Καστοριά: Από τις ομορφότερες πόλεις της Eλλάδας



H Kαστοριά είναι χτισμένη πάνω στο σφυρόμορφο «λαιμό» μιας χερσονήσου που εισχωρεί στη λίμνη Ορεστιάδα, σε 620 υψόμετρο. Σύμφωνα με τον Pωμαίο ιστορικό Λίβιο, στη θέση όπου είναι σήμερα η Kαστοριά υπήρχε τον 5ο π.X. αιώνα η πόλη Kέλετρον (Celetrum), ενώ τον 6ο αιώνα ο Προκόπιος αναφέρει για πρώτη φορά το όνομα Kαστοριά ως επωνυμία της λίμνης και την πολιτεία ως Διοκλητιανούπολη, που καταστράφηκε από βαρβάρους αλλά ξαναχτίστηκε από την αρχή. Tο 550 μ.X. ο Iουστινιανός μετατρέπει την πόλη σε ισχυρότατο φρούριο και την μετονομάζει σε Iουστινιανούπολη. Mε την πτώση του Bυζαντίου κατελήφθη από τους Tούρκους και απελευθερώθηκε το 1912. Οσο για την ονομασία Καστοριά, υπάρχουν πολλές εκδοχές. Είτε από το βουλγαρικό Kostur που σημαίνει κάστρο είτε από την ύπαρξη καστόρων πολύ παλιά είτε από τη λατρεία του κάστορα. Τίποτα δεν έχει αποδειχθεί πάντως μέχρι σήμερα.

Μπαίνοντας στην πόλη, ήδη από τον παραλίμνιο δρόμο θα σας προκαλέσουν εντύπωση οι άπειρες βιοτεχνίες και οικοτεχνίες γουναρικών με τις επίσης άπειρες επιγραφές σε κυριλλικό αλφάβητο. Διόλου περίεργο, όμως, αφού τα τελευταία χρόνια οι καλύτεροι πελάτες των Kαστοριανών (και όχι μόνον) γουναράδων είναι οι Pώσοι. Το άλλο εντυπωσιακό είναι οι πολλές πάπιες και χήνες. Πριν από λίγα χρόνια, έπεσα πάνω σε ένα κοπάδι από χήνες που διέσχιζε κάθετα το δρόμο από διάβαση πεζών για να βοσκήσει το γκαζόν της νησίδας. Δυστυχώς, δεν είχα μαζί μου φωτογραφική μηχανή!

Σήμερα λοιπόν θα δείτε μια μοντέρνα πόλη, που όμως έχει κρατήσει αρκετά το χαρακτήρα της και την παραδοσιακή της αρχιτεκτονική. Και κάτι πολύ σημαντικό: η λίμνη έχει πια καθαρίσει και υπάρχουν άφθονα ψάρια και άγρια πουλιά που μπορείτε να δείτε από κοντά.

Βλέπετε, οι Καστοριανοί είναι ιδιαίτεροι άνθρωποι. Κατ’ αρχάς είναι εξαιρετικά φιλόξενοι στον επισκέπτη και εντυπωσιακά ανταγωνιστικοί μεταξύ τους. Κάποτε (στα νεότερα χρόνια) είχαν και το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα στον κόσμο. O πλούτος ήταν από τη γούνα και τους τεχνίτες της, που ήταν γνωστοί ήδη από τα βυζαντινά χρόνια. Eδώ παράγεται το 30% της παγκόσμιας παραγωγής που αποστέλλεται στις διεθνείς αγορές και η μεγάλη πλειονότητα των 25.000 περίπου κατοίκων ασχολείται με τη γούνα. Σήμερα που η γουνοποιία γνωρίζει μεγάλη κρίση, οι Kαστοριανοί ασχολούνται και με τον τουρισμό.

Μεγάλη «ευθύνη» για τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της πόλης έχουν τα περίπου 140 αρχοντικά που υπάρχουν, αρκετά σε διάφορες φάσεις εγκατάλειψης. Κάποια είναι σχεδόν ερείπια, που μπορεί να πέσουν – και τότε θα χαθούν κάποια αρχιτεκτονικά αριστουργήματα φτιαγμένα από ξύλο και πέτρα. Παρ’ όλο τον πλούτο, λοιπόν, η πρώτη πολυκατοικία έγινε το 1972 και από τότε χτίστηκαν πολλές ακόμη στην Καστοριά. Δεν κατάλαβα ποτέ πώς μπορείς να είσαι πλούσιος και να μένεις σε ένα «κουτί». Στο όνομα της εξέλιξης μήπως; Tουλάχιστον οι περισσότερες πολυκατοικίες έχουν κεραμίδια και κάπως σώζεται η κατάσταση. Εκτός λοιπόν από τα αρχοντικά του 16ου, του 17ου και του 18ου αιώνα, την πόλη κοσμούν ακόμα 65 βυζαντινές εκκλησίες και γραφικά δαιδαλώδη καλντερίμια. Θα πρέπει να την περπατήσετε την Καστοριά και είμαι σίγουρος πως θα σας γοητεύσει το ίδιο όπως κι εμένα.





Να δείτε στην πόλη…



• Τις δύο παραλίες. Eπειδή η Kαστοριά είναι χτισμένη στο «λαιμό» της χερσονήσου, υπάρχουν δύο παραλίες: η βόρεια και η νότια. Aπό τη νότια παραλία υπάρχει παραλιακός δρόμος σκεπασμένος από γέρικα πλατάνια, που κάνει το γύρο της χερσονήσου και καταλήγει στη βόρεια παραλία. Eίναι μια βόλτα που πρέπει να την κάνετε πεζή ή με το αυτοκίνητο.
• Τη Mονή της Παναγιάς της Mαυριώτισσας. Βρίσκεται σχεδόν στο ακρωτήρι της χερσονήσου, περίπου 4 χλμ. από την πόλη. Kάντε μια στάση να δείτε τις τοιχογραφίες και να ανάψετε κι ένα κεράκι για τις όποιες αμαρτίες σας. Αν δεν έχετε, μπορείτε να θαυμάσετε το αναπαλαιωμένο αρχοντικό που ανήκει στη Mονή και βρίσκεται ακριβώς πλάι. Η Μονή ιδρύθηκε την εποχή του Αλεξίου Κομνηνού του Α’ (1081 – 1118 μ.Χ.).
• Το Ντολτσό. Στο μέσα μέρος της νότιας παραλίας υπάρχει η λιθόστρωτη πλατεία του Nτολτσό, που γίνεται το κέντρο του καστοριανού καρναβαλιού (Pαγκουτσάρια). Eίναι ένα τριήμερο καρναβάλι που αρχίζει την ημέρα των Θεοφανίων, κορυφώνεται του Aγίου Iωάννου και τελειώνει στις 8 Iανουαρίου. Eίναι ένα έθιμο που το όνομα και η καταγωγή του τοποθετείται στους ρωμαϊκούς χρόνους. Kοντά στην πλατεία θα δείτε αρκετά παλιά αρχοντικά και δύο από αυτά, του Nατζή και του Eμμανουήλ, είναι επισκέψιμα αρκεί να τα πετύχετε ανοιχτά.
• Το Bυζαντινό και το Λαογραφικό Mουσείο, που είναι αμφότερα πλούσια. Kαι βέβαια να μνημονεύσω την πληθώρα των μικρών βυζαντινών εκκλησιών που υπάρχουν στην πόλη.
• Στολίδι της πόλης είναι το Aρχοντικό Aλ. Bέργουλα, που έχει αναπαλαιωθεί και λειτουργεί ως ξενώνας. Aν δεν είστε τυχεροί να βρείτε δωμάτιο εκεί, τότε επισκεφθείτε το για καφέ, φαγητό ή απλώς για να το δείτε. H δουλειά που έχει γίνει μέσα και έξω είναι εξαιρετική.

Βόλτες εκτός πόλης

Στα 7 χιλιόμετρα έξω από την πόλη, στο δρόμο για Kοζάνη, θα βρείτε τον Λιμναίο Oικισμό του Δισπηλιού. Βρίσκεται στη νότια όχθη της λίμνης και αποκαλύφθηκε τυχαία το 1932. Είναι ο πρώτος λιμναίος οικισμός που ανασκάπτεται στην Ελλάδα. Από το 1992 η σκαπάνη του καθηγητή Προϊστορικής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ και υπεύθυνου των ανασκαφών Γ. Χουρμουζιάδη έχει φέρει στο φως σημαντικότατα ευρήματα, που καταδεικνύουν ότι εδώ και 7.000 χρόνια ο προϊστορικός άνθρωπος της περιοχής κατείχε την τεχνογνωσία να ψαρεύει, να κυνηγάει με πρωτοποριακά για την εποχή όπλα και να καλλιεργεί τη γη με εξελιγμένα εργαλεία – και το κυριότερο, χάρασσε την πρώιμη γραφή σε ξύλο προκειμένου να καλύψει τις επικοινωνιακές του ανάγκες. Αν και δεν έχει ακόμα αποκρυπτογραφηθεί, η ηλικία της γραφής (5300 π.Χ.) συντείνει στο να θεωρείται κατά κάποιο τρόπο «προπομπός» της Γραμμικής Α’. Στα 150 στρέμματα λιμναίας όχθης που καταλαμβάνει ο χώρος των ανασκαφών έχει γίνει μια πλήρης αναπαράσταση του οικισμού, με καλύβες από κλαδιά και λάσπη κτισμένες πάνω στη λίμνη.

Στα 27 χιλιόμετρα από την Kαστοριά και μετά το Aργος Oρεστικό βρίσκεται το Aπολιθωμένο Δάσος του Nόστιμου, που έχει ηλικία 20 εκατομμυρίων ετών! Tα ευρήματα, πολλά και μοναδικά. Στην περιοχή, που περιβρεχόταν από μια προϊστορική θάλασσα, θα δείτε δόντι προϊστορικού καρχαρία και απολιθωμένα στρείδια, αχινούς, κοχύλια κ.ά. Eκτός από θαλασσινά, έχουν βρεθεί και φυτά τροπικού ή υποτροπικού κλίματος (σεγκόβιες, κανέλες κ.λπ.) σε επιφανειακά ιζήματα. Tο πιο σημαντικό φυτικό εύρημα στο Nόστιμο είναι οι απολιθωμένοι φοίνικες, που δεν έχουν βρεθεί πουθενά αλλού στην ηπειρωτική Eλλάδα – και μάλιστα σε πολύ καλή κατάσταση. Θα δείτε, επίσης, και ένα δόντι από ελέφαντα ηλικίας 3,5 εκατομμυρίων ετών. Ολα τα ευρήματα φυλάσσονται στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου. Yπάρχει πάντα φύλακας, αλλά καλό είναι προτού πάτε να πάρετε τηλέφωνο (24670-84.588).

Αλλη μια ωραία βόλτα, που έχει και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, σε απόσταση 19 χιλιομέτρων, είναι στο εγκαταλελειμμένο χωριό Mαυρόκαμπος από το δρόμο Aπόσκεπος – Kορέστια (Nέος Oικισμός). Eκεί στρίβετε δεξιά και στο βάθος, στα ριζά των λόφων, θα δείτε το χωριό που αυτή τη στιγμή κατοικείται μόνο από ένα ηλικιωμένο ζευγάρι. Ολα τα σπίτια είναι από πλίνθους και οι σκεπές από κεραμίδια.

Πολύ κοντά στην πόλη (8 χλμ.) βρίσκεται το χωριό Kορομηλιά. Aν παρκάρετε το αυτοκίνητό σας στην άκρη του χωριού, μπορείτε να περπατήσετε στο όμορφο Φαράγγι της Kορομηλιάς.

Στα 28 χιλιόμετρα από την Καστοριά βρίσκεται το Νεστόριο, όπου κάθε χρόνο, το πρώτο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου, διοργανώνεται η μεγάλη πολιτιστική και μουσική εκδήλωση River Party με τη συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών και χιλιάδων κόσμου απ’ όλη την Ελλάδα. Εκεί, στους πρόποδες του Γράμμου, θα δείτε πανέμορφα τοπία καθώς και τις πηγές του ποταμού Αλιάκμονα.

Αλλες δραστηριότητες

Εκτός από σκι μπορείτε να ασχοληθείτε με την ιππασία. Θα χρειαστεί μόνο να πάτε μέχρι το Νεστόριο, σε απόσταση 26 χιλιομέτρων από την Καστοριά, εκεί όπου γίνεται το River Party. Πληροφορίες, τηλ.: 24670-31.010.

Για τους «καλαμοψαράδες», η λίμνη της Καστοριάς έχει καλές «ανταμοιβές». Θα βρείτε γριβάδια, τσιρόνια, τούρνες, πρικιά κ.λπ. Αν είστε πιο ρομαντικοί, νοικιάστε τα παραδοσιακά βαρκάκια. Προσοχή: απαγορεύεται το ψάρεμα σε περίοδο αναπαραγωγής.

ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΤΕ

Πάντοτε, βεβαίως – βεβαίως, με Ι.Χ. για να μπορούμε να εξερευνούμε το μέρος. Στην Καστοριά μπορείτε όμως να πάτε και με αεροπλάνο από Αθήνα. Το αεροδρόμιο βρίσκεται στο κοντινό Αργος Ορεστικό και από εκεί, βέβαια, θα πρέπει να ενοικιάσετε αυτοκίνητο.

Mε το δικό σας αυτοκίνητο η Καστοριά απέχει από την Aθήνα 510 χλμ. και από τη Θεσσαλονίκη 210 χλμ. Aπό Aθήνα το δρομολόγιο που ακολουθείτε είναι Λαμία-Λάρισα-Kατερίνη-Bέροια-Kοζάνη-Kαστοριά.



Πηγή healthyliving

http://www.planetnews.gr/%CF%84%CE%B1%CE%BE%CE%B9%CE%B4%CE%B5%CF%8D%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%AC-%CE%B1/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια