Σιθωνια Χαλκιδικης: Μικρα γραφικα λιμανακια,ησυχες παραλιες,περιτριγυρισμενες απο πευκοδαση.





Η Σιθωνια ειναι η μεσαια χερσονησος της Χαλκιδικης και αποτελει τοπο υψηλου ενδιαφεροντος.Αφορα κυριως τους λατρεις της φυσης καθως αντιστεκεται σθεναρα στη βιαιη τουριστικη αναπτυξη
.Το παραλιακο τμημα της ειναι πολυ ελκυστικο.Ενας συνδυασμος απο ψαροχωρια,μικρα γραφικα λιμανακια,ησυχες παραλιες,περιτριγυρισμενες απο πευκοδαση.Μια συμφωνια του μπλε με το πρασινο.Η παρθενα ομορφια της Σιθωνιας δε σημαινει οτι δεν υπαρχουν οι απαραιτητες τουριστικες ανεσεις.Αποτελει ενα συνδυασμο αγνης φυσικης ομορφιας και μεγαλων τουριστικων καταλυμματων.Οδηγωντας στον κεντρικο,πολυβουο δρομο δεν ξερετε ακομη τι ομορφια θα αντικρυσετε παρακατω και τι κρυβεται πισω απο μικρα δρομακια που ξεπηδουν αναμεσα απο τα πευκα.

Αρχη της Σιθωνιας λοιπον αποτελει το χωριο Μεταμορφωση(οπου θα δειτε και την πινακιδα να σας καλωσοριζει)με τις πανεμορφες παραλιες και τα παραδοσιακα πετρινα σπιτια.Μετα τη Νικητη ξεδιπλωνεται στα ματια σας ολη η κρυμμενη ομορφια της περιοχης που μεταμορφωνεται μπροστα σας συνδυαζοντας το γαλαζιο της θαλασσας με το πρασινο του βουνου και του δασους.




Η Νικήτη βρίσκεται στην κορυφή της Σιθωνίας και είναι ένα από τα πιο παλιά χωριά της Χαλκιδικής,με ιστορία που γυρνάει πίσω 700 χρόνια.Έχει ακτές 30χλμ,με υπέροχες παραλίες βραβευμένες με τη γαλάζια σημαία,κάτι που αποτελεί εγγύηση για τους τουρίστες.Κάθε Παρασκευή, 8.30 -13.00, γίνεται λαϊκή αγορά όπου μπορεί κανείς να προμηθευτεί τοπικά προϊόντα συμπεριλαμβανομένου του ξακουστού σε ολόκληρο τον κόσμο, μελιού της Νικήτης.Δοκιμάστε διαφορετικά είδη μελιού,πευκόμελο,ανθόμελο,σουσουρόμελο κλπ.Υπάρχουν πολλές ταβέρνες,μπαρ,καφετέριες καθώς και καταστήματα όπου μπορείτε να βρείτε ντόπια είδη χειροτεχνίας.Υπάρχουν δύο μεγάλα σούπερ μάρκετ στον κεντρικό δρόμο,δύο φαρμακεία ,τράπεζες και ΑΤΜ.

Η Νικητη ειναι απο τους παλαιοτερους οικισμους της περιοχης και απο δω θα επιλεξετε ποια πλευρα της χερσονησου θελετε να εξερευνησετε πρωτα.Η θεα καθως οδηγειτε ειναι μοναδικη.Πευκοδαση στη μια πλευρα του δρομου και στην αλλη η απεραντοσυνη της θαλασσας με τον Αθωνα να δεσποζει στο βαθος.







Ο Όρμος Παναγιάς είναι λιμάνι του Αγίου Νικολάου και απέχει απ’αυτόν 2.5χλμ.Ένα γραφικό λιμάνι που μπροστά του απλώνεται το μεγαλειώδες σκηνικό του Άθωνα.

Από τον Όρμο Παναγιάς,χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο απολαμβάνουν μια κρουαζιέρα στο Άγιον Όρος.Γίνονται ημερήσια ταξίδια στη χερσόνησο του Άθω με μικρή στάση στο μικρό νησάκι Αμμουλιανή και την Ουρανούπολη.







Η Βουρβουρού είναι ένας τόπος με εξαίσια φυσική ομορφιά(ένα από τα πιο αγαπημένα μου μέρη στη Χαλκιδική!).Στην ανοιχτή έκταση της Βουρβουρούς θα βρεις πολλές κρυμμένες παραλίες και κολπίσκους που παραμένουν ήσυχοι ακόμη και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Ακολουθώντας το δρόμο από τον Όρμο Παναγιάς,ανάμεσα στα λιόδεντρα και στα πεύκα,η μαγευτική θέα της Βουρβουρούς είναι κάτι που δε θα ξεχάσεις ποτέ.Ένα μείγμα από πράσινο και μπλε καθώς το καταπράσινο πευκοδάσος φτάνει μέχρι τα ζεστά γαλανά νερά.Πρώτα θα έρθεις στο Λιβάρι,μια ήρεμη και ρηχή λιμνοθάλασσα που χωρίζεται απ’τη θάλασσα με μια λωρίδα γης πνιγμένη στα πεύκα.

Ακολουθώντας το δρόμο φτάνεις στη Βουρβουρού με τα πολλά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα διαμερίσματα.Η διαδρομή τελειώνει στην ακτή Καρύδι με τη φίνα λευκή παραλία και τα ρηχά γαλαζοπράσινα νερά.

Η Βουρβουρού είναι η τέλεια επιλογή για όσους αγαπούν τη φύση και επιθυμούν ήρεμες διακοπές.Υπάρχουν πολλές ταβέρνες,πιτσαρίες,μπαράκια,καφετέριες,σούπερ μάρκετ,ενοικιάσεις αυτοκινήτων.





Η Σάρτη αποτελεί δημοφιλή προορισμό καθώς συνδυάζει βουνό και θάλασσα.Υπάρχουν αρκετά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια για μια άνετη και ευχάριστη διαμονή,καθώς επίσης και κάμπιγκ για τους λάτρεις της φύσης.

Η Σάρτη βραβεύεται με τη γαλάζια σημαία για πολλά χρόνια,κάτι που αποτελεί εγγύηση.Οι παραλίες της είναι ιδανικές για οικογένειες με παιδιά αλλά και οι πιο δραστήριοι επισκέπτες έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε κάθε είδους θαλάσσια δραστηριότητα.Υπάρχουν αρκετά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα διαμερίσματα.

Τα πολλά εστιατόρια και ψαροταβέρνες προσφέρουν μεγάλη ποικιλία τοπικών γεύσεων και οι καφετέριες σας καλούν να ρηλαξάρετε απολαμβάνοντας έναν καφέ ή παγωτό.



Το Καλαμίτσι είναι ένας μικρός γραφικός οικισμός στην άκρη ενός πανέμορφου κολπίσκου με πολλές μικρές παραλίες.

Ήσυχος και χαλαρωτικός προορισμός για οικογενειακές διακοπές ή για όσους θέλουν να περάσουν μερικές μέρες ξαπλωμένοι στην άμμο σ’ένα γαλήνιο περιβάλλον.Υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια,ταβέρνες,κάμπιγκ και μίνι μάρκετ.











Το Πόρτο Κουφό είναι ένα μικρό ψαροχώρι στη νοτιοδυτική Σιθωνία,με το μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι στην Ελλάδα και πλούσια ιστορία.Χάρη στη γεωγραφική του θέση,χρησιμοποιούταν ως βάση για τους Τούρκους πειρατές και κατά το 2ο παγκόσμιο πόλεμο από τους Γερμανούς.Ο γερμανικός στρατός οχύρωσε την περιοχή και κάποια κομμάτια της οχύρωσης αυτής υπάρχουν ακόμα.

Το Πόρτο Κουφό έχει 100 κατοίκους μόνο και λίγα σπιτάκια,υπάρχουν ωστόσο και κάποιες τουριστικές εγκαταστάσεις.

Η περιοχή γύρω του δείχνει ανεξερεύνητη και μοιάζει άγρια και βραχώδης.Είναι από τα πιο όμορφα μέρη της Χαλκιδικής.Λίγα μόλις λεπτά από το μικρό χωριουδάκι θα βρείτε τη μεγάλη και ήρεμη ακτή Τριστινίκα.Αν σχεδιάζετε να την επισκεφτείτε ακολουθείστε το δρόμο από το Πόρτο Κουφό προς Νέο Μαρμαρά.Το Πόρτο Κουφό φιλοξενεί το Φεστιβάλ τόννου το Σεπτέμβριο.



Η Τορώνη είναι ένα τουριστικό χωριό που διαθέτει μια παραλία μήκους 2 χλμ βραβευμένη με τη γαλάζια σημαία.Το χωριό βρίσκεται ανάμεσα στο Νέο Μαρμαρά και το Πόρτο Κουφό.

Οφείλει το όνομά της στη γυναίκα του Πρωτέα,γιου του Ποσειδώνα.Η Τορώνη έχει πλούσια ιστορία και δεν πρέπει να παραλείψετε μια επίσκεψη στα παλιά χριστιανικά και βυζαντινά τέμπλα και κάστρα.







Ο Νέος Μαρμαράς δημιουργήθηκε απο πρόσφυγες της Μικράς Ασίας,μετά τη μικρασιατική καταστροφή του 1922.Μέχρι την άφιξη των προσφύγων,η περιοχή ήταν ιδιοκτησία της μονής Γρηγορίου,του Αγίου Όρους.Τα κτίσματα του μετοχίου της μονής χρονολογούνται από το 1905 και ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου βρίσκεται ακόμα στο ανατολικό τμήμα του χωριού.Επίσης σώζονται τα ερρείπια τείχους της βυζαντινής περιόδου,που προστάτευαν το λιμάνι.

Από το 1970,ο Νέος Μαρμαράς ενσωμάτωσε στην κοινότητα του τον οικισμό Παρθενώνας,καθώς μεγάλα τουριστικά συγκροτηματά έκαναν την εμφάνιση τους μετατρέποντας την περιοχή σε κοσμοπολίτικο τουριστικό κέντρο.

Πηγή planetnews

http://www.planetnews.gr/%CF%84%CE%B1%CE%BE%CE%B9%CE%B4%CE%B5%CF%8D%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1-%CF%83%CE%B9%CE%B8%CF%89%CE%BD%CE%B9%CE%B1-%CF%87%CE%B1%CE%BB/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια