Μύκονος: ξέφρενα πάρτυ μέχρι το πρωί, απόλυτη χλιδή, πανέμορφες παραλίες,το νησί των ανέμων δεν κοιμάται ποτέ.




Αν υπάρχει ένα νησί στην Ελλάδα που μπορεί να συνδυάσει ξέφρενα πάρτυ μέχρι το πρωί καιαπόλυτη χαλάρωση, τότε αυτό σίγουρα είναι η Μύκονος.

Δεν ξέρω αν φταίνε οι άνεμοι που φυσάνε τον περισσότερο καιρό ή αν η ενέργεια της Δήλου, του νησιού του φωτός, επηρεάζει την αύρα της Μυκόνου, αλλά είναι γεγονός πως το νησί των ανέμων δεν κοιμάται ποτέ.

Λέγεται πως η Μύκονος είναι το νησί τωνπλουσίων. Η αλήθεια είναι πως αν ψάχνεις τηναπόλυτη χλιδή και το εξαιρετικό σέρβις, έχεις διαλέξει το ιδανικό μέρος. Όμως η Μύκονος δεν είναι μόνο αυτό...

Μύκονος είναι οι πανέμορφες παραλίες της που όμοιες τους δε θα βρεις πουθενά. Άλλεςοργανωμένες, άλλες ήσυχες χωρίς ούτε μια ξαπλώστρα και μικρά ταβερνάκια στο πουθενά κι άλλες όπου το πάρτυ δε σταματά ποτέ. Μύκονος είναι οι βόλτες στα γραφικά σοκάκια της χώρας με τα πολλά μαγαζιά, εστιατόρια και μπαράκια.

Μύκονος είναι το νησί του clubbing που κάθε χρόνο φιλοξενεί διεθνείς guest DJs σε δύο από τα καλύτερα clubs στον κόσμο, Cavo Paradiso και Paradise. Η Μύκονος είναι σταθμός που ο καθένας θα πρέπει να κάνει έστω και μία φορά στη ζωή του…

Η Μύκονος βρίσκεται στην περιοχή του Κεντρικού Αιγαίου και ανήκει στο νομό Κυκλάδων. Η συνολική της επιφάνεια είναι 105.481 στρέμματα ενώ ο συνολικός μόνιμος πληθυσμός της, ανέρχεται στους 9.320 κατοίκους (απογράφη 2001).

Το νησί της Μυκόνου συνδέεται με την ελληνική Μυθολογία, έχει σημαντική παρουσία στα μυκηναϊκά χρόνια και έχει αναδείξει ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά και οικονομικά κέντρα του αρχαίου κόσμου, τη Δήλο, βρισκόμενη κάτω από τη σφαίρα επιρροής των Αθηναίων. Φημίζεται, ακόμα, για την παραδοσιακή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, τα στενά πλακόστρωτα σοκάκια και τις πολυάριθμες παραλίες.

Η Μύκονος κατέχει τον τίτλο του πλέον κοσμοπολίτικου νησιού στην Ελλάδα, ενώ η νυχτερινή ζωή της θεωρείται από τις καλύτερες στην Ευρώπη. Το νησί των ανέμων, όπως αποκαλείται συνήθως, προσελκύει τους περισσότερους, αλλά και πιο ενθουσιώδεις επισκέπτες. Η διασκέδαση συνεχίζεται καθόλη τη διάρκεια της ημέρας με beach parties, και κορυφώνεται στο Super Paradise, τη διασημότερη παραλία του νησιού.

Όσον αφορά την παραδοσιακή κουζίνα, χαρακτηριστικά είναι η μυκονιάτικη λούζα, ένας πολύ χαρακτηριστικός μεζές (πρόκειται για ένα αλλαντικό που σερβίρεται σε λεπτές φέτες), όπως και η κοπανιστή της Μυκόνου που είναι ένα τυπικό, πολύ πικάντικο τυρί που συνήθως συνοδεύει το ούζο.

Εδω και χρόνια αποτελεί ένα από τα πιο τουριστικά νησιά της Ελλάδας. Ο τουρισμός έχει ενισχυθεί με άμεσες αεροπορικές συνδέσεις με πολλές Ευρωπαϊκές χώρες και με εσωτερικές πτήσεις από την Αθήνα καθώς και με αρκετά δρομολόγια πλοίων και καταμαράν από Πειραιά, Ραφήνα και αρκετά νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη. Καθημερινά στο νησί φτάνουν κρουαζιερόπλοια με τουρίστες από όλο τον κόσμο.
Αρχικά η Μύκονος αποτελούσε μόνο ως μια στάση στο δρόμο για την αρχαία Δήλο. Τα τελευταία όμως 40 χρόνια η Μύκονος έχει γίνει το πιο δημοφιλής νησί των Κυκλάδων και ο προορισμός χιλιάδων τουριστών κάθε χρόνο.

Είναι γεγονός ότι στα μέσα του καλοκαιριού η Μύκονος βουλιάζει από τουρισμό, αλλά αν δεν σας πειράζουν τα πλήθη ή έρχεστε εκτός αιχμής της τουριστικής περιόδου, που είναι μια πολύ πιο καλή πρόταση, η πρωτεύουσα της Μυκόνου εξακολουθεί να είναι μία από τις πιο όμορφες πόλεις των νησιών του Αιγαίου με κυκλαδίτικα ολόλευκα σπίτια, τους γραφικούς ανεμόμυλους, την Μικρή Βενετία, τη θάλασσα και τις παραλίες που ποτέ δεν είναι πολύ μακριά, ασπρισμένα καλντερίμια και εκατοντάδες κυκλαδίτικα εκκλησάκια και παρεκκλήσια. Μην αφήσετε την πολυκοσμία να σας απωθήσει από την εξερεύνηση της πόλης της Μυκόνου. Τα γραφικά Μυκονιάτικα σπιτάκια στοιβάζονται γύρω από ένα σύμπλεγμα από δαιδαλώδη σοκάκια με πολύχρωμα μπαλκόνια και αυλές με μπουκαβίλιες. Οι καλύτερες ώρες για να εξερευνήσετε την πόλη είναι νωρίς το πρωί όταν τα πολύβουα πλήθη κοιμούνται ακόμη μετά το ξενύχτη, η πάνε για τις παραλίες, ενώ γύρω στις 12 το μεσημέρι αρχίζουν οι επιδρομές με τα οργανωμένα πλήθη από τα κρουαζιερόπλοια. Από τις 8 το απόγευμα και μετά η πόλη γεμίζει και πάλι έτοιμη για τη νύχτα.

Η ομορφιά της πόλης της Μυκόνου επικεντρώνεται εκτός των άλλων στους μπερδεμένους δαιδαλώδης δρόμους και τα σοκάκια της πόλης όπου δεν χρειάζεστε χάρτες για να περιπλανηθείτε, το να χαθείς στο λαβύρινθο αυτό είναι και η μισή ομορφιά. Υπάρχουν, ωστόσο και αρκετά μέρη που αξίζει να επισκεφτείτε, όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο που φιλοξενεί μερικά καλά αγγεία από τη Δήλο, την βιβλιοθήκη, με ελληνιστικά νομίσματα και Μεσαιωνικές σφραγίδες, το Λαογραφικό Μουσείο το οποίο στεγάζεται σε ένα παλιό αρχοντικό με μία συλλογή από λαογραφικά αντικείμενα και βρίσκεται στην ίδια περιοχή με το παλιό βενετσιάνικο κάστρο κοντα στην πιο γνωστή εκκλησία της Μυκόνου, την Παραπορτιανή, ένα συναρπαστικό συνονθύλευμα από τέσσερα παρεκκλήσια που έχουν συγχωνευτεί μεταξύ τους.

Η ακτή πέρα απο το κάστρο οδηγεί στην Μικρή Βενετία με τα μπαράκια πάνω στο κύμα και πιο πέρα στην Αλεφκάντρα, πίσω από την Πλατεία Αλεφκάντρας, είναι οι δύο μητροπόλεις της Μυκόνου, η Ρωμαιοκαθολική και η Ελληνική Ορθόδοξη ενώ η δρόμοι είναι γεμάτοι με γκαλερί τέχνης και τουριστικά καταστήματα. Πιο πάνω από την πλατεία βρίσκονται οι περίφημοι Μυκονιάτικοι μύλοι σύμβολο του νησιού και μια από τις πιο φωτογραφημένες τοποθεσίες. Αντί να ξαναβρείτε το δρόμο σας κατά μήκος της παραλίας, ακολουθήστε τον δρόμο προς τη πολύβουη Φάμπρικα και τα Τρία Πηγάδια και παραπέρα την οδό Ενόπλων δυνάμεων και την οδό Ματογιάννη όλες με πολλά μπαράκια, μπουτίκ, φαγάδικα και κάθε λογής καταστήματα.

Τα κατάλευκα διώροφα σπίτια με τα μπλε παράθυρα και πόρτες, τα στενά ασβεστωμένα σοκάκια και τα λουλούδια στις καμάρες δημιουργούν ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό στυλ. Στην χώρα για πολλά σπίτια δεν υπάρχουν περιθώρια για αυλές και κήπου. Σε πολλά αγροτικά σπίτια της Μυκόνου, όπως και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων, υπάρχουν περιστεριώνες που μοιάζουν με ένα κόσμημα με αυθεντικά διακοσμητικά στοιχεία και σχέδια. Οι ανεμόμυλοι θεωρούνται ως σήμα κατατεθέν του νησιού, ενώ, στο παρελθόν, ήταν η μόνη πηγή εσόδων για το νησί. Η μουσική παράδοση του νησιού δεν είναι τόσο μεγάλη όσο στις άλλες Κυκλάδες. Τα τοπικά παραδοσιακά όργανα είναι η τσαμπούνα , το βιολί και το λαούτο. Αντίθετα, το νησί είναι γνωστό για τα παραδοσιακά πλεκτά του. Η Μύκονος ήταν η πατρίδα πολλών μεγάλων καλλιτεχνών. Ο Μάρκος Μάρκαρης και ο Χριστόδουλος Καλλέργης ήταν δύο διάσημοι Μυκονιάτες αγιογράφοι, ο Αντώνης Πολυκανδριώτης και η Μαρία Ιγγλέση ήταν γνωστοί ζωγράφοι επίσης πολλοί άνθρωποι των γραμμάτων, όπως ο Ιωάννης Σβορώνος, ο Σταύρος Μάνεσης, ο Νίκος Αγγελάκης, και Βαρθολομαίος Γκρίζης.

Στα χιλιάδες γραφικά καταστήματα με σουβενίρ στην Μύκονο θα βρείτε όμορφα παραδοσιακά αντικείμενα λαϊκής τέχνης, παραδοσιακά υφαντά σε όμορφα χρώματα και πρωτότυπα σχέδια, κεραμικά, ξυλόγλυπτα αντικείμενα, δερμάτινα είδη, έργα ζωγραφικής εμπνευσμένα από το νησί, και χειροποίητους ανεμόμυλους. Στα κοσμηματοπωλεία μπορεί κανείς να βρει τα δημοφιλή, παραδοσιακά σκουλαρίκια της Μυκόνου, καθώς και άλλα κοσμήματα από χρυσό και ασήμι, ενώ τα καταστήματα ειδών ένδυσης προσφέρουν μια μεγάλη ποικιλία από ρούχα για όλα τα γούστα. Στα ζαχαροπλαστεία, θα βρείτε παραδοσιακά αμυγδαλωτά και σουμάδα ενώ στα μικρά καταστήματα που πωλούν τροφές, μπορεί κανείς να αγοράσει κοπανιστή και μυκονιάτικα λουκάνικα.

Παραλίες. Οι Μυκονιάτικες παραλίες έχουν μεγάλο συνωστισμό ειδικά στην αιχμή της σεζόν, οι περισσότερες βρίσκονται στα νότια της Μυκόνου. Το νησί προσφέρει πράγματι εξαιρετικές παραλίες και ειδικά αρκετές παραλίες για γυμνιστές. Από τις πιο κοντινές και πιο φημισμένες παραλίες του νησιού είναι ο Ορνός, ο Πλατύ Γιαλός και η Ψαρού ενώ πιο ανατολικά είναι η Παράγκα τα δύο Παραντάις, η Ελιά και ο Καλαφάτης. Μπορείτε να πάτε με Λεωφορεία, καίκια, ταξί η δικό σας μέσον.

Φαγητό και διασκέδαση. Στη Μύκονο θα βρείτε κάθε λογής εστιατόρια με παραδοσιακή κουζίνα, γκουρμέ, ψαροταβέρνες, φαστφουντάδικα και πιτσαρίες, κρεπερί και σουβλατζίδικα.

Συχνά δρομολόγια λεωφορείων ενώνουν την Χώρα της Μυκόνου με τα παραθαλάσσια θέρετρα και παραλίες ένα τέρμα βρίσκεται στα βόρεια της ακτής Καμπάνη πάνω από το παλιό λιμάνι και το άλλο τέρμα στη Φάμπρικα. Αν έχετε δικό σας μεταφορικό μέσο ειδικά αυτοκίνητο, το μεγαλύτερο παρκινγκ βρίσκετε στους Μύλους.

Το αεροδρόμιο απέχει περίπου 3 χιλιόμετρα έξω από την πόλη. Αν έρχεστε με το πλοίο θα φτάσετε στο βόρειο λιμενοβραχίονα, όπου φτάνουν τα πλοία, η στο παλιό λιμάνι κοντά στη πόλη αν έρχεστε με καταμαράν. Υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια από Πειραιά και Ραφήνα.



tromaktiko.net

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια