Μονεμβασιά! -Δεν είναι τόπος, είναι σκηνικό από παραμύθι με νεράιδες, δεσποσύνες και ιππότες!





Αν υπάρχει ένας προορισμός που μπορεί να χαρακτηριστεί ερωτικός, νοσταλγικός, ρομαντικός, αυτός είναι σίγουρα η Μονεμβασιά!
Αυτό δεν είναι τόπος, είναι σκηνικό από παραμύθι με νεράιδες, δεσποσύνες και ιππότες!

Ένα εντελώς αλλόκοτο φυσικό τοπίο, που το φωτογραφίζουν μανιωδώς οι πάντες, αλλά και μια αβάσταχτα αισθαντική ατμόσφαιρα, είναι τα στοιχεία που κάνουν την Μονεμβασιά τον τέλειο προορισμό για ερωτευμένους, νιόπαντρους, αλλά και για καθέναν που είναι ερωτευμένος με την ίδια την ζωή…Ας κάνουμε μια περιήγηση στο Γιβραλτάρ της Ανατολής, με άρωμα παλιού κρασιού…










Η Μαλβαζία των Φράγκων, η Μονεμβασιά του Ρίτσου
Ο εκπληκτικός αυτός βράχος, που είναι στην ουσία η Μονεμβασιά, αποτελεί ένα ορόσημο της λακωνικής γης εξαιτίας κυρίως του φράγκικου κάστρου που δεσπόζει αντίκρυ στην θάλασσα, 400 μέτρα από την απέναντι στεριά. Είναι η πατρίδα του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, εκτός των άλλων, ο οποίος την λάτρευε. Η ευρύτερη επικράτεια είναι η αρχαία Λιμυρά της Επιδαύρου, μια περιοχή γνωστή από πάντα για το εκλεκτό αμπέλι το οποίο έδινε ένα πολύ αρωματικό και ξεχωριστό κρασί, που δεν είναι άλλο από την μεσαιωνική Μαλαγουζιά, το κρασί των ευγενών και των επισκόπων. Η μικρή νησίδα η οποία φιλοξενεί το Κάστρο και η αντικρινή πόλη της Μονεμβασιάς αποτελούν ένα πραγματικό στολίδι, παράξενο και προκλητικό για τις αισθήσεις, τόσο από άποψη τοπίου όσο και από άποψη ατμόσφαιρας και ιστορίας.






Με ορμητήριο ένα άπαρτο κάστρο
Η Μονεμβασιά στην ενετική της περίοδο υπήρξε ένα «φονείο» πειρατών. Καθώς επιβλέπει άνετα και απρόσκοπτα την ανατολική Μεσόγειο ουσιαστικά, και είναι εξαιρετικά οχυρή θέση, ακριβώς λόγω του ότι έχει μία μόνο είσοδο, πολύ στενή, υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα οχυρά όλης της ελληνικής επικράτειας. Τα στενά της δρομάκια, τα μνημεία της, τα πανέμορφα αρχοντικά, δημιουργούν ένα από τα ομορφότερα μεσαιωνικά τοπία της Ευρώπης. Με ορμητήριο την Μονεμβασιά ο ταξιδιώτης μπορεί να περιπλανηθεί σε μια πραγματικά άνευ προηγουμένου γη, με μοναδικά ψαροχώρια, ορεινούς θησαυρούς, μοναδικές παραλίες, μοναστήρια και αξιοθέατα. Αυτά όλα, με την προϋπόθεση ότι θα αντέξει να αποχωριστεί έστω και λίγο την ίδια την Μονεμβασιά, που ασκεί αφόρητη γοητεία και δεν χορταίνεται! Μέσα στον βράχο της Μονεμβασιάς θα ανακαλύψετε την ίδια την ιστορία, που πηγαίνει πίσω στο 600 προ Χριστού, σε μοναδικά αξιοθέατα. Περιπλανηθείτε στα σοκάκια της, δείτε την θέα, αφεθείτε στην μαγεία των πάνω από 40 εκκλησιών, δείτε το μουσείο που στεγάζεται σε παλιό μουσουλμανικό τέμενος, ανεβείτε στο κάστρο για να θαυμάσετε όλη την ανατολική Μεσόγειο, και μετά ξανοιχτείτε στις πολλές ομορφιές τριγύρω!


Ο παράδεισος του Γέρακα και η Ελαφόνησος
Σε απόσταση μόλις 30 λεπτών από την Μονεμβασιά υπάρχει ένας πραγματικός θησαυρός, ο Γέρακας. Πρόκειται για ένα από τα ομορφότερα ψαροχώρια στην Ελλάδα, σε μια απίστευτα σημαντική λιμνοθάλασσα, στην οποία ζουν ερωδιοί, αποδημητικά πουλιά, ενδημικά είδη και – φυσικά – πολλά ψάρια στα φιλόξενα νερά. Μπάνιο στον μοναδικό και προφυλαγμένο αυτό όρμο, αλλά και εξαιρετικές θαλασσινές απολαύσεις, είναι απαραίτητες απολαύσεις! Φυσικά, στα 45 λεπτά από την Μονεμβασιά βρίσκεται η μία και μόνη Ελαφόνησος, κοντά στην πολύ γραφική Νεάπολη και είναι αμαρτία να μην την γνωρίσει όποιος έρθει ως την Μονεμβασιά! Ένα πορθμείο από το υπέροχο χωριό Βιγκλάφια οδηγεί στις δαντελένιες και κάτασπρες ακρογιαλιές ενός πραγματικού παραδείσου! Μία λέξη αρκεί, ή μάλλον δύο: παραλία Σίμου, ένα κόσμημα που δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο! Κοντά στην Νεάπολη είναι και το σπήλαιο της Καστανιάς, το οποίο σίγουρα πρέπει να δείτε! Ένα καλειδοσκόπιο χρωμάτων, στην αγκαλιά της γης!




Το φαράγγι του Μπαλή
Η φύση γύρω από την Μονεμβασιά είναι εκρηκτική. Το φαράγγι του Μπαλή, μόλις τριάντα λεπτά στα νοτιοδυτικά της πολιτείας, θα σας αιφνιδιάσει με την ομορφιά του αλλά και τα σημαντικά αξιοθέατα. Μέσα σε μια οργιαστική φύση με άφθονα νερά, κρύβεται τα ξεχασμένο από τον χρόνο χωριό Τάλαντα, μια όαση κυριολεκτικά, ανάμεσα σε μυρτιές, καστανιές και φτέρες. Έντεκα νερόμυλοι θυμίζουν άλλες εποχές, τότε που το νερό ήταν πηγή δύναμης και ανάπτυξης. Το τοπίο είναι συνταρακτικό και θα σας μείνει αξέχαστο!


Γαλάζιες παραλίες, γαλάζιες σημαίες
Οι μοναδικές παραλίες της Μονεμβασιάς, γνωστές σε όλον τον κόσμο για την ομορφιά τους, είναι φυσικά τιμημένες με γαλάζιες σημαίες. Κάτω ακριβώς από το πανώριο κάστρο, στα ριζά του τείχους, είναι το Πορτέλο, με τρομερή θέα, και με το προσόν φυσικά ότι δεν χρειάζεται κάποιος να πάρει αυτοκίνητο και να βγει από την Μονεμβασιά. Καθώς πηγαίνουμε προς την λεγόμενη Νέα Πόλη σας περιμένει μια μικρή, φυσικη πισίνα, ένα κόσμημα, η Κουρκούλα.



Καθώς είναι κλειστή τριγύρω, με πολύ ζεστά νερά, θα σας ξετρελάνει με την ομορφιά της! Ο Κάκαβος, η ξακουστή παραλία της Μονεμβασιάς είναι στα αριστερά της γέφυρας, ενώ το γραφικό και πανέμορφο Βότσαλο έχει γραφικά ταβερνάκια και πανέμορφα καφενεία για να απολαύσετε την αύρα της θάλασσας και μοναδικές γεύσεις. Σε απόσταση τριών μέχρι δέκα χιλιομέτρων από την Μονεμβασιά, σας περιμένουν οι παραλίες Πορί, Αμπελάκια, Ξιφιάς και Καστέλλα, αλλά και ο μοναδικός Άγιος Φωκάς. Αν τώρα ξανοιχτούμε γύρω στα 30 χιλιόμετρα, θα βρούμε την γραφικότατη Ελιά, με την αμμουδερή παραλία μέσα στον όμορφο οικισμό, τον μικρό κόλπο του Κάβου, την Βιανδίνη, τα Τηγάνια με τα υπόγεια γλυκά νερά. Πολλές επιλογές σε έναν τόπο άγριας και ανόθευτης ομορφιάς!

Χρήσιμες Πληροφορίες
Δήμος Μονεμβασίας +30 27320-61222
Αστυνομία +30 27320-61210
Ιατρείο +30 27320-61204
Λιμεναρχείο +30 27320-61266
Μουσείο +30 27320-61403
ΚΤΕΛ: 27320-22209
Καθημερινά, μικρό λεωφορείο του δήμου εκτελεί δρομολόγιο από τη γέφυρα της Μονεμβασιάς για το Κάστρο (περίπου 1 χλμ), κάθε 15 λεπτά.





planetnews newsit
http://www.planetnews.gr/%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%B5%CE%BC%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%AC-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%82-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CE%BA%CE%B7/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια