Πόρος: Μοναδικός και ερωτικός!










Όλα όσα πρέπει να κάνεις όταν βρεθείς στον Πόρο.

«Έχει κάτι από τη Βενετιά: κανάλι, επικοινωνία με βάρκες, χλιδή, νωχέλεια, αισθησιακό πειρασμό. Είναι τόπος για διεθνείς ερωμένους...». Κι αν τα λόγια του Σεφέρη για τον Πόρο σε παρακινούν να ετοιμάσεις βαλίτσες, κι αν θέλεις να νιώσεις λες και «πλέεις ανάμεσα σε δρόμους», όπως είπε ο Χένρι Μίλερ, μάθε γιατί τούτο το νησί είναι πράγματι μοναδικό, αλλά ταυτόχρονα και το μόνο αρσενικό!



Πόσες φορές δεν έχει τύχει να παρακαλέσεις τη μοίρα σου να κάνει κάτι μαγικό και να βρεθείς από τη μια στιγμή στην άλλη σε ένα μέρος διαφορετικό; Να κοιτάς τη θάλασσα λίγο πριν το ηλιοβασίλεμα ή να περπατάς σε σοκάκια γραφικά και τόσο δαιδαλώδη που να νιώθεις ότι, και να θες, στο ίδιο σημείο δεν πρόκειται να ξαναβρεθείς; Να αράζεις σε ταβερνάκια με μεζέδες και ούζο ή να βουτάς σε δροσερά νερά λίγο πριν αράξεις στην άμμο χαζεύοντας το απόλυτο τίποτα; Να κάνεις βόλτες ανάμεσα σε κόσμο χαλαρό ή σε ναύτες εξοδούχους ντυμένους στα λευκά, να αφήνεις την αλμύρα να σου ανακατεύει τα μαλλιά, να πετυχαίνεις ένα αυτοσχέδιο live με ρεμπέτικες φωνές την ώρα που νόμιζες πως ο χρόνος έχει σταματήσει; Πόσες φορές, τέλος πάντων, μπορεί να σου δοθεί η δυνατότητα να βρεθείς σε ένα μέρος καραπράσινο, που στους λόφους του να κρύβει ρυάκια και πλατάνια, κι αν, πάλι, βαρεθείς, να μπορείς να κατέβεις παραλία σε λιγότερο από πέντε λεπτά;



Το μέρος αυτό υπάρχει! Προσφέρει όλα όσα αναφέραμε και το κάνει με απίστευτη γενναιοδωρία, μην έχοντας μεν σκοπό να σε εντυπωσιάσει, αλλά πετυχαίνοντάς το με μοναδικό τρόπο. Γιατί έτσι είναι ο Πόρος...



...Μοναδικός και ερωτικός
Πρόκειται για το μοναδικό αρσενικό νησί της χώρας, εκείνο που ενέπνευσε δεκάδες λογοτέχνες. Εδώ ήρθαν ο Ρίτσος κι ο Σαχτούρης, ο Χόρτον και ο Ντάρελ. Εδώ αγκαλιάστηκε ο Χορν με τη Σανσόν και εδώ ο Βέγγος παρίστανε το γόη. Από εδώ κατέβηκε τα σκαλιά η Αλίκη τραγουδώντας το «Γαϊδαράκο» και εδώ βρέθηκε ο Ελευθέριος Βενιζέλος όταν αναζήτησε γαλήνη στην ομώνυμη Βίλα που κάποτε φιλοξένησε την αφρόκρεμα της Ευρώπης και όχι μόνο. Κι αν ήρθε η ώρα να βρεις κι εσύ τη δική σου «Γαλήνη», ο Πόρος έρχεται να σ' την προσφέρει με κάθε τρόπο: από την πρώτη εικόνα του, με το Ρολόι να σε περιμένει καρτερικά στην κορυφή του, μέχρι το γεφυράκι που ενώνει το ηφαιστειογενές τμήμα του, τη Σφαιρία, με την εύφορη Καλαυρεία, και από τις μικρές διάσπαρτες παραλίτσες μέχρι τις στιγμές ξεγνοιασιάς που σου προσφέρουν τα μαγαζιά στον παραλιακό δρόμο, όλα δίνουν σε σένα τρομερά κίνητρα για να φτάσεις εδώ. Και ένα tip για το τέλος: αν έχεις καλή παρέα, πήγαινε οδικώς. Η διαδρομή προς Γαλατά είναι υπέροχη και το καραβάκι που θα σε περάσει σε 5' στο νησί παραμένει συνεχώς έτοιμο να σε υποδεχτεί!



Τι θα δεις:
- το Ρολόι στο ψηλότερο σημείο της χώρας, που προσφέρει πανοραμική θέα σε όλη την περιοχή από το 1927! Τα σπίτια βρίσκονται αμφιθεατρικά χτισμένα δίπλα του, ενώ θα το προσεγγίσεις ακολουθώντας τις ταμπέλες στα δαιδαλώδη σοκάκια.
- το Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου, στην πλατεία Κορυζή, το οποίο είναι καθημερινά ανοικτό εκτός Δευτέρας. Εδώ εκτίθενται ευρήματα που χρονολογούνται από τη Μυκηναϊκή ως τη Ρωμαϊκή εποχή και προέρχονται από τις ανασκαφές του ναού του Ποσειδώνα, της αρχαίας Τροιζήνας, των Βασιλικών Τάφων της Μαγούλας, της Απάθειας, από το Μόδι και τον Άγιο Κωνσταντίνο Μεθάνων. (Εισιτήριο: ?2, τηλ. 22980 23276).


- κολύμπι μέχρι το νησάκι Μπούρτζι, με το μικρό καστράκι που χτίστηκε το 1827 με σκοπό να επιβλέπουν οι Ποριώτες τα πλοία που έρχονταν από Ύδρα. Θα το βρεις ανατολικά του λιμανιού.
- την «άγρια» περιοχή του Διαβολογέφυρου, που αξίζει μία βόλτα με το παραπάνω. Είναι μία πανέμορφη χαράδρα με πλούσια βλάστηση, στην την οποία ξεχωρίζουν τα αιωνόβια πλατάνια. Καλό θα ήταν να μην επιχειρήσεις κατάβαση χωρίς τις απαραίτητες γνώσεις και το σωστό εξοπλισμό.
- το Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής. Είναι χτισμένο πάνω σε μία καταπράσινη πλαγιά και προσφέρει απίστευτη θέα στη θάλασσα, ενώ ταυτόχρονα βρίσκεσαι σε ένα καταπράσινο μέρος.
- το Ναό του Ποσειδώνα, ο οποίος χρονολογείται στα 520 π.Χ. και χρησίμευε ως ιερό άσυλο για ναυαγούς και φυγάδες. Θα τον βρεις στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού, λιγότερο από 10 λεπτά με το αυτοκίνητο από το κέντρο.
- την παραλία μπροστά από τον Ρωσικό Ναύσταθμο, όπου θα κάνεις και μπάνιο. Πρόκειται για ένα χαρακτηρισμένο ιστορικά διατηρητέο μνημείο, το οποίο χτίστηκε έπειτα από παραχώρηση του βορειοδυτικού όρμου του νησιού στους Ρώσους από τον Καποδίστρια.



Πού θα φας:
- Στο ολοκαίνουριο ρακάδικο Μαμ, Ρακή και Νάνι! Επίλεξέ το για μεζέδες όπως καβουρμάς με αυγά, τυλιχτό μοσχαράκι με μελιτζάνα ή κοτόπουλο τεμπούρα και συνδύασε την επιλογή σου με ρακόμελο ή δροσερή ρακή που έρχεται κατευθείαν από την Κρήτη. Τιμή: ?10. Καθημερινές από 19:00, Σάβ.-Κυρ. από 12:00.
- Από ορεκτικά και σαλάτες μέχρι πίτσες, προτάσεις της σούβλας, ακόμα και fast food, το Colona αποτελεί ιδανική επιλογή για... πεινασμένους, ειδικά τα τελευταία χρόνια που η ιδιοκτησία έχει αλλάξει και η ποιότητα έχει ανέβει. Τιμή: από ?8. Καθημερινά 12:00-01:00 (Παραλία Πόρου, τηλ. 22980 22366)
- Από τον Σεπτέμβριο ο Πόρος απέκτησε μία διαφορετική επιλογή φαγητού εμπνευσμένη από την ιταλική κουζίνα, το Macaroni & More. Εδώ θα έρθεις για ανάλαφρες μπρουσκέτες με ντομάτα, βασιλικό και παρμεζάνα ή μια caprese σαλάτα, για ριζότο με μανιτάρια πορτσίνι, για την τεράστια ποικιλία σε pasta ή pizza, αλλά και για τις επιλογές του σε κρέας. Τιμή: από ?15 (Παραλία Πόρου, τηλ. 22980 24470).
- Στον Τασέα θα πας για τέλειους μεζέδες σε ένα ήσυχο περιβάλλον στο τέρμα του παραλιακού δρόμου! Χταπόδι και σαρδέλα, σπιτική μελιτζανοσαλάτα και... μεθυστικό χύμα κρασί, σε περιμένουν με ηχητική υπόκρουση Γιάννη Πάριο! Τιμή: από ?10. Καθημερινά από 19:00 (Πούντα Πόρου, τηλ. 22980 22033).
- Για μεζεδάκια... ταξιδιάρικα θα έρθεις στη Σπλιάδα, ένα από τα καλύτερα μεζεδοπωλεία του νησιού. Θα σου φέρουν δύο δίσκους, έναν με ζεστά και έναν με κρύα ορεκτικά για να διαλέξεις! Τιμή: από ?8. Καθημερινά από 19:00 (Πούντα Πόρου, τηλ. 22980 22350).
- Αν θέλεις κρέας, το καλύτερο θα το βρεις στον Δημήτρη, απέναντι από το δικό του χασάπικο! (τηλ. 22980 23709).
- Στο ολοκαίνουριο Tapas Nectar, που θα το βρεις στα στενά σοκάκια, θα έρθεις για tapas αλλά και μεζέδες εμπνευσμένους από την ελληνική και διεθνή κουζίνα. Εκεί, θα είναι και ο Νικόλας για να σε διασκεδάσει με την κιθάρα του. (τηλ. 22980 22001)
- Στο Όασις ολοι δίνουν ραντεβού για ψάρι αλλά και τη νοστιμότερη αστακομακαρονάδα με πανοραμική θέα στον Γαλατά. Τιμή: από ?20 (Παραλία Πόρου, τηλ. 22980 22955).




Πού θα διασκεδάσεις:
- Το Mod Music Cafe αποτελεί την ιδανική στάση όταν βρεθείς στον Γαλατά, αλλά και τον καλύτερο λόγο για να τον επισκεφθείς! Εδώ το πρωί θα ακούσεις lounge μουσική, ενώ το βράδυ θα έρθεις για rock. Κι αν πεινάσεις, θα δοκιμάσεις από burgers και πίτσες μέχρι snacks και μακαρονάδες, έχοντας θέα όλο τον Πόρο! (25ης Μαρτίου, Γαλατάς, τηλ. 22980 42087).
- Στο Passagio, που θα το συναντήσεις στον παραλιακό δρόμο του Πόρου! Θα το λατρέψεις για την καλοκαιρινή του διακόσμηση και θα το προτιμήσεις για τον καφέ και το πρωινό σου, αλλά και για το ποτό και τη διασκέδασή σου το βράδυ. (τηλ. 22980 25406).
- Αν έχεις όρεξη για clubbing, το ραντεβού σου θα το δώσεις στο Ωρίων! Εδώ θα ακούσεις ελληνικές και ξένες mainstream επιτυχίες, καθημερινά από 22:00! (Πούντα, τηλ. 6940700823).
- Το Joy μπορεί να λειτουργεί εδώ και μόλις ένα χρόνο, ωστόσο, χάρις στην υπέροχη, καλοκαιρινή του διακόσμηση, τα τέλεια cocktails όπως το Mojito με σαμπάνια, αλλά και την απίστευτη θέα στον Γαλατά που προσφέρει από τα παράθυρα του ορόφου του.
- Δίπλα ακριβώς από τη Μονή Ζωοδόχου Πηγής βρίσκεται η ιδανικότερη αφορμή για να... σταματήσεις το χρόνο! Στο Μελιστάλακτο θα δοκιμάσεις εξαιρετική, χειροποίητη λεμονόπιτα, και φυσικά θα πιεις ελληνικό καφεδάκι, σε ένα καταπράσινο περιβάλλον που θα το λατρέψεις.
- Για ιδιαίτερες, ambient μουσικές, σε ένα κατάμεστο περιβάλλον που λειτουργεί από το πρωί, προτίμησε το Sofrano, το οποίο εδώ και 15 χρόνια είναι στέκι για όλους. (τηλ. 22980 25333).
- Στο Kanji (σε μια αραβική διάλεκτο σημαίνει «αλκοόλ»), θα ακούσεις rock και έντεχνο ελληνικό, απολαμβάνοντας ωραία cocktais. (Παραλία Πόρου, κιν. 6979 918988).
- Στις Μάσκες εδώ και τόσα χρόνια είναι γνωστό πως γίνονται τα πιο δυνατά γλέντια! Η νυχτερινή διασκέδαση εδώ χτυπάει κόκκινο, οπότε αν είσαι fan δεν έχεις παρά να ακολουθήσεις. (Πούντα Πόρου, κιν. 6972 398513).
- Στο Malibu θα έρθεις για ξένη και ελληνική μουσική και ξέφρενες στιγμές διασκέδασης. Εσύ απλά διάλεξε.... το βαρέλι στο οποίο θέλεις να καθίσεις, ζήτησε ένα... Malibu και απόλαυσέ το! (τηλ. 22980 22491).






Πού θα μείνεις:
- Σε απόσταση μόλις 10 λεπτά από το λιμάνι του Πόρου βρίσκεται το Valente Perlia Rooms, που υπόσχεται μοναδικές στιγμές χαλάρωσης. Cocomat κρεβάτια, υπέροχη διακόσμηση και όλες οι ανέσεις, σε περιμένουν. Τιμή: από ?50/δίκλινο. (Νεώριο, τηλ. 22980 26262).
- Χαλάρωσε στην πισίνα του ή απόλαυσε τις παροχές του, έχοντας παράλληλα μια υπέροχη θέα στο απέραντο γαλάζιο! Τιμή: από ?55/δίκλινο (Ασκέλι, τηλ. 22980 22372).
- Στεγάζεται σε ένα υπέροχο νεοκλασικό στο κέντρο του Πόρου και βρίσκεται περιτριγυρισμένο απ' όλα όσα θα αναζητήσεις τις ημέρες που θα περάσεις στον Πόρο. Τιμή: από ?45/δίκλινο. (τηλ. 22980 22273).
- Στο Maria Studio Spa δεν θα βρεις μόνο μία τέλεια αφορμή για να μείνεις στον Πόρο, αλλά και ένα εξειδικευμένο spa για να χαλαρώσεις. Εδώ ο συνδυασμός διακοπών και φυσιοθεραπείας είναι πρωτεύων στόχος. Τιμή: από ?55/δίκλινο (Ασκέλι, τηλ. 22980 23373).
- Sirene Blue Resort Poros: το μοναδικό πεντάστερο ξενοδοχείο του νησιού διακρίνεται για την υπέροχη διακόσμησή του, την απίστευτη θέα του στο απέραντο γαλάζιο αλλά και την πλειάδα αθλητικών δραστηριοτήτων που προσφέρει. Τιμή: από ?100/δίκλινο (τηλ. 22980 22741)

Πώς θα πας:
Από Πειραιά με ferry boats και Ιπτάμενα Δελφίνια (τηλ. 210 4117341). Οδικώς από Ε.Ο. Αθηνών-Κορίνθου με κατεύθυνση προς Επίδαυρο και μετά προς Γαλατά. Από εκεί, υπάρχουν επιβατικά ferry boats που αναχωρούν κάθε 10' για Πόρο, και για αυτοκίνητα κάθε 30'. Σε 5΄θα έχεις προσεγγίσει τον Πόρο.



Παραλίες
- Κανάλι: μετά από το γεφυράκι που ενώνει τη Σφαιρία με την Καλαυρεία, σε ελάχιστη απόσταση από τηΧώρα, θα βρεις μία αμμουδερή ακτή, που πλαισιώνεται από ψαροταβέρνες.
- Μοναστήρι: μία ήσυχη μικροσκοπική παραλία που θα τη συναντήσεις κατεβαίνοντας από το Μοναστήρι Ζωοδόχου Πηγής.
- Ασκέλι: θα τη βρεις σε απόσταση 2 χλμ. από τη Χώρα. Είναι η πιο «κοσμική» παραλία του νησιού. Εδώ έρχονται όλοι για water sports, beach volley και φυσικά φαγητό στα ταβερνάκια.
- Λιμανάκι της Αγάπης: βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού και φυσικά ενδείκνυται για ρομαντικές στιγμές. Έχει πανύψηλα πεύκα που καθρεφτίζονται στα καταγάλανα νερά, μία εικόνα που ολοκληρώνεται μοναδικά με την ολόχρυση άμμο.
- Νεώριο: 1 χλμ. μακριά από την πόλη, στη δυτική πλευρά του νησιού, βρίσκονται το Μικρό και το Μεγάλο Νεώριο, που λούζονται από καταπράσινα πεύκα και προσφέρουν πολλές αθλητικές δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους.





http://www.travelstyle.gr/portal/gr/destination_articles.php?dest_id=526&id=2860

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια