Το Λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης στην Κεφαλονιά


Η υπόγεια λίμνη της Μελισσάνης στην Κεφαλονιά είναι ένα γεωλογικό φαινόμενο ασύγκριτης ομορφιάς γεμάτο μύθους και μυστήριο. Ελάτε να το εξερευνήσουμε…


Η λίμνη της Μελισσάνης ανακαλύφθηκε το 1951 από το σπηλαιολόγο Γιάννη Πετρόχειλο. Λέγεται πως πήρε το όνομα της από τη νύμφη Μελισσάνη η οποία, συντετριμμένη από την απόρριψη του θεού Πάνα, αυτοκτόνησε μέσα στο σπήλαιο από το οποίο καλυπτόταν ολοκληρωτικά η λίμνη. Σήμερα, ένα μέρος της οροφής του σπηλαίου έχει καταρρεύσει αφήνοντας εκτεθειμένο ένα μέρος της λίμνης και δημιουργώντας έτσι ένα θέαμα απαράμιλλης ομορφιάς.


Το λιμνοσπήλαιο βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Σάμη, στο ανατολικό μέρος της Κεφαλονιάς και έχει 2 εισόδους. Μια φυσική είσοδο που δημιουργήθηκε από την πτώση της οροφής και μια δεύτερη, τεχνητή, από την οποία είναι δυνατή η περιήγηση μέσα στο χώρο του σπηλαίου. Τα νερά της λίμνης είναι κρυστάλλινα, έχουν το πιο μαγευτικό γαλαζοπράσινο χρώμα και προκαλούν το θαυμασμό των επισκεπτών αμέσως μόλις τα αντικρύσουν. Ομοίως, οι αμέτρητοι σταλακτίτες στην είσοδο και εσωτερικά του σπηλαίου δημιουργούν ένα μοναδικό «φυσικό γλυπτό» άξιο θαυμασμού. Αυτά σε συνδυασμό με την πλούσια βλάστηση που περιβάλλει το εξωτερικό μέρος του λιμνοσπηλαίου και φτάνει χαμηλά ως το νερό, δημιουργούν ένα πραγματικά μοναδικό θέαμα που κόβει την ανάσα.



Το μυστήριο όμως δε σταματά εδώ. Μέσα στη λίμνη έχει σχηματιστεί ένα μικρό νησί στο οποίο αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα πήλινο ειδώλιο του θεού Πάνα, ένα δίσκο στον οποίο απεικονίζονται νύμφες και άλλα ευρήματα λατρείας. Αυτό αποδεικνύει πως ο τόπος λατρεύονταν για τη μυθολογική και ενεργειακή του σημασία. Επίσης, το 1963 και μετά από μελέτες, ανακαλύφθηκε πως το λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης επικοινωνεί υπογείως με το Αργοστόλι, και συγκεκριμένα με την περιοχή Καταβόθρες, που βρίσκονται στην ακριβώς αντίθετη μεριά του νησιού! Το νερό από τις Καταβόθρες εισέρχεται από ανοίγματα στη γη και διασχίζει μέσω καναλιών το υπέδαφος της Κεφαλονιάς καταλήγοντας στο λιμνοσπήλαιο φιλτραρισμένο και γλυκό!


Οι επισκέπτες το εξερευνούν «ταξιδεύοντας» με γραφικές βαρκούλες, ενώ μάλιστα αν βρεθούν στο χώρο της λίμνης στις 12 το μεσημέρι που ο ήλιος βρίσκεται κάθετα με το άνοιγμα, τότε το θέαμα κόβει την ανάσα καθώς το φως λούζει το νερό και το χώρο. Οι βαρκάρηδες, αναλαμβάνουν και την ξενάγηση παραθέτοντας πληροφορίες για τους μύθους και τις ιδιαιτερότητες του σπηλαίου. Η περιήγηση διαρκεί 10 λεπτά και είναι ένα από τα πράγματα που δεν πρέπει να χάσετε κατά την επίσκεψη σας στην Κεφαλονιά.

- See more at: http://blog.ideales.gr/diafora/to-limnospilaio-tis-melissanis-stin-kefalonia/#sthash.V2iMvN1V.dpuf

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια