Αμμουλιανή: Το μοναδικό νησί που κατοικείται στην Χαλκιδική και μαγεύει κάθε επισκέπτη…




Το μοναδικό νησί που κατοικείται στην Χαλκιδική και μαγεύει κάθε επισκέπτη γιατί περιλαμβάνει ό,τι ονειρεύεται κανείς μέσα σε 4,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η Αμμουλιανή απέχει 120 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη και συνδέεται με τακτικά δρομολόγια φέρυ-μπωτ (ferry boat), που διαρκούν μόνο 10 λεπτά, με την απέναντι ακτή την Τρυπητή.

Με ελάχιστα πράγματα στις αποσκευές σας θα βρείτε στην Αμμουλιανή τον επίγειο παράδεισο της ανεμελιάς και της χαλάρωσης. Το νησί αυτό είναι ένας ειδυλλιακός συνδυασμός χρυσής και ψιλής αμμουδιάς, γαλαζοπράσινης θάλασσας, βλάστησης και γιγαντόσχημων βράχων.
Οι απομονωμένοι κόλποι της αποτελούν τον ιδανικό προορισμό για όσους επιθυμούν ηρεμία και ξεκούραση, ενώ στις μεγάλες αμμουδιές μπορείτε να επιδοθείτε στα θαλάσσια σπορ.



ΑΜΜΟΥΛΙΑΝΗ

Ενα νησί 4,5 τετρ. Χιλιομέτρων με πανέμορφες παραλίες όπως : ΑΛΙΚΕΣ, ΑΓ.ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΝΗΣΑΚΙΑ, ΜΕΓ.ΑΜΜΟΣ, ΚΑΡΑΓΑΤΣΙΑ και πολλά ακόμα λιμανάκια όπου μπορεί κανείς να απολαύσει τη θάλασσα. Μια θάλασσα πεντακάθαρη γεμάτη ψάρια περιμένει αυτούς που έχουν χόμπι το ψάρεμα. Ένας βυθός με μεγάλη ποικιλία υποθαλάσσιας ζωής, πρόκληση για εκείνους που ασχολούνται με το υποβρύχιο ψάρεμα και τις καταδύσεις. Το πράσινο κυριαρχεί στο νησί μια και είναι κατάφυτο απο ελιές και χαμηλή βλάστηση. Μονοπάτια προσφέρονται για περίπατο μακριά απο κίνηση αυτοκινήτων.

Οι καιρικές συνθήκες, ιδανικές τους περισσότερους μήνες κυρίως δε για το διάστημα Μαϊο έως Οκτώβριο. Το ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ μόλις λίγες εκατοντάδες μέτρα προσφέρεται στον άνδρα επισκέπτη για ηρεμία και περισυλλογή ενώ μπορεί να αφήσει την οικογένειά του στο νησί να απολαύσει θάλασσα και φύση. Ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και CAMPING μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των τουριστών στον τομέα της διαμονής. ΚΑΦΕ-ΜΠΑΡ, ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ, ΤΑΒΕΡΝΕΣ, ΝΑΙΤ-ΚΛΑΜΠ, SUPER-MARKETS, ΛΑΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ, είναι έτοιμα να προσφέρουν το καλύτερο στον πελάτη με τη γνωστή νησιώτικη φιλοξενία.

Δεν είναι υπερβολή να πούμε οτι στην ΑΜΜΟΥΛΙΑΝΗ μπορεί κανείς να απολαύσει πραγματικά τις διακοπές του σε ένα συνδυασμό ιδανικό… ΘΑΛΑΣΣΑ – ΦΥΣΗ – ΗΡΕΜΙΑ – ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ…


ΚΟΛΥΜΠΙ

Η καλύτερη επιλογή είναι να επισκεφθείτε όλες τις παραλίες του νησιού ακόμη και τις πιο απόκρυφες. Καθεμία έχει τον τρόπο της να σας μαγέψει και να σας διεκδικεί καθημερινά. Οι περισσότερες παραλίες είναι αμμώδεις και μπορείτε να φτάσετε σε αυτές είτε με τα πόδια, είτε με κάρο, που αποτελεί ξεχωριστή εμπειρία για το δρόμο προς τις Αλικές. Αφού δοκιμάσετε τις αμμουδιές της Αμμουλιανής μπορείτε να κάνετε μια ημερήσια εκδρομή με καραβάκι στα κοντινά ακατοίκητα νησάκια Γαϊδουρονήσι, Τηγάνι και Ποντίκι για να απολαύσετε το κολύμπι σας στα σμαραγδένια πεντακάθαρα νερά τους και να γευματίσετε πάνω στην άμμο στα αυτοσχέδια ταβερνάκια που υπάρχουν εκεί.

ΦΑΓΗΤΟ – ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ
Το φρέσκο ψάρι και η ελληνική παραδοσιακή κουζίνα δεν λείπουν από την Αμμουλιανή. Σε φιλικό περιβάλλον, με τα καλύτερα στάνταρ υγιεινής, τα εστιατόρια του νησιού διακρίνονται για την ποιότητα του φαγητού και την υποδειγματική εξυπηρέτηση των πελατών.
Ο επισκέπτης μπορεί να πιει τον καφέ του στην παραλία Αλικές ή στην παραλία του Αϊ-Γιώργη αγναντεύοντας από ψηλά τους όμορφους αυτούς κόλπους και να βγει για ποτό το βράδυ σε κάποια από τις ντισκοτέκ του νησιού, αν θέλει να χορέψει, ή σε κάποιο ήσυχο μπαράκι για να απολαύσει τη μουσική των κυμάτων.

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Στην Αμμουλιανή ο επισκέπτης μπορεί να πάρει το φέρυ-μπωτ για την Τρυπητή σε τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ διαθέτει φαρμακείο, αστυνομικό τμήμα, καταστήματα αγοράς και εκτύπωσης φιλμ, ΟΤΕ και καρτοτηλέφωνα, καταστήματα με είδη αλιείας για τους φίλους του ψαρέματος, καθώς και ενοικιάσεις μοτοσικλετών.

Οι κυριότερες παραλίες που μπορεί κανείς να απολαύσει τη θάλασσα είναι: ΑΛΥΚΕΣ, ΜΕΓΑΛΗ ΑΜΜΟΣ, ΑΗ ΓΙΩΡΓΗΣ, ΚΑΡΑΓΑΤΣΙ, ΦΑΚΑ, ΤΣΑΣΚΑ, ΝΗΣΑΚΙΑ και πολλές ακόμα όχι λιγότερο όμορφες.

Ο τουρισμός είναι μια από τις βασικές ασχολίες των κατοίκων. Η Αμμουλιανή κάθε χρόνο δέχεται χιλιάδες επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Κύρια χαρακτηριστικά είναι η φυσική ομορφιά του νησιού, οι πεντακάθαρες θάλασσες, το φρέσκο ψάρι και η φιλοξενία. Το νησί διαθέτει πληθώρα από ενοικιαζόμενα δωμάτια, studios, διαμερίσματα και ξενοδοχεία. Ακόμη, υπάρχει και ένα camping.












Σήμερα, η Αμμουλιανή βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης. Οι κάτοικοι μιλούν με ενθουσιασμό για το νησάκι τους και το χαρακτηρίζουν «Μύκονο της Χαλκιδικής». Μέσα σε μερικά χρόνια, τα ξενοδοχεία και γενικότερα οι τουριστικές υποδομές έχουν πολλαπλασιαστεί.

Για πολλούς, βέβαια, παραμένει ένας άγνωστος προορισμός για τον οποίο δεν γνωρίζουν ούτε τη θέση του στο χάρτη. Για τους Θεσσαλονικείς, όμως, η Αμμουλιανή δεν είναι και τόσο άγνωστη. Είναι ένα καλά κρυμμένο μυστικό. Γι’ αυτό και θα συναντήσετε αρκετούς Θεσσαλονικείς αλλά και άλλους, επίσης ψαγμένους, τουρίστες.

Η Αμμουλιανή βρίσκεται ανάμεσα στις χερσονήσους του Αγίου Ορους και της Σιθωνίας και αποτελεί το μοναδικό κατοικημένο νησί της Χαλκιδικής και ένα από τα δύο κατοικημένα νησιά της Μακεδονίας (το άλλο είναι η Θάσος).

Διοικητικά ανήκει στο Δήμο Σταγείρων-Ακάνθου και το νησί ενώνεται με τον υπόλοιπο δήμο με τα καραβάκια που εκτελούν καθημερινά δρομολόγια, χειμώνα-καλοκαίρι.

Η καταστροφή που έχει επιφέρει ο μαζικός τουρισμός δεν την έχει αγγίξει. Ακόμη και σήμερα, οι κάτοικοι κοιμούνται με τις πόρτες ξεκλείδωτες! Και μπορεί να μην προτάσσει προκλητικά τα κάλλη της, όπως άλλα ελληνικά νησιά, έχει όμως μια σπάνια ομορφιά που, όπως όλα τα καλά, δεν είναι για τους πολλούς. Οπως μαρτυρεί και το όνομά της (το οποίο είναι και Αμμολιανή), το νησί έχει πολλές αμμώδεις παραλίες με ρηχά και γαλαζοπράσινα νερά, που σχηματίζουν μικρούς κολπίσκους.

Με έκταση μόλις 4,5 τ.χλμ., η μετακίνηση είναι εύκολη και η χρήση του αυτοκινήτου όχι πάντα απαραίτητη. Η επιφάνεια του νησιού καλύπτεται από λόφους, μικρές κοιλάδες και ελιές. Μέσα σε αυτήν τη μικρή επιφάνεια γης, όμως, μπορείτε να βρείτε τα πάντα. Ενδείκνυται για όλα τα βαλάντια.

Οι κάτοικοί της δραστηριοποιούνται στους τομείς της αλιείας και του τουρισμού. Το νησί κυριολεκτικά βουλιάζει από τον κόσμο τους καλοκαιρινούς μήνες και ο πληθυσμός του αυξάνεται από 600 -που είναι οι μόνιμοι κάτοικοι- σε 5.000!

Εως το 1925, η Αμμουλιανή αποτελούσε μετόχι της Μονής Βατοπεδίου του Αγίου Ορους. Μερικοί μοναχοί, βοηθούμενοι από εργάτες, διαχειρίζονταν την κτηματική περιουσία: καλλιεργούσαν τα χωράφια, ασχολούνταν με τη βοσκή των ζώων και τη συλλογή των ελιών. Με τη Μικρασιατική Καταστροφή, όμως, το νησί παραχωρήθηκε στις αρχές του 1925 στους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας και συγκεκριμένα στους πρόσφυγες των νησιών της Προποντίδος (Γαλλιμή, Πασαλιμάνι και Σκουπιά). Γι’ αυτό και οι περισσότεροι κάτοικοί της, εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις, έχουν μικρασιατική καταγωγή.

Από εκείνη την εποχή έχει διασωθεί ο αρσανάς, ένα αγιορείτικο κτίσμα που βρίσκεται μέσα στο λιμάνι -εδώ τοποθετούσαν οι μοναχοί το καραβάκι τους όταν είχε κακοκαιρία-, η εκκλησία του Αγίου Νικολάου (1865), η λέσχη και το παλιό σχολείο.



Μια βόλτα στη Χώρα του νησιού αποκαλύπτει την ομορφιά του. Στο δρόμο σας μπορεί να συναντήσετε και τον κυρ Δημήτρη που με το παϊτόνι του μεταφέρει τους τουρίστες από το λιμάνι στην παραλία Αλυκές.

Στη Χώρα εντύπωση προκαλούν οι αυλές που είναι στολισμένες με κάθε λογής λουλούδια. Από τότε που το νησί έπαψε να στηρίζεται στις υδροφόρες και έλαβε νερό από το υποθαλάσσιο καλώδιο, το πότισμα των λουλουδιών έπαψε πια να αποτελεί πρόβλημα.

Σε έναν κήπο με πανέμορφες τριανταφυλλιές, μια πινακίδα προειδοποιεί τον επισκέπτη: «Παρακαλώ μην τα κόβετε. Μεγάλωσαν με κόπο!».



ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΤΕ

Από Θεσσαλονίκη πηγαίνετε οδικώς προς Ουρανούπολη (120 χλμ.) και σταματάτε στην Τρυπητή, όπου υπάρχει το πορθμείο, για να πάτε στην Αμμουλιανή. Υπάρχουν τακτικά δρομολόγια για να περάσετε απέναντι και το ταξίδι διαρκεί μόλις 15 λεπτά. Για περισσότερες πληροφορίες τηλεφωνήστε στο Λιμεναρχείο Ιερισσού: 23770-22.666, αλλά μπείτε και στο www.ierissos.gr

Πηγή planetnews.gr
















http://www.planetnews.gr/%CF%84%CE%B1%CE%BE%CE%B9%CE%B4%CE%B5%CF%8D%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1-%CE%B1%CE%BC%CE%BC%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%AE/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια