Κορυφαίοι ορειβατικοί προορισμοί στην καλοκαιρινή Ελλάδα




Γιατί εννοείται ότι το καλοκαίρι είναι που έχουν την τιμητική τους οι παραλίες μας,
αλλά είναι ωραίο να θυμόμαστε και την ακαταμάχητη ορεινή επικράτεια, τα εκατοντάδες χιλιάδες μονοπάτια της, τον πολιτισμό και την χαρά της ανακάλυψης που προσφέρει η ορειβασία και η πεζοπορία. Χαρακτηριστικά ο συντάκτης αναφέρει «Το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας είναι ορεινό και κατ’ επέκταση είναι ο παράδεισος του ορειβάτη», αλλά αναφέρεται πολύ θερμά και στις πολλές τοπικές οργανώσεις και συλλόγους που πλήθος οδηγιών και εξυπηρετήσεων σε όσους θέλουν να γνωρίσουν την ανέγγιχτη ομορφιά των ορεινών διαδρομών. Για να δούμε ποιους – δέκα – προορισμούς ξεχώρισε το lonely planet.
1. Κρήτη
Το εκπληκτικό φαράγγι της Σαμαριάς δεν θα μπορούσε να λείπει από τον κατάλογο. Εμείς να συμπληρώσουμε ότι η Κρήτη έχει πολλά και αξιόλογα φαράγγια, όπως αυτό των Πεταλούδων, της Αγίας Ειρήνης, του Χαυγά, του Χα και πάμπολλα ακόμα.




2. Άνδρος
Η Άνδρος είναι η χαρά της πεζοπορίας! Ένα απέραντο δίκτυο μονοπατιών διασχίζουν το σώμα της Άνδρου, φέρνοντας τον πεζοπόρο σε επαφή με τοπία κρυφά, ιαματικά νερά, αλλά και αρχαιολογικούς θησαυρούς από την απέραντη κυκλαδίτικη ιστορία.
3. Νάξος
Η Νάξος, όσο όμορφη είναι στις παραλίες της, άλλο τόσο μυστηριακή και γεμάτη αποκαλύψεις είναι και στα πάμπολλα μονοπάτια της. Το Σπήλαιο Ζα, του Δία δηλαδή, είναι από τα πιο όμορφα μυστικά της Νάξου, ενώ από το αγαπημένο Φιλώτι ξεκινούν άπειρες διαδρομές. Πολλά από τα μονοπάτια είναι προϊστορικά, και αν αγαπάτε την ιχνηλασία, μπορεί να δείτε σε σκόρπιες πέτρες σημάδια ενός πανάρχαιου πολιτισμού.
4. Τήλος
Οι εντυπωσιακές παραλίες με τους όρμους που σχηματίζονται στην Τήλο, τα βραχώδη τοπία και ο πλούτος της ενδημικής χλωρίδας και πανίδας, ξεχωρίζουν μέσα στα Δωδεκάνησα. Πάμπολλα μονοπάτια επιτρέπουν να γνωρίσει κάποιος την ενδοχώρα αυτού του μικρού αλλά θαυμάσιου νησιού, με το κάπως παράξενο όνομα, αφού Τήλος σημαίνει αυτός που βρίσκεται μακριά…




5. Νίσυρος
Από το εντυπωσιακό βουνό Πολυβώτη μέχρι την πιο απομονωμένη του παραλία, το ηφαιστειογενές νησί της Νισύρου αποτελεί έναν πεζοπορικό παράδεισο. Με σπάνιους γεωλογικούς σχηματισμούς, παράξενα τοπία και μια ακαθόριστη αίσθηση αρχαιότητας της ίδιας της γης, είναι ένα από τα πιο παράξενα τοπία στην Μεσόγειο. Όπως χαρακτηριστικά λέει ένας φίλος φωτογράφος, είναι εύκολο με τα τοπία της Νισύρου να στήσει κάποιος ένα ωραιότατο εξωγήινο hoax!
6. Παξοί
Οι Παξοί – αλλά και οι Αντίπαξοι – αποτελούν ένα στολίδι στην επικράτεια του Ιονίου. Πέρα λοιπόν από τις πανέμορφες και εξωτικές παραλίες, έχουν και σημαντικά μονοπάτια, από τα οποία άλλα είναι απίστευτης ομορφιάς, ενώ κάποια έχουν και μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Οι Παξοί εκτός των άλλων έχουν και ένα απέραντο δίκτυο από σπήλαια, που αξίζει να τα εξερευνήσει κάποιος.
7. Ιθάκη
Το νησί της Ιθάκης είναι φυσικά ο τόπος του Οδυσσέα – για να μην το έχετε απορία να σας πούμε ότι το όνομα του πανούργου ήρωα σημαίνει «τσαντισμένος»! η πανέμορφη Ιθάκη, που μακάρι να βγαίναμε όλοι στον πηγαιμό για να την βρούμε, έχει σμαραγδένια ακρογιάλια, αλλά και κατάφυτα μονοπάτια που προσφέρουν πολύ μεγάλες περιηγητικές απολαύσεις.
8. Σάμος
Το βουνό Άμπελος που δεσπόζει στην Σάμο – εξ ου και το εκπληκτικό κρασί του πανέμορφου αυτού νησιού, είναι υφασμένο από εκατοντάδες μονοπάτια, τα οποία συνδέουν ορεινούς οικισμούς, οδηγούν σε μυστηριακές πηγές, ή ακολουθούν πανάρχαιους δρόμους. Το νησί του μέγιστου Πυθαγόρα είναι από τα πιο απολαυστικά για πεζοπορία και αναρρίχηση.




9. Ύδρα
Στην Ύδρα δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα, δεν υπάρχουν οχλήσεις, και εκτός από τα ωραία ακρογιάλια, υπάρχουν και θαυμάσια ορεινά τοπία με πάμπολλα νερά σε μικρούς, μυστικούς καταρράκτες. Τα μονοπάτια της Ύδρας, τόσο στον οικισμό όσο και στην ορεινή της επικράτεια, δίνουν μια αίσθηση γαλήνης και υπέροχη θέα.
10. Αλόννησος
Η Αλόννησος είναι ένα από τα πιο πράσινα νησιά του Αιγαίου. Οι ιριδίζουσες παραλίες της με τα κρυστάλλινα νερά και την ανέγγιχτη υποβρύχια ζωή, με το Πάρκο Αλοννήσου, είναι το ένα δέλεαρ για να έρθει κάποιος στο μαγικό αυτό νησί των Σποράδων. Ο άλλος είναι βέβαια οι πανέμορφες διαδρομές, που μέσα σε αυτό το κατάφυτο νησί μπορούν να σας μαγέψουν!

Χρήσιμες Πληροφορίες
ΕΟΤ Τηλ : 210 8707088. Τηλ : 210 8707205











newsit

http://www.planetnews.gr/%CE%BA%CE%BF%CF%81%CF%85%CF%86%CE%B1%CE%AF%CE%BF%CE%B9-%CE%BF%CF%81%CE%B5%CE%B9%CE%B2%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%AF-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%BF%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF%CE%AF-%CF%83%CF%84/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια