Ταξιδεύοντας στην Αίγυπτο


Ο ξακουστός και διαφορετικός από το δικό μας πολιτισμός της Αιγύπτου ήταν το κίνητρο για την επιλογή αυτού του άρθρου. Συγκεκριμένα, αποφασίσαμε να αναφερθούμε στη διάσημη πρωτεύουσα της Αιγύπτου, το Κάιρο, καθώς και στο γνωστό σε όλους μας ποταμό Νείλο.

Κάιρο

Το Κάιρο, η πρωτεύουσα της Αιγύπτου, είναι η μεγαλύτερη πόλη της χώρας και είναι χτισμένο στα όρια μεταξύ της Άνω και Κάτω Αιγύπτου. Το Κάιρο βρίσκεται στη δεξιά όχθη του Νείλου στο σημείο που το ποτάμι πλαταίνει και σχηματίζει δυο νησάκια: την Γκεζίρα και τη Ρόδα που συνδέονται με τις όχθες του Νείλου με σιδερένιες και πέτρινες γέφυρες

Αυτό που εντυπωσιάζει στο Κάιρο είναι ότι ο επισκέπτης μπορεί να συναντήσει δυο εντελώς διαφορετικές όψεις: μιναρέδες και τζάμια, κάστρα και παλάτια σουλτάνων, αρχαίες εκκλησίες, φαραωνικά μνημεία, αλλά και πολυώροφα κτίσματα και έντονη σύγχρονη ζωή. Το Κάιρο χτίστηκε το 969 από το χαλίφη Μουίζ, ο οποίος είχε σώσει στην πόλη το όνομα «Ελ Καχίρα» που σημαίνει «νικηφόρος» για ανάμνηση της εκεί κοντά νίκης του.

Αν κάποιος επισκεφθεί το Κάιρο, αξίζει να δει τις Πυραμίδες της Γκίζας. Είναι χτισμένες στα δυτικά της πόλης και εκεί βρίσκεται η ξακουστή Σφίγγα της Γκίζας με σώμα λιονταριού και κεφάλι ανθρώπου.

 

Ακόμη, ενδιαφέρον παρουσιάζει η αρχαία πόλη Μέμφιδα, η οποία βρίσκεται στα νότια του Καΐρου. Ήταν ο τόπος κατοικίας των περισσότερων Φαραώ και εκεί ξεχωρίζουν το άγαλμα του Ραμσή Β’ και μια εντυπωσιακή σφίγγα. Στο Εθνικό Αιγυπτιακό Μουσείο, που λειτουργεί από τις αρχές του 20ου αιώνα, βρίσκονται αγάλματα, τάφοι και πολλά άλλα μνημεία της εποχής των Φαραώ, αλλά και μια σπάνια συλλογή από μούμιες. Στα ανατολικά της πόλης, βρίσκεται η γνωστή αγορά του Χαν Ελ Χαλίλι, η οποία χτίστηκε στις αρχές του 15ου αιώνα και εκεί εκθέτουν τα εμπορεύματά τους πολλοί μικροπωλητές. Αυτά και πολλά περισσότερα μπορεί να δει κανείς, αν επισκεφθεί το Κάιρο, μια από τις σπουδαιότερες πόλεις του αραβικού κόσμου.


Νείλος ποταμός

Ο Νείλος βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της Αφρικής και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Γης με συνολικό μήκος 6,671 χμ.

Η σημασία του Νείλου για την ανατολική Αφρική και ιδιαίτερα για την Αίγυπτο είναι πολύ μεγάλη. Επηρέασε τη χλωρίδα, την πανίδα και το κλίμα και αποτέλεσε πηγή ζωής για όλη την περιοχή. Στην αρχαιότητα οι κάτοικοι είχαν δώσει τόσο μεγάλη αξία στο Νείλο που αποτελούσε για αυτούς μια βασική θεότητα. Πίστευαν ότι τα νερά του ποταμού προέρχονται από τα δάκρυα της θεάς Ίσιδας. Επίσης σύμφωνα με την ιστορία, οι Φαραώ της Αιγύπτου είχαν κατασκευάσει μεγάλα αρδευτικά έργα για να μεταφέρουν τα νερά του Νείλου σε εκτάσεις που μέχρι τότε ήταν άγονες. Τέλος χαρακτηριστικό του ποταμού Νείλου είναι και οι πλημμύρες του. Στη διάρκεια των περιοδικών πλημμύρων του, ο Νείλος κατακλύζει με τα νερά του όχι μόνο το Δέλτα, αλλά και περιοχές που βρίσκονται σε απόσταση μέχρι και δύο ημερών ταξιδιού από κάθε όχθη!
http://www.taxidologio.gr/cairo.html

Σχόλια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...