Ιθάκη, καταφύγιο στο Ιόνιο


Όσοι αναζητούν, ήπιους νησιώτικους ρυθμούς και απεριόριστες ευκαιρίες για εξερευνήσεις, εδώ στον τόπο του πολυμήχανου Οδυσσέα θ’ ανακαλύψουν το νόημα των πραγματικών διακοπών


Με το που το πλοίο της γραμμής στρίβει τον κάβο και η θαλασσινή πολιτεία του Βαθιού διαγράφεται στον ορίζοντα, νοιώθεις ότι πρόκειται για έναν τόπο γνωστό και οικείο. Μικρά μεγέθη, καθαρές παραλίες, αξιόλογη ενδοχώρα, εικόνες μοναδικές που σε παρασέρνουν σε αδιάκοπες περιπλανήσεις. Αν εξαιρέσεις την έντονη νυκτερινή ζωή που ούτως ή άλλως δεν υπήρχε ποτέ εδώ, η Ιθάκη τα έχει όλα σε «πακέτο» και μάλιστα σε «συσκευασία» ελκυστική και συμφέρουσα. Από το Βαθύ ξεκινούν οι οδικοί άξονες που καταλήγουν στις παραλίες, στα χωριά, του νησιού. Το οδικό δίκτυο είναι καλό, όμως οι άφθονες στροφές λόγω ορεινού εδάφους είναι δεδομένες. Παρόλα αυτά, οι αποστάσεις είναι σύντομες, όμως υπάρχουν και αρκετοί χωματόδρομοι που πραγματικά χαίρεσαι να τους ακολουθείς, είτε οδηγούν σε κάποια απρόσιτη παραλία, είτε σε μια πανέμορφη εξοχή.



Οι κυριότερες διαδρομές

Βαθύ – Φρίκες: Ο οδικός άξονας που διατρέχει το νησί συνδέει την πρωτεύουσα με το κεφαλοχώρι Σταυρός (16 χλμ. από Βαθύ), το παραθαλάσσιο χωριό Φρίκες και καταλήγει στο γραφικό Κιόνι που βρίσκεται στο βόρειο άκρο του νησιού.

Η διαδρομή πανέμορφη, ακροβατεί στο στενότερο αυχένα του νησιού προσφέροντας ταυτόχρονα θέαση στην αντικρινή Κεφαλονιά και στον δίαυλο που χωρίζει τα δυο νησιά. Από το Σταυρό θα κατηφορίσετε για 1,5 χλμ. μέσα από μια πανδαισία πράσινου για το παραθαλάσσιο χωριό Φρίκες.


Φρίκες – Κιόνι: Η παραλιακή διαδρομή που συνδέει τα δυο αυτά μικρά θαλασσινά θέρετρα (5 χλμ.) είναι ίσως η ομορφότερη του Ιονίου. Ο δρόμος στενός, φιδίσιος τρέχει παράλληλα με την κατάφυτη ακτή και μας αποκαλείται θαυμάσιες βοτσαλιές με τυρκουάζ νερά. Στη συνέχεια απομακρυνόμαστε λίγο από τη θάλασσα για να δούμε σ’ ένα γύρισμα του δρόμου το παραδοσιακό Κιόνι να αποκαλύπτεται σαν ζωγραφιά στην αγκαλιά του υπήνεμου όρμου. Αν έρχεσαι για πρώτη φορά στο νησί αυθόρμητα θα σβήσεις μοτέρ, θα κατεβείς από τη σέλα και θα σταθείς στην άκρη του δρόμου για ν’ απόλαυσης τη μαγεία του θαλασσινού αυτού τόπου.

Βόρεια Ιθάκη: Φτάνοντας στο μεσόγειο χωριό Σταυρός, αντί να κατηφορίσεις προς Φρίκες θα τραβήξεις βόρεια όπως δείχνουν οι ταμπέλλες για Μεσοβούνι, Εξωγή και Πλατειθριά. Αν έπρεπε να επιλέξεις ένα και μοναδικό μέρος που να ορίζει το κλασικό μεσογειακό τοπίο, εδώ στις εξοχές τις βόρειας Ιθάκης δεν θα δυσκολευτείς καθόλου να το βρεις. Εφορμώντας λοιπόν από το Σταυρό στα 1000 μετρά ο δρόμος διχάζεται. Το δεξί παρακλάδι περνά από Μεσοβούνι, Πλατειθριά και στη συνέχεια κατηφορίζει προς Φρίκες. Το αριστερό ανηφορίζει μέσα σε μια πανδαισία βλάστησης για το ορεινό χωριό Εξωγή (6 χλμ. Από Σταυρό). Η απλωτή θέα στον όρμο Αφάλες και στην καταπράσινη κοιλάδα του Κάλαμου κυριαρχεί. Να επισκεφθείς το μοναστήρι της Παναγιάς και αφού κάνεις μια δροσερή στάση στον παραδοσιακό καφενέ του χωριού, κατηφόρισε για Κάλαμο. Ο δρόμος με γρήγορες στροφές, περνά ανάμεσα από συκιές και οπωροφόρα, πλάι στην ανοικτή παραλία Αφάλες. Από Κάλαμο συνεχίζεις για Μεσόβουνο, βγαίνεις Πλατειθριά και επιστρέφεις στο Σταυρό.


Βαθύ -Μονή Καθαρών- Ανωγή: Στη ρίζα της ψηλότερη κορφής του νησιού που είναι το όρος Νήριτος και σε ύψος 560 μέτρων συναντάς το σημαντικότερο μοναστήρι τςη Ιθάκης, τη μονή Καθαρών. Κτίσθηκε το 1696 και είναι αφιερωμένο στην Παναγία. Στις 8 Σεπτεμβρίου εδώ γίνεται το μεγαλύτερο πανηγύρι του νησιού και μετά το προσκύνημα ακολουθεί ολονύκτιο γλέντι. Από το Βαθύ θα πάρεις τον ένα και μοναδικό δρόμο που τραβά βόρεια για Σταυρό. Αφού περάσεις το χωριό Μπρος Αετός, στα 3,5 χιλιόμετρα θα βρεθείς σε χαρακτηριστική διασταύρωση όπου βρίσκεται η εκκλησία του Αγ. Κωνσταντίνου. Από εδώ ξεκινά ο ανηφορικός δρόμος που καταλήγει μετά από 5 χλμ. εντυπωσιακής ανάβασης στο προαύλιο της Μονής Καθαρών. Αν θέλεις συνεχίζεις σε πορεία ορεινή για το παλιότερο και πιο ορεινό χωριό της Ιθάκης την Ανωγή (3 χλμ.). Μετά την Ανωγή ο δρόμος κατηφορίζει για 5,5 χιλιόμετρα και καταλήγει στο χωριό Σταυρός.




Οι καλύτερες παραλίες

Κοντά στο Βαθύ: Στην άκρη του οικιστικού συγκροτήματος του Βαθιού βρίσκεται η μικρή, μα πολύκοσμη αμμουδιά τηςΛούτσας. Τραβώντας ανατολικά στα 2 χλμ. θα δεις τη διπλή παραλία Σαρακήνικο, πνιγμένη στο πράσινο. Συνεχίζεις από Σαρακήνικο πάντα σε άσφαλτο για ακόμη 1.5 χλμ. μέχρι τη λαμπερή βοτσαλιά Φιλιατρό. Με μονοπάτι θα προσεγγίσεις την εξαιρετική ακτή Γιδάκι που βλέπει τη Στερεά Ελλάδα- υπάρχει καντίνα-. Στο δρόμο για Σταυρό και πολύ κοντά στο Βαθύ ξεχωρίζει η οργανωμένη παραλία Δεξά με μεγάλα βότσαλα και σκιά από ελιές.

Στον όρμο του Πισαετού, εκεί που φεύγουν τα φέρυ-μπώτ για Σάμη Κεφαλλονιάς, θα βρεις μια όμορφη ακρογιαλιά με ψιλό βότσαλο.

Στο δρόμο για Σταυρό: Ακολουθώντας κατεύθυνση προς Κιόνι θα κατηφορίσεις για το χωριό Λεύκες που βρίσκεται κτισμένο σε ύψωμα με οπτική επαφή στο δίαυλο της Κεφαλονιάς. Από εδώ θα πάς στις ερημικές βοτσαλιές Βρύση, Κέδρος, Άσπρος Γιαλός. Στη βόρεια πλευρά του νησιού ξεχωρίζει η παραλία Πόλις που είναι προσβάσιμη από το χωριό Σταυρός. Κοντά της βρίσκεται το περίφημο σπήλαιο του Λουίζου όπου βρέθηκαν αγγεία του 7ου π.Χ. αι. Μικρότερη μα πιο ήσυχη είναι η κοντινή ακρογιαλιά Αμμούδι που προσεγγίζεται με τα πόδια.

Βόρεια Ιθάκη: Από το χωριό Πλατειθριάς ακολουθώντας χωματόδρομο θα φθάσεις στην απόμερη βοτσαλιά Μάρμακα. Στη διαδρομή από Φρίκες για Κιόνι πάνω στο δρόμο θα βρεις τους μικρούς αλλεπάλληλους, ορμίσκους Κουρβούλια και Λαγκάδια της Μάρκενας. ενώ ακολουθούν οι ακτές Τσιτσιμίδια και Πλακούτσες, όλες με βοτσαλάκι και τυρκουάζ νερά. Από το Κιόνι θα προσεγγίσεις την λιλιπούτεια, μα πανέμορφη παραλία Κριτάμι (15 λεπτά με τα πόδια). Ωστόσο η πιο ονειρική ακρογιαλιά του νησιού είναι η Πλατύαμμος (στον κόλπο Αφάλες) όπου θα πάς μόνο με σκάφος. Το ίδιο σκηνικό επικρατεί και στις γειτονικές μικρές βοτσαλιές Αμμουδάκι , Ποντικός, Κουλούμι, Κάθισμα. Από τις Φρίκες προσεγγίζονται οι παραλίες Λιμένια και Βαθυαμμούδι (βόρεια).



Πρέπει να ξέρετε: Το Βαθύ παρά την καταστροφή που υπέστη απ’ τους σεισμούς του 1953, ανοικοδομήθηκε στα παραδοσιακά αρχιτεκτονικά πρότυπα. Από τα πιο εντυπωσιακά κτίρια είναι το σπίτι του Γ. Καρραβία και το αρχοντικό του εφοπλιστή Δρακούλη (αρχές του 20ου αιώνα). Στην περιοχή του Μαραθιά νότια και ανατολικά από το Βαθύ βρίσκεται η τοποθεσία Ελληνικό, όπου κατά τη Μυκηναϊκή περίοδο, υπήρχε οικισμός. Ακόμη φημολογείται ότι εδώ βρισκόταν το καλύβι του Εύμαιου, του πρώτου ανθρώπου που συνάντησε ο Οδυσσέας όταν πάτησε το πόδι του στη μητρική γη.



Πως θα πάτε: Το πλοίο για Κεφαλλονιά-Ιθάκη σαλπάρει καθημερινά από Πάτρα. Πληροφορίες στο λιμεναρχείο στο τηλ. 2610-341002.

Το καλοκαίρι από τη Βασιλική της Λευκάδας εκτελούνται συχνά δρομολόγια για το Βαθύ και τις Φρίκες, τηλ. λιμεναρχείου Βασιλικής 26450-22322 και πρακτορείου 26450-31520.
Επίσης απ’ τον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας ένα μικρό φέρυ πιάνει στον Πισαετό κι
από εκεί συνεχίζει για Σάμη Κεφαλονιάς. Πληροφορίες θα πάρετε στο λιμεναρχείο,
τηλ. 26740-32909.

Πρατήρια βενζίνης θα βρείτε στο Βαθύ και στο Σταυρό.



Που θα μείνετε

Βαθύ: Στον παραλιακό δρόμο λειτουργεί το ξενοδοχείο “Captain Yiannis Hotel”
τηλ. 26740-33311. Το «Ομηρικόν» είναι μια καινούργια μονάδα στην προκυμαία με
όλα τα διαμερίσματα να βλέπουν θάλασσα, τηλ. 26740-33596. Ν’ αναφέρουμε επίσης
το «Περατζάδα 1811» που στεγάζεται σε παλιό αρχοντικό, τηλ. 26740-33496, 33914 και
το ξενοδοχείο «Μέντωρ», τηλ. 33033.

Το συγκρότημα νοικιαζόμενων διαμερισμάτων “Οδύσσεια” έχει εξαιρετική
θέα, τηλ. 26740- 32268. Ακόμη θα βρείτε τα διαμερίσματα παραδοσιακής
αρχιτεκτονικής «Κάπτεν Πάνος» τηλ. 26740-32383 και το «Παραθίν’ αλός» τηλ. 26740-32004.

Άλλα νοικιαζόμενα διαμερίσματα στα τηλ. 26740-33562, 26740-31245, 26740-32949,
26740-32735.

Φρίκες: Συγκρότημα διαμερισμάτων “Αριστοτέλης” τηλ. 26740-31079, 31371 και το «Νόστος» τηλ. 26740-31100.

Δεξά: «Ολυμπία» τηλ. 26740-32502, «Φόρκυς» τηλ. 26740-32898.

Σαρακήνικο: Διαμερίσματα σε ήσυχο σημείο με θέα στην ομώνυμη παραλία, τηλ. 26740-32397.

Κιόνι: Υπάρχουν τα συγκρότηματα διαμερισμάτων «Captain’s apart.» τηλ. 26740-31481, «Λυκούδη» τηλ. 26740-32707, «Κιόνι» τηλ. 26740-31362.

Λεύκη: Ενοικιαζόμενα δωμάτια τηλ. 26740-31641.



Που θα φάτε

Στο Βαθύ στο τέλος της προβλήτας το εστιατόριο- ψαροταβέρνα “Παλιοκάραβο”
απλώνει τα τραπεζάκια του πάνω στο μόλο. Ακόμη το ολοκαίνουργιο «Liberty» είναι ουσιαστικά ένα από τα ελάχιστα «gourmet» εστιατόρια στα Επτάνησα. Θα το βρείτε δίπλα στο ξενοδοχείο «Ομηρικόν», πάνω στη θάλασσα.

Για μαγειρευτά πιάτα θα προτιμήσετε τα “Kαντούνι” και “Σειρήνες”.

Στις Φρίκες κατά μήκος της παραλίας αραδιάζουν τα τραπέζια τους πάνω στο κύμα αρκετά εστιατόρια, καφέ και ταβέρνες. Ενδεικτικά ν’ αναφέρουμε το «Πηνελόπη».

Στο μεσόγειο χωριό Σταυρός λειτουργούν ψησταριές. Η περιοχή φημίζεται για το άγριο κατσίκι με το νόστιμο κρέας.



ΚΕΙΜΕΝΑ – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Θοδωρής Αθανασιάδης

Copyright: Το υλικό της σελίδας αυτής κείμενα & φωτογραφίες είναι αποκλειστικά προϊόν επαγγελματικού φωτορεπορτάζ και έρευνας στο πεδίο και πνευματικό δικαίωμα των συνεργατών της “Views of Greece”. Οι χρήστες κατανοούν και αποδέχονται ότι πέρα από την δυνατότητα επίσκεψή τους στο site αυτό δεν τους παρέχεται βάσει νόμου κανένα άλλο δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν με οποιοδήποτε τρόπο σε άλλο διαδικτυακό τόπο, ν’ αναπαράγουν, ν’ αντιγράφουν, πωλούν, μεταπωλούν ή/και να εκμεταλλεύονται εμπορικά ή μη, με οποιονδήποτε τρόπο, σύνολο ή μέρος του περιεχομένου της σελίδας αυτής.

Δείτε φωτογραφίες της περιοχής



http://viewsofgreece.gr/travel/?p=466

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια