Το στολίδι του Ανατολικού Ολύμπου: Ο Πλαταμώνας!





Στο νότιο άκρο του νομού Πιερίας και στους πρόποδες του Ολύμπου, βρίσκεται ο Πλαταμώνας, ένα πραγματικό στολίδι της Βόρειας Ελλάδας. Η προέλευση του ονόματός του, δεν είναι ακριβής. Το Λεξικό των Λίντλ-Σκοτ, αναφέρει την προέλευση της ονομασίας από τη φράση «πλατύς γιαλός». Άλλη παράδοση, θέλει την περιοχή να παίρνει το όνομά της είτε από τα πολλά πλατάνια, είτε από τις πλατιές αμμουδιές. Όπως και να έχει, ο Πλαταμώνας διατηρεί το τεράστιο πλεονέκτημα να μπορείς να τον επισκεφθείς για ολιγοήμερες αποδράσεις αλλά και για πολυήμερες διακοπές.

Να περάσεις τις πύλες του Κάστρου!

Το Κάστρο του Πλαταμώνα, αποτελεί το πιο αξιόλογο μνημείο της Πιερίας και ένα από τα πιο επιβλητικά της Βόρειας Ελλάδας. Κατά τα βυζαντινά και μεσαιωνικά χρόνια, ο Πλαταμώνας συνδέθηκε με αυτό το ενετικό κάστρο. Κτίστηκε από Λομβαρδούς Σταυροφόρους κατά το 1204 με στόχο τον έλεγχο της περιοχής της Μακεδονίας. Πολλούς αιώνες μετά, και ενώ μεσολάβησαν καταλήψεις από Τούρκους και Έλληνες, το 1941, το Κάστρο του Πλαταμώνα, χρησιμοποιήθηκε από τους Νεοζηλανδούς ως οχυρό. Το βράδυ, το Κάστρο φωταγωγείται κάτι που αφήνει έκθαμβους τους επισκέπτες!

Παραλίες που κυματίζουν…οι Γαλάζιες Σημαίες της Ευρώπης!

Πριν πεις «ωραία», «καθαρά» τα νερά κάποιας περιοχής την οποία έχεις επισκεφθεί, καλό είναι να κολυμπήσεις στα νερά τριών πανέμορφων παραλιών. Κοντά στον Πλαταμώνα, βρίσκεται η εκπληκτική αμμώδης παραλία, «Νέοι Πόροι». Βραβευμένη με τη Γαλάζια Σημαία της Ευρώπης, αυτή η παραλία του Πλαταμώνα, θα σας χαρακτεί στη μνήμη! Περνώντας από τους Παλιούς Πόρους, κάνε μια στάση για να δεις τα πετρόκτιστα σπίτια και τη βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Η παραλία του Πλαταμώνα, είναι για όλα τα γούστα! Έχει και βότσαλα, έχει και αμμουδιά. Εκεί, δε θα κολυμπήσεις μόνο, αλλά πιθανότατα θα κάτσεις να δεις και το ηλιοβασίλεμα. Την παραλία την περιβάλλει πλούσια βλάστηση και τα νερά, είναι διάφανα γαλάζια!

Οι γιορτές!

Η πιο σημαντική ετήσια γιορτή της φθινοπωρινής περιόδου στον Πλαταμώνα, είναι αυτή που λαμβάνει χώρα στις 7 Οκτώβρη κάθε έτους. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Προφήτης Ηλίας», αναλαμβάνει κάθε χρόνο τη διοργάνωση της Γιορτής της Κτηνοτροφίας. Αυτή η γιορτή, συνοδεύεται από μεγάλο φαγοπότι όπου σερβίρονται τοπικά εδέσματα αλλά και από μουσική και χορό. Βέβαια, η πιο γνωστή γιορτή που λαμβάνει χώρα στον Πλαταμώνα, είναι το «Φεστιβάλ του Ολύμπου». Μεγάλο μέρος των εκδηλώσεων, γίνονται στο Κάστρο. Κατά τους μήνες του Ιουλίου και του Αυγούστου, μεγάλα ονόματα καλλιτεχνών και πληθώρα πολιτιστικών εκδηλώσεων, δημιουργούν ένα υψηλής ποιότητας φεστιβάλ, το οποίο είναι από τα σημαντικότερα της Ελλάδας. Επίσης, πρέπει να συνυπολογίσεις τα διάφορα πάρτι που διοργανώνονται από τα μαγαζιά της περιοχής, καθώς ο Πλαταμώνας διαθέτει έντονη νυχτερινή ζωή!

Φαγητό και έξοδος!

Στον Πλαταμώνα, δε θα έρθεις ποτέ σε δυσκολία με το φαγητό ή με οποιαδήποτε υπηρεσία. Οι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής, είναι λιγότεροι από 3.000, αλλά ασχολούνται ενεργά με τον τουρισμό και χαρακτηρίζονται ως επί το πλείστον από υψηλό επαγγελματισμό. Το καλοκαίρι, ο πληθυσμός, σχεδόν πενταπλασιάζεται από τη μεγάλη τουριστική επισκεψιμότητα που έχει ο Πλαταμώνας. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα μαγαζιά που κάνουν τη διαφορά. Ένα από αυτά, είναι το ουζερί-ταβέρνα «Κυματολήγη». Δίπλα στη θάλασσα, μπορείς να απολαύσεις ντόπιο τσίπουρο και ούζο αλλά και πολύ ωραία πιάτα θαλασσινών. Το πιάτο που κάνει τη διαφορά, είναι οι γαρίδες στα κάρβουνα. Τα υπόλοιπα, θα τα δοκιμάσεις! Μαγαζιά στα οποία μπορείς να διασκεδάσεις, υπάρχουν επίσης πολλά. Ένα από αυτά, είναι το «Εν Πλω». Η έντονη νυχτερινή ζωή, υπόσχεται διασκέδαση σε όσους θέλουν διακοπές με πάρτι. Οι υπόλοιποι, μην ανησυχείτε! Ο Πλαταμώνας είναι και για εκείνους που τους αρέσει η φύση και η ηρεμία.

Εκδρομή στον Άγιο Παντελεήμονα!

Το καλοκαίρι εκείνου που αγαπάει τη φύση, μπορεί να του μείνει αλησμόνητο αν επισκεφθεί τον Πλαταμώνα. Ολόκληρη η περιοχή του Ανατολικού Ολύμπου, είναι γεμάτη οάσεις και μέρη στα οποία μπορείς να κάνεις πεζοπορία. Δε νοείται να πας στην ευρύτερη περιοχή του Ανατολικού Ολύμπου και να μην πας στον «Παλιό Παντελεήμονα». Δροσιά και χαλάρωση το καλοκαίρι, όπου μπορείς να περπατήσεις και να ηρεμήσεις την ψυχή σου. Ναι, είναι παραδοσιακά και πού να δεις τον Παλαιό Παντελεήμονα το χειμώνα. Πέραν από τα καταστήματα λαϊκής τέχνης που μπορείς να βρεις, στο χωριό, μπορείς να επιδοθείς σε δραστηριότητες για τολμηρούς! Αιωροπτερισμός και αλεξίπτωτο πλαγιάς, είναι δραστηριότητες διαθέσιμες στον Παλαιό Παντελεήμονα. Το αυτοκίνητό σου, θα το αφήσεις στην είσοδο του χωριού γιατί μετά, ξεκινάει η πραγματική εκδρομή. Λιθόστρωτοι δρόμοι και οικίες με αυθεντική παραδοσιακή αρχιτεκτονική, θα σε κάνουν να μη θέλεις να φύγεις!

Φωτό από: www.feelgreece.com

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια