Νίσυρος: Εκρηκτική ομορφιά!


Σμιλεύτηκε από τους θεούς με μαύρη ηφαιστειακή λάβα, άσπρη ελαφρόπετρα και καφεκόκκινη τέφρα,
χωρίς να στερηθεί τις πράσινες πλαγιές και τα κατάλευκα χωριουδάκια. Περιηγήσου στο σεληνιακό τοπίο του ενεργού κρατήρα που ακόμα «σιγοψιθυρίζει» ασθμαίνοντας και βούλιαξε αχόρταγα στον πλούσιο βυθό της. Να θυμάσαι πάντα ότι η Νίσυρος επιλέγει η ίδια σε ποιους θα αποκαλυφθεί…Η καυτή ανάσα του καταπλακωμένου με τη Νίσυρο γίγαντα Πολυβώτη, τον οποίο τιμώρησε με αυτόν τον τρόπο ο Ποσειδώνας, είναι η εξήγηση που έδιναν οι αρχαίοι για την ηφαιστειακή δραστηριότητα του κρατήρα. Σήμερα αποτελεί ένα ησυχαστήριο με… εκρηκτικό ταμπεραμέντο. Μακριά από κοσμικότητες, υπερβολές και κακοποιήσεις στο βωμό της ανάπτυξης, το Μανδράκι, η πρωτεύουσα, σοκάρει με την απλότητά της. Κάτασπρα σπιτάκια με ανθισμένα καφασωτά μπαλκόνια «ανηφορίζουν» για να συναντήσουν την προστάτιδά τους, την Παναγία Σπηλιανή, που δεσπόζει αγναντεύοντας το υγρό στοιχείο. Όλα τα σοκάκια οδηγούν στην Πλατεία Ηλικιωμένης, γεμάτη πάντα κόσμο που τιμά τα ταβερνάκια και τη δροσιά της. Καλύτερη ώρα να τα επισκεφθείς είναι κατά το ηλιοβασίλεμα, όταν «πυρπολείται» από εκτυφλωτικές βαθυκόκκινες αποχρώσεις κάτω από την ηχητική αρμονία που προσφέρουν οι ηφαιστειακές πέτρες (οι χόχλακοι) που γλείφονται από το κύμα.Τα ορεινά χωριά της Εμπορειός και Νικειά απηχούν τη δωρική τους προέλευση και σε γοητεύουν με το σταμάτημα του χρόνου, που είναι έκδηλο σε κάθε στενό σοκάκι, σε κάθε βοτσαλωτό πλατύσκαλο, σε κάθε συντροφιά γυναικών που γνέθει ακόμα μαλλί με τον παραδοσιακό τρόπο. Αξίζει να περιπλανηθείς στις κατάφυτες πλαγιές που είναι γεμάτες πεζοπορικές διαδρομές για έμπειρους και μη. Βέβαια, ο… εκρηκτικός πρωταγωνιστής δεν είναι άλλος από τον Στέφανο, τον ενεργό κρατήρα του ηφαιστείου που μας θυμίζει την αέναη μάχη θερμού και ψυχρού, μια μάχη που η Νίσυρος κερδίζει καθημερινά, συμβολίζοντας τη δύναμη της φύσης αλλά και τον αγώνα του ανθρώπου να την τιθασεύσει…ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ

Η Νίσυρος συνδέεται ακτοπλοϊκώς καθημερινά με τον Πειραιά με πλοία της Βlue Star. Το ταξίδι διαρκεί περίπου 15 ώρες (Τηλ. 210 8919800/ www.bluestarferries.gr). Ενώνεται επίσης διά θαλάσσης με Αστυπάλαια, Κω, Ρόδο αλλά και Κρήτη (Άγ. Νικόλαο, Σητεία) με την Παναγία Σπηλιανή και το Dodekanisos seaways (Tηλ. 22410 70590, www.12ne.gr). Το κοντινότερο αεροδρόμιο είναι στην Κω, από την οποία απέχει μιάμιση ώρα με καράβι.

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ

Υπάρχει λεωφορείο που εξασφαλίζει την επικοινωνία των χωριών (τηλ. 22420 31204) αλλά και ταξί (τηλ. 22420 31460). Τέλος, εκδρομικά σκάφη πραγματοποιούν επισκέψεις στα γύρω νησάκια για βουτιές σε απάτητες παραλίες.ΤΙ ΘΑ ΔΕΙΤΕ
Το Ηφαίστειο και τον κρατήρα του Στέφανου. Αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους και πιο καλοδιατηρημένους στον κόσμο και, όπως υπολογίζουν οι ειδικοί, η ηλικία του είναι στα 3.000 με 4.000 χρόνια. Έχει ελλειψοειδές σχήμα, με διάμετρο 330 μέτρα και βάθος 27. Στο εσωτερικό των κρατήρων μπορείτε να δείτε τις λεγόμενες ατμίδες, σημεία δηλαδή από τα οποία διαφεύγουν ήρεμα μικρές ποσότητες θερμών αερίων. Εντυπωσιακή, πλην δύσοσμη, εμπειρία. Το ηφαίστειο καταλαμβάνει όλο το κεντρικό τμήμα του νησιού. Πηγαίνοντας κανείς προς τα Νικειά, θα συναντήσει τη διασταύρωση με το δρόμο που οδηγεί στα ενδότερα της καλντέρας και φτάνει μέχρι τους κρατήρες. Η πρόσβαση στο ηφαίστειο και στα γεωλογικά του σπλάχνα είναι ελεύθερη. Δίπλα λειτουργεί αναψυκτήριο. Η διαδρομή εκτελείται και με λεωφορείο.


Το Ενετικό Κάστρο στο λόφο, 150 μ. πάνω από το δυτικό Μανδράκι, που χρονολογείται από το 1315 και οφείλει την ύπαρξή του στους Ιωαννίτες Ιππότες Είσοδος: Ελεύθερη.
Την Πλατεία Ηλικιωμένων ή Ηλικιωμένης, που οφείλει το όνομά της στους γέροντες που μαζεύονταν εκεί για να απολαύσουν τη δροσιά και την κουβέντα (η επίσημη ονομασία της είναι Πλατεία Ελευθερίας). Σήμερα έχει πολλά ταβερνάκια και cafes και είναι το all day στέκι της Χώρας (Μανδράκι).
To Ηφαιστειολογικό μουσείο, που αποτελεί το πρώτο της χώρας. Υπερσύγχρονο και φιλικό στον επισκέπτη, διαθέτει, εκτός από εκθετήρια, και χώρους εκδηλώσεων, ενώ λειτουργεί όλο το χρόνο. Παράλληλα στον Εμπορειό υπάρχει ηφαιστειολογικό παρατηρητήριο, το οποίο σε 24ωρη βάση τροφοδοτεί με δεδομένα από τα ενεργά ηφαίστεια. (Νικειά, τηλ. 22420 31400)


Τη βοτσαλωτή Πλατεία Πόρτα, μια από τις πιο πολυφωτογραφισμένες για το παραδοσιακό χρώμα της και τα βότσαλα με τα οποία είναι εξολοκλήρου στρωμένη. Βρίσκεται στο ορεινό χωριό Νικειά, που είναι από τους αρχαιότερους οικισμούς -χτισμένος μάλιστα από τους Δωριείς και ως εκ τούτου διατηρητέος (12 χλμ. από το Μανδράκι).
Το μοναστήρι της Παναγίας Σπηλιανής (προστάτιδας του νησιού) με το εικονοστάσιο του 18ου αι., η οποία βρίσκεται στον περίβολο του Κάστρου και μοιάζει να αιωρείται στο κενό, με μοναδικό σημείο ισορροπίας την άκρη του βράχου.


Το ορεινό χωριό Εμπορειός, χτισμένο σε υψόμετρο περίπου 500 μ. και εξαιρετική θέα στην κοιλάδα του ηφαιστείου, αλλά και τον Προφήτη Ηλία. Υπάρχουν ερείπια βενετσιάνικου κάστρου και το μοναστήρι της Παναγίας της Κυράς σε υψόμετρο 450 μ. Επίσης, στην είσοδο του χωριού υπάρχει μια μικρή σπηλιά που λόγω της θερμότητας από την ηφαιστειακή δραστηριότητα ονομάζεται φυσική σάουνα.
Το Παλαιόκαστρο και τα ερείπια της αρχαίας πόλης του 4ου αι. π.Χ., που βρίσκεται λίγο πάνω από το Μανδράκι. Εδώ έχει εντοπιστεί αρχαία νεκρόπολη και τμήματα κλασικού τείχους, κατασκευασμένου αποκλειστικά από βασαλτικό ανδεσίτη, ένα από τα πιο σκληρά πετρώματα στον κόσμο. Από το τεράστιο οχύρωμα με τους 7 πύργους διασώζεται σήμερα μόνο ένα μέρος του.
Την εκκλησία της Παναγίας Θερμιανής στους Πάλους (10΄ από το Μανδράκι), που έχει ανεγερθεί μέσα στα ερείπια ρωμαϊκών λουτρών και δίπλα στον αρχαίο ναό του Ασκληπιού.
Το Λαογραφικό Μουσείο που στεγάζεται σε κτήριο του 18ου αι., στο Μανδράκι, με τοπικές ενδυμασίες, αντικείμενα από τη δωδεκανησιακή παράδοση, ρετρό φωτογραφίες και χειρόγραφα.

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ
Θα ψωνίσετε τοπικά προϊόντα από το μαγαζί «Σουμάδα» (σουμάδα, ντοματάκι γλυκό, κάππαρη) . (Πλατεία Ηλικιωμένων, Μανδράκι, Τ. 22420 31322)
Θα δοκιμάσετε ντόπιες σπεσιαλιτέ (κατσικάκι γεμιστό με ρύζι, ρεβιθοκεφτέδες, γιαπράκια-ντολμαδάκια, κοπανιστή και ψάρια μαρινάτα)
Θα επισκεφτείτε τα πανηγύρια (15/08 στην Παναγία Σπηλιανή στο Μανδράκι, 23/08 στην Παναγιά Κυρά, 14/09 στο Μανδράκι) κι αν είστε τυχεροί, θα παρακολουθήσετε έναν παραδοσιακό γάμο που κρατά 3 μέρες ολόκληρες.ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ

PALI HOTEL

Στο γραφικούς και ανερχόμενους Πάλους, 6 χλμ. από το Μανδράκι, θα βρεις αυτή την κατάλευκη μονάδα με τα άνετα επιπλωμένα διαμερίσματα και θέα στο πέλαγος. Φιλικό περιβάλλον και δωδεκανησιακή φιλοξενία. Η παραλία των Πάλων είναι σε απόσταση αναπνοής, όπως και το μικρό λιμανάκι με τα ταβερνάκια. ( Πάλοι, Tηλ. 6972 488293, www.palihotel.com)ΠΟΥ ΝΑ ΦΑΤΕ

ΑΠΥΡΙΑ

Θα το βρεις στον ορεινό οικισμό Εμπορειό, στην κεντρική πλατεία, σε κοντινή απόσταση από το ηφαίστειο. Πρόκειται για χαρακτηριστικό παράδειγμα δωδεκανησιακής αρχιτεκτονικής και κουζίνας. Μοιάζει με παραδοσιακό σπίτι σε δύο επίπεδα. Εδώ θα φας όλες τις τοπικές σπεσιαλιτέ μαγειρεμένες με τα πιο αγνά υλικά και για το τέλος θα ζητήσεις παγωμένη σουμάδα (ρόφημα με γεύση πικραμύγδαλο). (Εμπορειός, Τ. 22420 31377)ΛΙΜΕΝΑΡΙ

Θα το συναντήσεις στη μέση της απόστασης Μανδράκι-Πάλοι στα αριστερά σου, σε μία κατάφυτη αυλή. Θα γευτείς τοπικές νοστιμιές, μαγειρευτά και εκλεκτά κρεατικά καλοψημένα στη σχάρα. Δοκίμασε λαχταριστή πανσέτα, ζουμερό κοτόπουλο και φρεσκοκομμένες πατάτες. (Λιμενάρι, Τηλ.22420 31023)ΠΟΥ ΝΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΕΤΕ

ΟΣΤΡΙΑ

Στο Μανδράκι, την πρωτεύουσα της Νισύρου, θα βρεις αυτό το όμορφο café-bar. Ανοιχτό από το πρωί για καφέ και πρωινό πάνω στο κύμα και με θέα στη μονή της Σπηλιανής, της προστάτιδας του νησιού. Όταν νυχτώσει, απόλαυσε το ποτό ή το cocktail σου σε ένα ρομαντικό σκηνικό γεμάτο όμορφες εικόνες και φιλική ατμόσφαιρα. (Μανδράκι, Τηλ. 6978 963927)MIRA MARE

Το πιο νεανικό bar-club του νησιού με ιστορία πάνω από 10 χρόνια. Το απόγευμα σε υποδέχεται με τα ειδυλλιακά χρώματα του ηλιοβασιλέματος και lounge μουσικές για καφέ, και όταν πέσει η νύχτα ο κόσμος μεταφέρεται κυρίως στο όμορφο εσωτερικό του για πάρτι μέχρι το πρωί με όλες τις ελληνικές και ξένες επιτυχίες. (Μανδράκι, Τ. 22420 31010)ΠΟΥ ΘΑ ΚΟΛΥΜΠΗΣΕΤΕ

Η Νίσυρος ηφαιστειακή γαρ, δεν διαθέτει αρκετές παραλίες. Από τις ομορφότερες είναι οι Λυές (3-4 ακρογιαλιές με σκουρόχρωμο βότσαλο και άμμο κατά τόπους), η πλαζ Χοχλάκων με τα μεγάλα και εντυπωσιακά μαύρα βότσαλα, στο Μανδράκι, ακολουθώντας το μονοπάτι κάτω από την Παναγία τη Σπηλιανή, και η Παχιά Άμμος. Η τελευταία, με τα βαθιά νερά, είναι ίσως η ομορφότερη στο νησί αλλά απομονωμένη, καθώς προσεγγίζεται με δεκάλεπτο περπάτημα σε μονοποπάτι πάνω από το οποίο σε κάποια σημεία του κρέμονται ηφαιστειακά βράχια! Στο μικρό νησάκι Γιαλί, ακριβώς απέναντι από το Μανδράκι (θα πας με μικρά βαρκάκια), θα βρεις τις παραλίες της Eυαγγελίστριας, του Παλαιόκαστρου και τα Pωμαϊκών Λουτρών. Kαι οι τρεις σχηματίστηκαν από την εξόρυξη ελαφρόπετρας.

travelsτyle

http://www.planetnews.gr/%CF%84%CE%B1%CE%BE%CE%B9%CE%B4%CE%B5%CF%8D%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CF%83%CF%85%CF%81%CE%BF%CF%82-%CE%B5%CE%BA/

Σχόλια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...