Ποτάμια της Ελλάδας



Αχελώος:
Ο δεύτερος μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας ξεκινά τη διαδρομή του από την οροσειρά της Πίνδου και έπειτα από 200 χιλιόμετρα περίπου, εκβάλλει στο Ιόνιο. Στην πανέμορφη διαδρομή ο πλούσιος σε νερά Ασπροπόταμος (λαϊκή ονομασία), θα συναντήσει το νομό Τρικάλων, Καρδίτσας, Άρτας, Ευρυτανίας και Αιτωλοακαρνανίας. Το όνομα Ασπροπόταμος το πήρε από την αφρισμένη εικόνα που έχει κυρίως την Άνοιξη όταν λιώνουν τα χιόνια ή ίσως από τα λευκά χαλίκια που συναντά κανείς στις όχθες του . Στον Αχελώο μπορείτε να ψαρέψετε ή να κολυμπήσετε το καλοκαίρι.




Αλιάκμονας:
Ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας βρίσκεται στη Δυτική Μακεδονία και το μήκος αγγίζει τα 300 χλμ. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Στο νομό Κοζάνης σχηματίζει την τεχνητή λίμνη του Πολυφύτου που δημιουργήθηκε μετά την κατασκευή του ομώνυμου φράγματος. Ο Αλιάκμονας διαθέτει πλούσια ποικιλία σε είδη ψαριών. Στην ευρύτερη περιοχή θα συναντήσετε πολλά είδη πουλιών. Τα πλούσια νερά του Αλιάκμονα χαρίζουν στον επισκέπτη ένα ειδυλλιακό θέαμα, ο οποίος θα θαυμάσει την πορεία του ποταμού μέσα από απότομους βράχους και υπέροχα δάση.



Πηνειός:
Στης Λαρίσης το ποτάμι που το λένε Πηνειό… καλό είναι να το σκεφτείτε πριν ακολουθήσετε το τραγούδι και πέσετε μέσα, σίγουρα όμως μια στάση στην κοιλάδα των Τεμπών για να απολαύσετε το πέρασμα του ποταμού ανάμεσα από τον Όλυμπο και τον Κίσσαβο θα σας ανταμείψει. Οι πηγές του βρίσκονται στην Πίνδο και ο Πηνειός φθάνει στον θεσσαλικό κάμπο, διασχίζοντας το πέρασμα της κοιλάδας των Τεμπών για να εκβάλλει στον Θερμαϊκό κόλπο. Το μήκος του είναι λίγο πάνω από 200 χλμ.



Νέστος:
Ο Νέστος πηγάζει από τα όρη Ρίλα της Βουλγαρίας, όμως εκβάλλει σε Ελληνικό έδαφος και συγκεκριμένα στο Θρακικό Πέλαγος, έχοντας περάσει από τα όρη της Ροδόπης και το όρος Φαλακρό. Θα θαυμάσετε μοναδικά αγριολούλουδα όπως οι ορχιδέες και πολλά πουλιά. Για τους λάτρεις των σπορ προσφέρεται η δυνατότητα να το διασχίσουν με καγιάκ ή να περπατήσουν δίπλα σ’ αυτό, πάνω στο ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε6. Το Δέλτα του ποταμού, με έκταση 550.000 στρεμμάτων, αποτελεί «υδροβιότοπο διεθνούς σημασίας» και μέρος του Εθνικού Πάρκου που περιλαμβάνει τις λίμνες Βιστωνίδα και Ισμαρίδα.



Αλφειός:
Ο Αλφειός βρίσκεται στην Πελοπόννησο. Είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Πελοποννήσου και έχει μήκος 110 χλμ. Η πηγή του βρίσκεται στην Αρκαδία και από την περιοχή του Παλαιοκάστρου σχηματίζεται μια καταπράσινη κοιλάδα, η οποία συνεχίζεται μέχρι την εκβολή του στο Ιόνιο πέλαγος και οι εκβολές του στον κόλπο της Κυπαρισσίας. Είναι από τους πιο ορμητικούς ποταμούς της Ελλάδας, για αυτό το λόγο ο ποταμός τα υπέροχα τοπία του μπορούν να τα ανακαλύψουν μόνο οι τολμηροί!



Στρυμόνας:
Ο ποταμός έχει συνολικό μήκος σχεδόν 400 χλμ, τα 2/3 του ποταμού όμως βρίσκονται σε βουλγαρικό έδαφος και το 1/3 σε ελληνικό. Ο Στρυμόνας ρέει αποκλειστικά στο νομό Σερρών και το πλάτος του ξεπερνάει τα 250 μέτρα, ενώ το βάθος του φτάνει τα 3 μέτρα. Ο ποταμός περνάει ανάμεσα στα όρη Κερδύλλιο και Παγγαίο και εκβάλλει στον Στρυμονικό κόλπο. Στις όχθες του υπάρχει μεγάλη ποικιλία υδρόβιας βλάστησης, ενώ το τοπίο συμπληρώνουν ιδανικά λεύκες, ιτιές, και πλατάνια. Στα νερά του ζουν αρκετά είδη ψαριών, ενώ στην περιοχή θα συναντήσετε διάφορα ζώα και πουλιά.

http://www.travelovergreece.com/blog/%CF%80%CE%BF%CF%84%CE%AC%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1%CF%82/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια