέσης, μεταξύ των κρύων αρκτικών και θερμότερων νότιων νερών, τα νησιά Λοφότεν βρίσκονται στο πέρασμα πολλών ωκεάνιων ψαριών. Η πανίδα των νησιών είναι άφθονη. Κάθε φυσιολάτρης που επισκέπτεται το αρχιπέλαγος μένει έκθαμβος μπροστά στη φασαρία που προέρχεται από τις αποικίες των θαλασσοπουλιών, τα οποία βρίσκουν τον ιδανικό βιότοπο στους απότομους βράχους. Θαλασσοψιττακοί, κορμοράνοι και αετοί της θάλασσας βρίσκουν καταφύγιο στα νησιά. …Πηγή

Πηγή: http://www.zoomblog.org/2015/10/blog-post_641.html#ixzz3nszO6ZtU

Σχόλια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...