Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και της Μεσογείου









Η πόλη της Αιγύπτου που ακουμπά κυριολεκτικά τη Μεσόγειο, έχοντας αφήσει πίσω της ουσιαστικά την έρημο και την αφρικανική ήπειρο, η πόλη που ενεπλάκη ιστορικά σε εξεγέρσεις, μυστήρια και ίντριγκες αλλά και με σημαντική συνεισφορά στα γράμματα και τις τέχνες, μια πόλη όπου το ελληνικό στοιχείο ήταν πολύ ισχυρό διαχρονικά, μια πόλη που παλεύει μεταξύ του μοντέρνου και του παλιού. Όλα αυτά τα στοιχεία συνθέτουν την πολυτραγουδισμένη Αλεξάνδρεια. Μια πόλη που κυρίαρχα στοιχεία της είναι ο αέρας που αποπνέει, εμπλουτισμένος από τη θάλασσα αύρα της Μεσογείου που βρίσκεται στα πόδια της.





Η Αλ-Ισκεντερίγια, όπως είναι στα αραβικά, η Αλεξάνδρεια που πήρε το όνομά της από τον ιδρυτή της, τον Μέγα Αλέξανδρο είναι μια πόλη με διάφορες επιρροές στα βάθη των χρόνων. Χωνευτήρι της Μεσογείου στο πέρασμα των χρόνων, η Αλεξάνδρεια θυμίζει περισσότερο ευρωπαϊκή πόλη. Ακόμη και ο μουεζίνης που καλεί τον κόσμο να προσευχηθεί έχω την αίσθηση ότι ακούγεται διαφορετικά εκεί. Ρωμαίοι, Έλληνες, Αιγύπτιοι, Άραβες, Πτολεμαίοι, όλοι έχουν συνεισφέρει στη σημερινή εικόνα της πόλης.
Μετάβαση


Στην Αλεξάνδρεια λειτουργεί αεροδρόμιο που είναι κατ’εξοχήν στρατιωτικό. Οι πτήσεις είναι σχετικά λίγες, εντούτοις μπορεί κανείς να βρει απευθείας κυρίως με EgyptAir. Εναλλακτικά, μπορεί κανείς να πάει στο αεροδρόμιο του Καϊρου και να προσεγγίσει την Αλεξάνδρεια οδικώς. Η απόσταση Κάιρο – Αλεξάνδρεια είναι περίπου 300 χιλιόμετρα σε σχετικά καλό δρόμο, ενώ διαρκεί γύρω στις 3 ώρες. Φυσικά, το λιμάνι της Αλεξάνδρειας είναι άλλος τρόπος προσέγγισης της πόλης και της χώρας γενικότερα.
Διαμονή


Η Αλεξάνδρεια έχει αρκετά καλά ξενοδοχεία. Τα περισσότερα είναι συγκεντρωμένα στην παραλιακή ζώνη, προτιμήστε τα γιατί έτσι θα έχετε πρόσβαση στα περισσότερα αξιοθέατα της πόλης. Σε καταλύματα χαμηλότερου κόστους δεν έχω μείνει, γενικότερα όμως λόγω της κατάστασης υγιεινής στη χώρα γενικότερα, δε θα το συνιστούσα. Ακόμη και στα καλά ξενοδοχεία αποφύγετε να πιείτε νερό από τη βρύση, καθώς ελλοχεύουν κίνδυνοι.
Μετακίνηση


Η πόλη διαθέτει δίκτυο τραμ που εξυπηρετεί αρκετούς προορισμούς. Έχει επίσης λεωφορεία και minibuses για συγκεκριμένα μέρη και δρομολόγια. Εκείνο που βρίσκεται σε αφθονία είναι τα ταξί. Είναι κίτρινα και μαύρα, τα περισσότερα είναι αρκετά παλιά και συνήθως δεν έχουν ταξίμετρο. Αν χρειαστεί, ρωτήστε στο ξενοδοχείο για τις τιμές που αναμένεται να χρεωθείτε για συγκεκριμένες διαδρομές. Η διαδρομή με ταξί είναι πραγματικά μια εμπειρία. Οι Αιγύπτιοι οδηγούν σαν τρελοί. Τα αυτοκίνητα τρέχουν με μεγάλες ταχύτητες ακόμη και μέσα στην πόλη, είναι το ένα σε απόσταση εκατοστών από το άλλο, τα φανάρια και η τήρηση του ΚΟΚ είναι σπάνιο πράγμα. Πραγματικό πολιτισμικό σοκ, οι κόρνες αντηχούν συνέχεια αλλά κανείς δεν σταματάει. Στην ουσία λειτουργεί το σύστημα “όποιος πρόλαβε, μπήκε πρώτος”. Τα αυτοκίνητα εκτός ότι είναι παλιά, τα περισσότερα είναι εμφανώς πολλάκις τρακαρισμένα.
Αξιοθέατα


Το καλύτερο αξιοθέατο της πόλης της Αλεξάνδρειας δεν είναι παρά η παραλιακή ζώνη. Η παραλία εκτείνεται σε ζώνη χιλιομέτρων με διαδοχικούς κόλπους, ενώ την διατρέχουν αντίστοιχοι δρόμοι. Η αίσθηση είναι μοναδική, μπροστά ξεχύνεται η Μεσόγειος, ενώ λίγο πιο πίσω η έρημος. Η θαλασσινή αύρα έρχεται αντιμέτωπη με τη ζέστη της ερήμου, ρίχνοντας τη θερμοκρασία σε ανεκτά επίπεδα ακόμη και το καλοκαίρι. Μη φοβάστε να επισκεφτείτε την Αλεξάνδρεια ακόμη και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Μπορεί οι βαθμοί Κελσίου να είναι περισσότεροι από την Αθήνα, η αίσθηση της ζέστης όμως είναι παρόμοια. Δεν είναι τυχαίο ότι η πόλη εκτείνεται κατά μήκος 35 χλμ στη θάλασσα με πλάτος μόλις 3 χιλιομέτρων.





Διασχίστε την παραλιακή ζώνη με ταξί, λεωφορείο και όπου μπορείτε με τα πόδια. Είναι ίσως ό,τι καλύτερο θα αποκομίσει ο επισκέπτης από την Αλεξάνδρεια. Ένα από ελληνικά κλισέ είναι ότι η παραλία της Αλεξάνδρειας μοιάζει με την παραλία της Θεσσαλονίκης. Οι παλιές χρωματιστές πολυκατοικίες που υψώνονται κατά μήκος της διαδρομής εμπλουτίζουν το τοπίο, κάνοντάς το πιο γραφικό.


Ο παραλιακός δρόμος El Geish περνάει κοντά από τα σημαντικότερα αξιοθέατα. Επί της παραλιακής ζώνης θα δείτε την Stanley Bridge, που αξίζει να φωτογραφηθεί μέρα και νύχτα, την Cornishe (παραλιακή λεωφόρος), την Mamoura beach και άλλα. Σε μία από τις επισκέψεις μου πέτυχα κόσμο να κάνει μπάνιο σ’αυτές τις παραλίες, όπου γινόταν κυριολεκτικά χαμός. Ο κόσμος ήταν ο ένας πάνω στον άλλο, αρκετές γυναίκες έκαναν μπάνιο με την μπούρκα, αλλά φαίνονταν όλοι να το απολαμβάνουν.





Επί της παραλίας συναντά κανείς την Νέα Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, στην οποία αφιερώσαμε ξεχωριστή ανάρτηση (κλικ). Στην άκρη του κόλπου κοντά στη Νέα Βιβλιοθήκη βρίσκεται και το φρούριο του σουλτάνου Κάιτ-Μπέι (Fort Qaitbey). Στέκεται κοντά στο σημείο όπου πιστεύεται πως βρισκόταν ο Φάρος της Αλεξάνδρειας. Δυστυχώς , ένα από τα 7 θαύματα της αρχαιότητας που βρισκόταν στην Αλεξάνδρεια δεν έχει σωθεί – σε αντίθεση με τις Πυραμίδες της Γκίζας που βρίσκονται κι αυτές στην Αίγυπτο. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει υποθαλάσσιες ανασκαφές και έχουν βρεθεί κομμάτια της αρχαιότητας.





Επειδή, όπως είπαμε, το ελληνικό στοιχείο ήταν έντονο στην Αλεξάνδρεια, οι περισσότεροι Έλληνες που επισκέπτονται την πόλη κάνουν 2 στάσεις. Η πρώτη είναι στο σπίτι του γνωστού ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη, όπου διασώζεται μέρος της βιβλιοθήκης του, ενώ έχουν γίνει αξιόλογες προσπάθειες αποκατάστασης του χώρου. Η δεύτερη στάση συνήθως είναι το ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας, που είναι στην ουσία έδρα της ελληνορθόδοξης Εκκλησίας για όλη την αφρικανική ήπειρο. Επίσκεψη αξίζουν και οι ελληνιστικοί τάφοι με τις ωραίες επιγραφές, πλέον ονομάζεται το μέρος Μουσταφά Καμίλ.


Αξιοθέατα της ρωμαϊκής εποχής είναι το αρχαίο θέατρο, οι κατακόμβες του Al-Shuqqafa και ο κίονας του Πομπήιου. Αν έχετε χρόνο περιηγηθείτε στους κήπους του παλατιού Montazah, στο El-Salamlek Palace που έχει μετατραπεί σε ξενοδοχείο και στο τζαμί του Abu al-Abbas al-Mursi.
Φαγητό – διασκέδαση




Όπως είναι αναμενόμενο, το μεγαλύτερο μέρος της νυχτερινής ζωής της Αλεξάνδρειας βρίσκεται παραλιακά. Ο παραλιακός δρόμος γύρω από το παλιό λιμάνι λέγεται 26ης Ιουλίου, είναι στην ουσία ημικυκλικός, ενώ σε εκείνο το κομμάτι της πόλης βρίσκονται τα περισσότερα μπαρ και εστιατόρια της πόλης. Για πιο αυθεντική αίσθηση της Αλεξάνδρειας, επιλέξτε κάποιο από τα παραλιακά καφέ, όπου θα πιείτε τσάι συνοδεία ναργιλέ (shisha). Όσο για τα φαγητά, δοκιμάστε θαλασσινά, χουμούς, μελιτζανοσαλάτες και γενικότερα ορεκτικά, ρεβυθοκεφτέδες, παστουρμά και αρνί. Τα περισσότερα ξενοδοχεία έχουν καλά μπαρ, ενώ σε παραλιακά μαγαζιά μπορείτε να δείτε και χορό της κοιλιάς.


http://www.blogtravels.gr/2013/01/alexandria-egypt-mediterranean/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια