Ρέθυμνο, τα χωριά του είναι ζωντανά cart-postal, όπου ευωδιάζει η Κρητική κουζίνα και ακούγεται η Κρητική λύρα.



Με αέρα αναγέννησης σας υποδέχεται αυτή η όμορφη πόλη της Κρήτης που γνωρίζει μεγάλη τουριστική κίνηση. Καταπληκτικές παραλίες, ιστορικά μνημεία, μοναστήρια και παλιές εκκλησιές, κρητικές νοστιμιές, τοπικές σπεσιαλιτέ και καλή κρητική φιλοξενία. Γνωρίστε το Ρέθυμνο!

Ανάμεσα στους αγαπημένους τουριστικούς προορισμούς όσων επιλέγουν την Κρήτη για τις διακοπές τους, αλλά, αν επισκεφθείτε το Ρέθυμνο αυτή την εποχή, θα χαρείτε περισσότερο τις ομορφιές του αλλά και όλου του νομού χωρίς την κουραστική καλοκαιρινή πολυκοσμία. Κι αν σας αρέσει – που είναι περισσότερο από σίγουρο -, να δώσετε το καινούριο ραντεβού για το επόμενο καλοκαίρι.

Η παλιά πόλη σίγουρα είναι ένα από τα σημεία που οι περισσότεροι επισκέπτες του Ρεθύμνου αξιολογούν με τα καλύτερα λόγια. Αλλωστε, δίνει στην πόλη μια μαγευτική ατμόσφαιρα λες και είναι βγαλμένη από παλαιότερες εποχές, ρομαντικές και παραμυθένιες. Περάστε από την Πύλη Guora ή Μεγάλη Πόρτα και συνεχίστε στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως, στη μικρή αγορά. Περάστε από την Εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου, που ήταν το καθολικό της μονής των Φραγκισκανών μοναχών στην ενετοκρατία, και συνεχίστε για το Τζαμί Γαζή Χουσεΐν Πασά, το Ωδείο με τον ψηλότερο μιναρέ στην πόλη. Αλλο ένα σημείο της Παλιάς Πόλης όπου πρέπει να σταματήσετε είναι το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο. Εκτός από κεντήματα και παραδοσιακές φορεσιές, θα βρείτε δαντέλες, κεραμικά και αντικείμενα της καθημερινής ζωής. Το βλέμμα σας θα τραβήξει η Λότζια και αμέσως μετά μπροστά σας θα έχετε το Ενετικό Λιμάνι με τον Φάρο του. Η Φορτέτζα είναι χτισμένη στον λόφο του Παλαίκαστρου και θεωρείται ότι είναι το μεγαλύτερο βενετσιάνικο κάστρο που χτίστηκε ποτέ. Ο επισκέπτης μπαίνει στο φρούριο από την ανατολική πύλη και στο εσωτερικό του βλέπει ανάμεσα σε πολλά την αποθήκη του πυροβολικού, το Τέμενος του Σουλτάν Ιμπραΐμ και το κτίριο των Συμβούλων, αλλά αυτό που θα σας μαγέψει είναι η θέα προς το ενετικό λιμάνι και την πόλη του Ρεθύμνου. Αυτό το φρούριο είναι ένα από τα σημεία που έχουν κερδίσει το ενδιαφέρον όλων των επισκεπτών που βρίσκονται σ’ αυτή τη γωνιά της Κρήτης.
Ακριβώς έξω από το φρούριο θα βρείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης, που στεγάζεται σε ένα οχυρωματικό πενταγωνικό οχυρό από την εποχή της τουρκοκρατίας.



Εκδρομές σε όμορφες γωνιές του νομού

Σημαντικά μνημεία του νομού είναι και τα μοναστήρια και οι εκκλησιές, που υπολογίζονται ότι είναι περίπου 30 και 300, αντίστοιχα. Αν σας αρέσουν οι εκδρομές, μπορείτε να δείτε μερικές από τις εκκλησιές και τα μοναστήρια αυτά. Κοντά στο χωριό Πάνορμο ανασκάφηκε η μεγαλύτερη, όπως λέγεται, παλαιοχριστιανική εκκλησία της Κρήτης, μια ξυλόστεγη βασιλική. Δείτε τον Αγιο Ιωάννη στο Γερακάρι Αμαρίου, την Παναγία στα Ρούστικα, την Κερά Παναγιά στο Νεφς Αμάρι και την Παναγία στη Λαμπηνή. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε – άλλωστε, θα σας το πουν όλοι όταν φτάσετε στο Ρέθυμνο – τη Μονή Πρέβελη, που είναι από τα ομορφότερα θρησκευτικά μνημεία της Κρήτης. Χτισμένη στις άγριες πλαγιές του βουνού, μπροστά στην απεραντοσύνη του Λιβυκού πελάγους. Με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, η αναστηλωμένη μονή είναι ένα σημείο που δεν πρέπει να χάσετε.
Για όσους αγαπούν την περιπέτεια, ο νομός τους επιφυλάσσει μεγάλες εκπλήξεις με τα φαράγγια που διαθέτει. Το Κουρταλιώτικο είναι ίσως το πιο ευρύτατα γνωστό. Με μήκος 3 χιλιόμετρα, καταλήγει στην ειδυλλιακή τοποθεσία της Λίμνης Πρέβελη. Το φαράγγι διασχίζει ο Μεγάλος Ποταμός, που στο σημείο αυτό ονομάζεται Κουρταλιώτης. Ακόμα ένα γνωστό φαράγγι είναι του Κοτσυφού, αυτό στον Πατσό, το Αρκαδιώτικο φαράγγι και το Πρασσανό, που προσφέρουν μοναδικές διαδρομές, εξαιρετικά ενδιαφέρουσες.

Οι παραλίες του νομού είναι πολύ όμορφες, τόσο αυτές που βρίσκονται στο βόρειο τμήμα και «βλέπουν» στο Κρητικό πέλαγος όσο κι εκείνες προς το Λιβυκό. Κοντά στην πόλη θα βρείτε την παραλία του Ρεθύμνου πλήρως οργανωμένη, ενώ δυτικά θα συναντήσετε την Επισκοπή. Πολύ όμορφες είναι οι παραλίες στο χωριό Πάνορμο, στο Μπαλί, στον Πλακιά, στο Δαμνόνι και κοντά στο Αμμούδι, στη Λίμνη Πρέβελη, στην Τριόπετρα, στον Αγιο Παύλο, στην Αγία Γαλήνη, στον Κόρακα και πολλές ακόμα που, αν ο καιρός είναι καλός, σας προτείνουμε να τις εξερευνήσετε.

Μετά τις βόλτες σας μπορείτε να ξεκουραστείτε στα ταβερνάκια της πόλης ή των χωριών του νομού, δοκιμάζοντας τις εύγευστες συνταγές της κρητικής κουζίνας συνοδεύοντας με καλό ντόπιο κρασί ή ρακή.

Μην ξεχάσετε να δείτε

-Το Μουσείο Ενάλιας Ζωής στην Παλιά Πόλη, με ενδιαφέρουσα συλλογή από μαλάκια, σπόγγους και διάφορα είδη ψαριών.
-Τη Μονή Αρκαδίου, που είναι ίσως το γνωστότερο μοναστήρι της Κρήτης. Διάσημο μνημείο για τους επισκέπτες μετά τις αναστηλώσεις. Το μόνο που δεν έχει αναστηλωθεί είναι οι πυριτιδαποθήκες, που παραμένουν όπως ακριβώς ήταν μετά την ανατίναξη.
-Μη χάσετε το χωριό Μαρουλάς. Ο οικισμός έχει κηρυχθεί ιστορικό και διατηρητέο μνημείο και είναι πολύ ενδιαφέρον να το επισκεφθείτε για να γνωρίσετε την ξεχωριστή αρχιτεκτονική του φυσιογνωμία.
-Το Παλαιοντολογικό Μουσείο της πόλης, που στεγάζεται στο τέμενος Μασταμπά. Πολλά και σημαντικά ευρήματα, αναπαραστάσεις σε πραγματικό μέγεθος. Ξεχωρίζουν οι νάνοι κρητικοί ελέφαντες, οι νάνοι ιπποπόταμοι και τα πολύμορφα κρητικά ελάφια.
-Το Μουσείο κέρινων ομοιωμάτων Ποταμιάνου στα Ζωνιανά. Περιλαμβάνει 87 κέρινα ομοιώματα σε φυσικό μέγεθος που αναπαριστούν πρόσωπα και σκηνές από την ιστορία της Κρήτης. Ελευθέριος Βενιζέλος, Καζαντζάκης, Θεοτοκόπουλος, η ανατίναξη του Αρκαδίου, ο Κορνάρος.



ΟΔΗΓΟΣ

Διαμονή

-«Aquila Rithymna Beach», τηλ. 2831071002, www.aquilahotels.com
-«Rethymno Resort», τηλ. 2831027512-3, www.rethymnoresorts.gr
-«Pearl Beach», τηλ. 2831051513, www.pearlbeach.gr
-«Palazzo Rimondi», τηλ. 2831051289, www.palazzorimondi.gr
-«Αρχοντικό Κορίνα», τηλ. 2831021205-6, www.corina.gr
-«Veneto Hotel», τηλ. 2831056634, www.veneto.gr

Χρήσιμα τηλέφωνα

Δήμος Ρεθύμνου 2831341301-5
Τουριστική Αστυνομία 2831028156
Λιμεναρχείο 2831022276

planetnews

http://www.planetnews.gr/%CF%84%CE%B1%CE%BE%CE%B9%CE%B4%CE%B5%CF%8D%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1-%CF%81%CE%AD%CE%B8%CF%85%CE%BC%CE%BD%CE%BF-%CF%84%CE%B1/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια