Αχαΐα: βουνό και θάλασσα σε τέλεια αναλογία






ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΑΜΟΙΡΙΔΟΥ



Συνδυασμό της διασκέδασης στη θάλασσα με την αναζωογονητική περιήγηση σε τοπία ορεινά προσφέρει ο νομός Αχαΐας σε όσους τον επιλέγουν για τις αποδράσεις τους. Η εναλλαγή της θαλάσσιας αύρας με τον καθαρό αέρα του βουνού σε περιοχές με ιδιαίτερα ενδιαφέρον ανάγλυφο δε θα σας αφήσει να πλήξετε και οι επιλογές για να γεμίσετε τις ώρες σας θα σας ικανοποιήσουν απολύτως.





Αν περιηγηθείτε στην πρωτεύουσα του νομού, την Πάτρα, θα διαπιστώσετε ότι διαθέτει πολύ περισσότερους λόγους για να την επισκεφτεί κανείς από το διάσημο Καρναβάλι της. Πρόκειται για μια πόλη που σφύζει από ζωή, χάρη και στο πολύβουο λιμάνι της, διαθέτει μεγάλες πλατείες και όμορφα αρχοντικά. Θα πάτε οπωσδήποτε στα Ψηλά Αλώνια, το «μπαλκόνι της Πάτρας», στο δημοτικό θέατρο «Απόλλων», που είναι αντίγραφο της Σκάλας του Μιλάνου, στον εντυπωσιακό ναό του πολιούχου της Αγίου Ανδρέα, στο Αρχαιολογικό Μουσείο, που στεγάζεται σε τριώροφο νεοκλασικό. Το Κάστρο της χτίστηκε το δεύτερο μισό του 6ου αι. μ.Χ. και περιλαμβάνει πύργους και προμαχώνες, ενώ στο εσωτερικό υπάρχει μικρό θεατράκι στο οποίο γίνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις. Το Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας χτίστηκε το 2ο αι. μ.Χ., βρίσκεται κοντά στην πλατεία Αγίου Γεωργίου και συχνά πραγματοποιούνται εκεί συναυλίες.



Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του νομού, το Αίγιο, είναι αμφιθεατρικά χτισμένη στις ακτές του Κορινθιακού κόλπου. Εκεί θα επισκεφτείτε τα ερείπια της αρχαίας πόλης, την εκκλησία της Παναγιάς της Τρυπητής και το Αρχαιολογικό Μουσείο. Στην Ακράτα θα δείτε το ναό του Αγίου Χαραλάμπους και στα περίχωρα τη Μονή Αγίας Τριάδος. Ομορφα παραλιακά χωριά είναι τα Αλισσός, Διακοφτό, Κάτω Αχαΐα, Λακκόπετρα, Λόγκος, Μετόχι, Σελιανίτικα και Ψαθόπυργος, ενώ από τα ορεινά ξεχωρίζουν τα Δάφνη, Ζαρούχλα, Ζαχλωρού, Καλέντζι, Κλειτορία, Μίχας, Κάτω Αροανιά, Τριπόταμα, Φτέρη και Χαλανδρίτσα.





Καλάβρυτα





Στο πρόγραμμα των περιηγήσεών σας θα συμπεριλάβετε σίγουρα τα ιστορικά Καλάβρυτα, που αποτελούν έναν πολύ όμορφο προορισμό όχι μόνο το χειμώνα, για το χιονοδρομικό κέντρο τους, αλλά και το καλοκαίρι, για τη δροσιά που προσφέρουν, σε υψόμετρο 750 μέτρων στους πρόποδες του Χελμού. Οι βόλτες στα γραφικά καλντερίμια τους θα είναι μια ευχάριστη αλλαγή μετά τις ώρες που περάσατε κοντά στη θάλασσα, ενώ το καλό φαγητό στις ταβέρνες τους μπορεί να σας αναγκάσει να επιστρέψετε. Μόλις 4 χλμ. από τα Καλάβρυτα βρίσκεται η ιστορική Μονή της Αγίας Λαύρας, όπου μπορείτε να δείτε και τη συλλογή κειμηλίων που έχουν διασωθεί στο πέρασμα των αιώνων.





Αξιοθέατα





Στη λίμνη Τσιβλού, σε υψόμετρο 800 μέτρων πάλι στο Χελμό, η οποία δημιουργήθηκε από κατολίσθηση, μπορείτε να κολυμπήσετε αλλά και να κάνετε πεζοπορία στα γύρω μονοπάτια. Εντυπωσιακό είναι το Σπήλαιο των Λιμνών στο χωριό Καστριά, το οποίο εκτείνεται σε τρία επίπεδα και είναι επισκέψιμο, καθώς έχουν διαμορφωθεί στο εσωτερικό του γεφυρούλες από τις οποίες περνάτε πάνω από τις λιμνούλες. Στην Κλειτορία, εκτός από το να θαυμάσετε την ομορφιά του χωριού, θα επισκεφτείτε και το Λαογραφικό Μουσείο, με εργαλεία, αντικείμενα καθημερινής χρήσης και υφαντά. Στις πηγές του ποταμού Αροανίου, που ενώνεται με το Λάδωνα, το τοπίο είναι ειδυλλιακό, με νεροτριβές και νερόμυλους, που θα σας γυρίσουν σε άλλες εποχές, ενώ σε κάποια σημεία υπάρχει δυνατότητα για ράφτινγκ. Το φαράγγι του Βουραϊκού δημιουργεί απίστευτης ομορφιάς τοπία, που μπορείτε να τα δείτε με τον οδοντωτό, αν λειτουργεί την περίοδο που θα βρεθείτε στην περιοχή. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι το μεσαιωνικό Κάστρο του Ρίου, που πρέπει οπωσδήποτε να δείτε από κοντά. Ακόμη ένα αξιοθέατο, μνημείο της σύγχρονης εποχής αυτήν τη φορά, βρίσκεται στο Ρίο: η περίφημη καλωδιωτή γέφυρα μήκους 2.280 μέτρων, που συνδέει την Πελοπόννησο με τη Δυτική Ελλάδα, ένα έργο που ολοκληρώθηκε το 2004. Τέλος, μια επίσκεψη στο περίφημο εργοστάσιο οινοποιίας «Αchaia Clauss», που ιδρύθηκε το 1861, επιβάλλεται, και όχι μόνο για να αγοράσετε τα γνωστά κρασιά του και κυρίως τη Μαυροδάφνη του. Βρίσκεται σε απόσταση 8 χλμ. από την Πάτρα, σε έναν καταπράσινο λόφο, και με τα πέτρινα κτίρια και τα ποιοτικά προϊόντα του προσελκύει κάθε χρόνο 200.000 επισκέπτες.

http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=55&artid=186235

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια