Ανακαλύπτοντας τα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας μας





Η Ελλάδα στολίζει το νότιο άκρο της Βαλκανικής χερσονήσου με ένα ιδιαίτερο γεωμορφολογικό τοπίο. Χαρακτηριστικό της, τα γαλήνια οροπέδια, με μακρύ κατάλογο βουνών, που φτάνουν ή και ξεπερνούν τα 2.000 μέτρα.

Τις τελευταίες δεκαετίες, στα ελληνικά Αλπικά τοπία, λειτουργούν αξιόλογες και καλά οργανωμένες πίστες χιονοδρομικών κέντρων, που προσελκύουν πολλούς λάτρεις του σκι και όχι μόνο.

Θα προσπαθήσουμε να τα παρουσιάσουμε ώστε να κάνετε την καλύτερη , για τα γούστα σας, επιλογή!

Καρπενήσι
Στο χιονοδρομικό κέντρο του Βελουχίου,12 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι (284χλμ από την Αθήνα και 368χλμ από την Θεσσαλονίκη) και σε υψόμετρο 1.800 μέτρα, σας περιμένουν συνολικά 11 πίστες μικρότερης έως μεγαλύτερης δυσκολίας και 6 αναβατήρες.

Μπορείτε να κάνετε εκτός από ski και snowboard, snowmobile, αλλά και πεζοπορία. Ο Διαβολότοπος που φιλοξενεί το δημοφιλές χιονοδρομικό κέντρο είναι, παρά το όνομά του, ένας φιλόξενος τόπος που τους χωράει όλους.



Στο χιονοδρομικό λειτουργεί και τριώροφο ξύλινο σαλέ, με εγκαταστάσεις καταστημάτων, καφέ-μπαρ με δύο τζάκια, επίσης καταστήματα πώλησης εξοπλισμού σκι και παραδοσιακών προϊόντων.

Μπορείτε επίσης, να κάνετε μαθήματα εκμάθησης σκι, να νοικιάσετε εξοπλισμό ,να πάρετε μέρος στα snow-parties πίνοντας ζεστό κρασί και ακούγοντας μουσική.

Πολύ ωραία ιδέα είναι η πεζοπορία με ειδικές ρακέτες, στο χιονισμένο τοπίο αλλά και το σκι εκτός πίστας, στα γύρω χωριά, εννοείται με τη συνοδεία οδηγού.

Στο δρόμο για το χιονοδρομικό, αλλά και στο Καρπενήσι, θα έχετε πολλές και ενδιαφέρουσες επιλογές φαγητού με νόστιμη παραδοσιακή κουζίνα.

Παρνασσός
Το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού βρίσκεται στις τοποθεσίες Κελάρια και Φτερόλακκα, σε απόσταση 180χλμ από την Αθήνα και 370χλμ από την Θεσσαλονίκη.

Σε υψόμετρο 1.600 έως 2.300 μέτρα, με 20 πίστες στα Κελάρια και στη Φτερόλακκα διαβαθμισμένης δυσκολίας, αποτελεί τον αγαπημένο κοσμοπολίτικο προορισμό των Αθηναίων για τα Σαββατοκύριακα του χειμώνα.

Στα Κελάρια βρίσκεται ένα μεγάλο ανακαινισμένο σαλέ και στη Φτερόλακκα ένα μικρότερο και φτηνότερο, για την ξεκούρασή σας στο διάλειμμα από τα σπορ του χιονιού. Υπάρχουν αρκετές σχολές εκμάθησης σκι και πολλά καταστήματα ενοικίασης και πώλησης όλου του σχετικού εξοπλισμού.



Αν ψάχνετε κάτι διαφορετικό, ιδιαίτερα αν έχετε παιδιά, μόλις 5 λεπτά από την πόλη, στο Λιβάδι, λειτουργούν τα παγοδρόμια Mountain Ice και White Satin, για να μάθετε πατινάζ και να δοκιμάσετε το ταλέντο σας κάνοντας φιγούρες πάνω στον πάγο!

Τα παγοδρόμια είναι διαμορφωμένα για όλες τις ηλικίες (παιδιά, νέοι, ενήλικες), ενώ υπάρχουν και δάσκαλοι που θα σας βοηθήσουν και θα σας εκπαιδεύσουν ώστε να εξοικειωθείτε με το πατινάζ! Επίσης λειτουργούν και σαν καφέ όπου μπορείτε να χαλαρώσετε και να πιείτε τον καφέ σας παρακολουθώντας τα παιδιά σας να κάνουν πατινάζ.

Τέλος, όσον αφορά το φαγητό, υπάρχουν επιλογές, κυριολεκτικά για όλα τα γούστα! Ακόμη και οι πιο δύσκολοι επισκέπτες θα ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις τους στα οργανωμένα και ατμοσφαιρικά ρεστοράν, με μενού μεσογειακών αλλά και ασιατικών γεύσεων. Αναφέρουμε ενδεικτικά το “the Lounge Restaurant” την “Αίγλη”, την “Ακουαρέλα”, αλλά και το “Padre Padrone”.

Περτούλι
Ανάμεσα στην Ελάτη και το Περτούλι, σε ένα από τα ομορφότερα ορεινά σκηνικά, το χιονοδρομικό κέντρο βρίσκεται μόλις 387χλμ από την Αθήνα και 268χλμ από την Θεσσαλονίκη. Σε υψόμετρο 1200 μέτρων, με τρεις συνολικά πίστες, τέσσερις αναβατήρες και ένα Baby-lift.

Το μέγεθός του δεν συγκρίνεται με αυτό των προηγούμενων προορισμών, αφού είναι μικρότερου μεγέθους, όμως έχει πολλούς φανατικούς θαυμαστές.

Στη βάση των αναβατήρων και δίπλα στην εθνική οδό, λειτουργεί το γραφικό ξύλινο σαλέ του, όπου απολαμβάνετε τον καφέ σας πλάι στα δύο τζάκια του. Βεβαίως, μπορείτε να κάνετε τον περίπατό σας στα δασικά μονοπάτια της περιοχής αλλά και να νοικιάσετε τον σχετικό εξοπλισμό και να μάθετε σκι μαζί με τα παιδιά σας. Οι τιμές είναι καλές και συνήθως υπάρχει ηρεμία, χωρίς το συνωστισμό και την πολυκοσμία που χαρακτηρίζει τους υπόλοιπους προορισμούς.



Στο Περτούλι, μπορείτε να μείνετε σε ρομαντικούς ξενώνες και παραδοσιακά αρχοντικά, όπως το πολυτελές “Σαλέ Μαγκιώση”, το “Αρχοντικό Χατζηγάκη” ή το “Διβάνι”. Στην Ελάτη, ξεχωρίζουμε το “Λιγκέρι”, το “Αρχοντικό Χριστοδούλου” αλλά και το ξενοδοχείο “Ελάτη”.

Εδώ, όταν μιλάμε για φαγητό, εννοούμε σπεσιαλιτέ κυνήγι, μεζέδες τοπικής έμπνευσης, μαγειρευτά στις ταβέρνες του “Παναγιώτη” στον “ Πανσέληνο” και τον “Καλαμαρά”.

Φαλακρό
Το χιονοδρομικό κέντρο του Φαλακρού (υψόμετρο 2.232 μέτρα) είναι το μεγαλύτερο της Μακεδονίας, στα όρια του Δήμου Νευροκοπίου του νομού Δράμας, απέχει 700χλμ από την Αθήνα και 200χλμ από την Θεσσαλονίκη.

Εδώ υπάρχουν περισσότερες από 20 πίστες, που προσφέρονται για αθλητικό και για τουριστικό σκι, καθώς και πίστες δρόμου αντοχής. Θεωρούνται οι καλύτερες φυσικές πίστες των Βαλκανίων για όλους τους τύπους και όλα τα επίπεδα χιονοδρομίας. Ειδικά οι βορεινές πίστες με μεγάλες υψομετρικές διαφορές και διαδρομές μεγάλων αποστάσεων, προσφέρονται για αθλητικές διοργανώσεις.



Λειτουργούν τέσσερις αναβατήρες, μια τετραθέσια εναέρια καρέκλα (η μεγαλύτερη σε μήκος στην Ελλάδα), μία εναέρια διθέσια και τρία baby lifts.

Διαθέτει 3 σαλέ, (τα δύο στη βάση του χιονοδρομικού και το άλλο στον τερματισμό του τετραθέσιου αναβατήρα). Στο ένα από τα σαλέ βάσης λειτουργεί εστιατόριο, καφέ, μπαρ και υπάρχει καταφύγιο με δυνατότητα διανυκτέρευσης (χωρητικότητα 80 ατόμων). Το δεύτερο σαλέ προσφέρει καφέ ροφήματα και τοστ. Αυτό όμως που κερδίζει τις εντυπώσεις χάρη στην πανοραμική θέα του, είναι το τρίτο σαλέ, που βρίσκεται στον τερματισμό της τετραθέσιας καρέκλας.

Επίσης διαθέτει καταστήματα ενοικίασης εξοπλισμού, σχολές εκμάθησης, καντίνες, ιατρείο και ευρύχωρο parking.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι το Φαλακρό έχει ένα από τα σημαντικότερα αναρριχητικά πεδία της Ελλάδας. Εδώ υπάρχει η φημισμένη «χιονότρυπα», που για την αναρρίχηση στις υψηλές και δύσκολες ορθοπλαγιές της, από την Άνοιξη και μετά, συγκεντρώνονται οι φανατικοί της αναρρίχησης από όλη την χώρα.

Για την διαμονή σας υπάρχουν πολλές και οικονομικές λύσεις. Στον Βόλακα, οι παραδοσιακοί ξενώνες “Μονοπάτι Ε6”, που είναι χτισμένος με ξύλο και πέτρα και το “Αρχοντικό Παπαεμμανουήλ”. Επίσης, ο “Μύλος”, στην πλατεία του χωριού είναι μια καλή επιλογή.

Οι παραδοσιακές νοστιμιές στο εστιατόριο της δημοτικής Επιχείρησης Νευροκοπίου, σας περιμένουν δίπλα στο χιονοδρομικό κέντρο και μάλιστα με πολύ καλές τιμές. Επίσης πολύ καλές ταβέρνες θα βρείτε στον Βώλακα, τον Γρανίτη και το Παγονέρι (κυρίως κρεατικά ψητά, σούβλα, μαγειρευτά και σούπες).

Μαίναλο
Στο κέντρο της Πελοποννήσου, σε υψόμετρο 1.600 μέτρα, στην τοποθεσία Οστρακίνα, βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο Μαινάλου. Απέχει 162χλμ από την Αθήνα και 620χλμ από την Θεσσαλονίκη.

Έχει συνολικά οκτώ πίστες και τέσσερις μονοθέσιους συρόμενους αναβατήρες, από τους οποίους ο ένας είναι για παιδιά. Στο χιονοδρομικό κέντρο του Μαινάλου, λειτουργούν τρία σαλέ. Το πρώτο είναι τριώροφο με άνετους χώρους, δύο τζάκια όπου θα απολαύσετε καφέ, ποτό , σάντουιτς και ζεστές σούπες. Το δεύτερο είναι ψηλά στο βουνό, ανάμεσα στα έλατα, είναι ξύλινο και προσφέρει καφέ και κάποια πιάτα που θα απολαύσετε δίπλα στην ξυλόσομπα. Το τρίτο, έχει μεγάλη ποικιλία από μπύρες, σουβλάκια και λουκάνικα.

Υπάρχει δυνατότητα ενοικίασης εξοπλισμού σκι, ελκήθρων και snowboard, ενώ στον ίδιο χώρο συστεγάζεται η σχολή εκμάθησης.



Στα γύρω χωριά, που είναι γνωστά για τις ομορφιές ,την αρχιτεκτονική και την ιστορία τους, υπάρχουν πολλοί ξενώνες.

Οι πολύ πεινασμένοι μπορούν να χορτάσουν την πείνα τους στα σαλέ του χιονοδρομικού. Για τους υπόλοιπους, είναι δύσκολη η επιλογή, δεδομένου ότι σε όλα τα γύρω χωριά, υπάρχει παράδοση στο καλό φαγητό. Η ντόπια κουζίνα στηρίζεται στα παραδοσιακά προϊόντα διατροφής και βέβαια στα τοπικά κρέατα.

Θα αναφέρουμε το “Αρχοντικό της Αθηνάς” και “Τα Κόκκινα Πυθάρια” στην Βυτίνα, τον “Κουμπούρη” στο Λεβίδι, το “Χάνι της Κανδήλας” στην Κανδήλα, το “Καταφύγιο” στην Ελάτη και πολλά -πολλά άλλα. Εξαιρετική ιδέα είναι να συνεχίσετε με καφέ και παραδοσιακά γλυκά, στις πλατείες των χωριών που λειτουργούν καφέ αλλά και παλιά καφενεία και ζαχαροπλαστεία.

Καλάβρυτα
Στη θέση “Ξερόκαμπος”, 14χλμ από τα Καλάβρυτα και σε υψόμετρο 2328 μέτρων, βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο του Χελμού.

Η απόστασή του από την Αθήνα είναι 208χλμ και από την Θεσσαλονίκη 501χλμ. Στο χιονοδρομικό Καλαβρύτων θα βρείτε 11 πίστες, οι δύο από τις οποίες είναι baby πίστες, για τα πρώτα βήματα εκμάθησης. Υπάρχουν επτά αναβατήρες, 4 μονοθέσιοι, 2 διθέσιοι, 1 μονοθέσιος και διοργανώνονται διεθνείς αγώνες σκι.



Το επιβλητικό σαλέ του κέντρου, βρίσκεται δίπλα στο παρκινγκ του χιονοδρομικού, είναι κατασκευασμένο από Φινλανδικούς κορμούς σε υψόμετρο 1750 μέτρων, με καταπληκτική θέα στη μυθική Στύγα. Διαθέτει καφετέρια με χειροποίητα γλυκά, παραδοσιακά πιάτα, με σπεσιαλιτέ την τυρόπιττα Καλαβρύτων. Εδώ λειτουργούν και περίπτερα με προϊόντα της ευρύτερης περιοχής της Αχαΐας και αναμνηστικά για να θυμόσαστε την εκδρομή σας.

Στα 1800 μέτρα υψόμετρο, στην περιοχή Βαθιά Λάκκα, μπορείτε να ξεκουραστείτε στην καντίνα που λειτουργεί με ροφήματα, ποτά και φαγητά. Δίπλα ακριβώς υπάρχει το snow-park, όπου διοργανώνονται διάφορα πάρτι ,μουσικές εκδηλώσεις και αγώνες.

Τέλος, υπάρχουν καταστήματα που νοικιάζουν εξοπλισμό και σχολές για εκείνους που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στο σκι.

Τα Καλάβρυτα και οι γύρω περιοχές έχουν προσεγμένα ξενοδοχεία, παραδοσιακούς ξενώνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια και για τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες. Θα αναφέρουμε το “Azanias Chalet”, το “Filoxenia”, τον ξενώνα “Αφροδίτη” και “Έναστρον”.

Στα Καλάβρυτα θα βρείτε μεγάλη ποικιλία γεύσεων, ξεκινώντας από τα διάφορα είδη τυριών, τα γλυκά κουταλιού -δοκιμάστε οπωσδήποτε τη ροδοζάχαρη-αλλά και το χωριάτικο ψωμί και τα διάφορα αρτοποιήματα στους ξυλόφουρνους. Στα πιο ορεινά χωριά βρίσκει κανείς ντόπια κρέατα ψημένα στα κάρβουνα, ή μαγειρεμένα με τοπικές συνταγές.

Η ταβέρνα “το Τζάκι” και ο ‘’’Ελατος” στο κέντρο της πόλης, η “Αυλή” κάτω από το σταθμό ,το “Grand chalet” απέναντι από το Μέγα Σπήλαιο, το “Καταφύγιο” και το “Μπαλκόνι του Κράσσου” προς την πλευρά του Κορινθιακού, είναι λίγα από τα μέρη που μπορείτε να απολαύσετε ξεχωριστές γεύσεις της περιοχής.

3 – 5 Πηγάδια
Ένα από τα πιο αξιόλογα χιονοδρομικά της Βόρειας Ελλάδας, στη δυτική πλευρά του Βερμίου, σε υψόμετρο 1.430 μέτρα (χώρος υποδοχής) έως και 2.005 μέτρα (η ψηλότερη πίστα). Απέχει 103χλμ από Θεσσαλονίκη και 528χλμ από την Αθήνα. Η πρόσβαση σε αυτό το χιονοδρομικό είναι εύκολη.

Υπάρχουν δέκα πίστες, με μια πολύ δύσκολη και δύο εύκολες για αρχάριους. Ειδικά η πίστα Αριστοτέλης, θεωρείται η δυσκολότερη κόκκινη πίστα της Ελλάδας, είναι δε εγκεκριμένη και από τη Διεθνή Ομοσπονδία Σκι (FIS) για αγώνες διεθνούς εμβέλειας. Επίσης, διατίθενται έξη αναβατήρες, ένας διθέσιος εναέριος, τέσσερις συρόμενοι και ένα baby-lift.



Στο χιονοδρομικό λειτουργούν τρία καφέ-μπαρ, με πρώτο το “Lift bar” στην καρδιά του χιονοδρομικού, που είναι το πλέον πολυσύχναστο. Εδώ οργανώνονται διάφορα events. Δίπλα, βρίσκεται η “Ψησταριά”, όπου θα χορτάσετε με διάφορα κρεατικά και καλό ντόπιο κρασί. Στο ισόγειο του ξενοδοχείου 3-5 Πηγάδια, έχουμε το Snake Bar, μία διαφορετική πρόταση για πιο χαλαρές καταστάσεις και με υπέροχη θέα στο βουνό.

Η πόλη της Νάουσας προσφέρει πολλές και καλές λύσεις, όπως την ταβέρνα “Αραπίτσα”, την “Σπονδή”, την “Φλαμουριά”.

planetnews

http://www.planetnews.gr/%CF%84%CE%B1%CE%BE%CE%B9%CE%B4%CE%B5%CF%8D%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CF%8D%CF%80%CF%84%CE%BF/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια