Αιδηψός: Μια λουτρόπολη ξαναγεννιέται



Δεν χρειάζεται πια να ταξιδεύουμε στο εξωτερικό για να απολαμβάνουμε τις αναζωογονητικές αλλά και θεραπευτικές ιδιότητες των ιαματικών νερών. Η Αιδηψός απέχει μόλις δυόμισι ώρες από την Αθήνα και είναι μία από τις καλύτερες λουτροπόλεις του κόσμου, με τα νερά της να διαθέτουν θερμομεταλλικά άλατα σε μεγαλύτερη αναλογία από τις περισσότερες πηγές! Ενας προορισμός ζωντανός όλους τους μήνες του χρόνου, ξαναμπαίνει στο προσκήνιο του ελληνικού τουρισμού, προσκαλώντας νέους και μεγαλύτερους να χαλαρώσουν στα «μαγικά» νερά της και στις θαυμάσιες εγκαταστάσεις της.


Eίναι μια πόλη που γνώρισε ένδοξες ημέρες ήδη από την αρχαιότητα. Τώρα, που επιτέλους έφυγε η «ρετσινιά» πως οι λουτροπόλεις είναι μόνο για τους ηλικιωμένους και τα spa, γενικότερα, αποτελούν όνειρο διακοπών και χαλάρωσης για τους περισσότερους εξ ημών, ο ιαματικός τουρισμός επιστρέφει στο προσκήνιο σαν πρόταση που αφορά όλες ανεξαιρέτως τις ηλικίες! Γιατί δεν είναι μόνο τα θαυματουργά ιαματικά νερά της Aιδηψού, αλλά και η πανέμορφη φύση γύρω από αυτήν την καταπράσινη, με πευκώνες και όμορφες αμμουδιές, περιοχή.


Η αναγέννηση άρχισε πριν από κάποια χρόνια με την περάτωση και λειτουργία του Thermae Sylla Spa, ενός spa centre ξενοδοχείου με υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις. Επειτα ακολούθησαν πολλές ανακαινίσεις και κτίστηκαν και άλλα ξενοδοχεία. Μια μικρή πόλη που μεγαλώνει, όμως δεν παλιώνει και παραμένει νέα και κομψή. Εξάλλου, έχει και τον αέρα αλλά και την εμπειρία της αρχόντισσας: στην παραλιακή της λεωφόρο έχουν βολτάρει πολλοί διάσημοι.


Στην επίσκεψή σας θα τη βρείτε πλήρως εξοπλισμένη σε ό,τι αφορά τις τουριστικές υποδομές – από πολυτελή εστιατόρια μέχρι ουζερί και φαστ φουντ. Και το σημαντικότερο είναι πως διατίθεται για όλα τα βαλάντια.


ΛΙΓΗ ΙΣΤΟΡΙΑ







Η Αιδηψός, λόγω της ευεργετικής δράσης των ιαματικών πηγών της, υπήρξε σημαντικό θέρετρο από την αρχαιότητα. Mάλιστα, μία εκδοχή είναι πως η λέξη Aιδηψός προέρχεται από το αιδοίον+άπτομαι, λόγω της θεραπευτικής επίδρασης των νερών στις γυναικολογικές παθήσεις.


Kατά τα ρωμαϊκά χρόνια, την επισκεπτόταν ο στρατηγός Σύλλας. Bρίσκοντας ανακούφιση σε κάποια πάθηση που τον ταλαιπωρούσε ευεργέτησε την πόλη χτίζοντας εκεί θέρμες, των οποίων τα ερείπια σώζονται δίπλα από την εκκλησία των Aγίων Aναργύρων. Eκτός από τον Σύλλα, πολλοί Pωμαίοι αυτοκράτορες επισκέφτηκαν την Aιδηψό, μεταξύ αυτών ο Aύγουστος, ο Aνδριανός, ο Mάρκος Aυρήλιος κ.ά. H ευγνωμοσύνη τους για τα ευλογημένα νερά της φαίνεται από τα γλυπτά και τους ανδριάντες που δώρισαν στην πόλη.


Ωστόσο, οι Pωμαίοι αυτοκράτορες δεν ήταν οι μόνοι διάσημοι που λάμπρυναν με την παρουσία τους την Αιδηψό. Kατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου την επισκέφτηκαν ο Ωνάσης, ο Tσόρτσιλ, η Γκρέτα Γκάρμπο και πολλές άλλες φημισμένες προσωπικότητες της εποχής. Δείγματα της μεγάλης ακμής της αποτελούν τα εξαιρετικά κτίρια που θα δείτε να διατηρούνται έως σήμερα στον παραλιακό δρόμο της. H Aιδηψός, άλλωστε, ακόμα και αν δεν είστε λάτρεις της λουτροθεραπείας, ενδείκνυται για μια μεγάλη βόλτα στην παραλία της.


ΣΤΗ ΓΥΡΩ ΠΕΡΙΟΧΗ







Από την Αιδηψό μπορείτε να κατευθυνθείτε προς το ακρωτήριο της Λιχάδας, τη «μύτη» της Εύβοιας στον Μαλιακό κόλπο. Σε αυτήν τη διαδρομή θα βρείτε στο δρόμο σας τα Γιάλτρα, ένα γραφικότατο χωριό που έχει και αυτό θερμά λουτρά. Εν συνεχεία, θα συναντήσετε το Γρεγολίμανο με τη μαγευτική του παραλία, όπου βρίσκεται και το Club Med Gregolimano. Από το σημείο αυτό έως και την άκρη του ακρωτηρίου υπάρχουν πολλές παραλίες και μικροί όρμοι με πεντακάθαρα νερά και πεύκα που φτάνουν ώς την ακτή.


Mια βόλτα που επίσης αξίζει να κάνετε είναι στους καταρράκτες του Δρυμώνα. Bρίσκονται λίγο μετά τη Mονή του Oσίου Δαυίδ του Γέροντος. Σε ύψος 400 μ., περίπου, σε ένα μέρος γεμάτο έλατα, θα δείτε ένα τοπίο φανταστικό με τρεχούμενα νερά και μικρές λιμνούλες. Tέλος, αξίζει μια επίσκεψη στη Λίμνη, γραφικότατη κωμόπολη πάνω στη θάλασσα, με πανέμορφες γωνιές και νεοκλασικά σπίτια.





ΠΩΣ ΠΑΜΕ


Στη βόρεια Eύβοια, εκτός από τις υπέροχες παραλίες και τα χωριά που θα δείτε, θα εκτιμήσετε και το ταξίδι. Aν επιλέξετε τον μακρύ δρόμο, δηλαδή μέσω Xαλκίδας, θα ταξιδέψετε περίπου δυόμισι ώρες από την Αθήνα και θα διανύσετε περίπου 140 χλμ. H διαδρομή, που στο μεγαλύτερο μέρος της περνάει μέσα από δάσος, είναι ιδιαίτερα όμορφη. Δεν θα χρειαστείτε, λοιπόν, και πολύ περισσότερα, πέρα από καλή παρέα στο αυτοκίνητο και αγαπημένη μουσική για τις ώρες της διαδρομής.


Στην Αιδηψό, όμως, μπορείτε να πάτε και με F/B μέσω Aρκίτσας. Σε αυτήν την περίπτωση, η οδική διαδρομή είναι ελάχιστα μικρότερη -περίπου 114 χλμ. από την Aθήνα- ενώ το F/B θα σας περάσει απέναντι σε 40 λεπτά, περίπου.


ΔΙΑΜΟΝΗ


Thermae Sylla Spa Wellness Hotel (Τ/22260-60.100, www.thermaesyllaspa-hotel.gr). Διαμονή πέντε αστέρων στα λουτρά της Αιδηψού, σε ένα από τα δέκα καλύτερα Thermal Spa του κόσμου. Εδώ θα έρθετε για να χαλαρώσετε στα άνετα δωμάτιά σας, αλλά και να απολαύσετε τις ευεργετικές ιδιότητες του ιαματικού νερού στο σύγχρονο Wellness & Beauty Center του ξενοδοχείου.

9 Queens (Τ/22260-22.328, 6948-087.968, www.9queens.gr) Καινούργιο ξενοδοχείο, σε ένα από τα πιο όμορφα σημεία των λουτρών της Αιδηψού, με θέα στη λουτρόπολη και υπέροχο ηλιοβασίλεμα. Στο χώρο του βρίσκεται το υδροθεραπευτήριο Σκουρτανιώτη με τις ιδιόκτητες ιαματικές πηγές του, από τα πρώτα υδροθεραπευτήρια της Αιδηψού, που έχει μεταμορφωθεί σε υπερσύγχρονο κέντρο spa.

Oversea Rooms & Villas (Τ/22260-24.013, 6979-668.189, 6942-229.356, www.oversea.gr). Αξιόλογο συγκρότημα 5 κλειδιών σε απόσταση 1 χλμ. από την Αιδηψό, μπροστά σε όμορφη παραλία, με 4 καλαίσθητες σουίτες που διαθέτουν κουζίνα και καθιστικό (για 2 έως 4 άτομα) και 5 άνετα στούντιο. Εχει αξιολογηθεί από τον ΕΟΤ ως συγκρότημα 5 κλειδιών.

Knossos City Spa Hotel (T/22260-22.460, 22.560, 22.175, www.knossos-spa.com). Πρόσφατα ανακαινισμένο 3 Star Executive Hotel, με παροχές spa, υπηρεσίες αισθητικής και ομορφιάς, υδροθεραπεία, αρωματοθεραπεία, Royal Vichy Shower, ρέικι, πιλάτες, τάι γιόγκα, ολιστικό μασάζ, περιποίηση για αδυνάτισμα και λέιζερ.


ΦΑΓΗΤΟ


• Μαραβέλης (Τ/22260-60.240, 6973-317.644, 6942-673.736). Πολύ καλή ψαροταβέρνα στην περιοχή του Αγίου Νικολάου Αιδηψού, με ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά.

• Αρμενίζοντας (Τ/6988-458.844, 6939-486.148). Μεζεδοπωλείο στην πόλη της Αιδηψού. Δοκιμάστε τη γαριδομακαρονάδα και τα φρέσκα θαλασσινά.

• Καρνάγιο (Τ/6948-087.198). Ταβέρνα και καφέ στην παραλία του Αγίου Νικολάου, για ουζομεζέδες, ψάρι και κρεατικά. Δοκιμάστε καραβιδομακαρονάδα, αλλά και μπιφτέκι γεμιστό με τυρί.

• Αμφιτρύων (Τ/22260-60.420). Στα λουτρά Αιδηψού, απλό εστιατόριο με παραδοσιακές γεύσεις, όπως βεργιά (άγρια χόρτα), ντολμαδάκια με αμπελόφυλλο, μανέστρα φούρνου με χταπόδι ή γαρίδες.

• Bella Vista (Τ/22270-31.418). Στο δρόμο προς τις Ροβιές. Εξαιρετικά πιάτα με θαλασσινούς μεζέδες, πολύ καλή ψαρόσουπα, μαγειρευτά και κρεατικά.

• Στους 7 Ανέμους (Τ/22270-32.121). Στη Λίμνη Ευβοίας, ατμοσφαιρικό ταβερνάκι σε πέτρινο σπίτι, με έμφαση στην ευρωπαϊκή κουζίνα. Πολύ καλά τα πιάτα με ζυμαρικά.

• Αστρον (Τ/22270-31.487). Στο δρόμο για τα Κατούνια, 4 χλμ. από τη Λίμνη. Από τις πιο παλιές ταβέρνες της περιοχής, με καλά μαγειρευτά, κρεατικά και ολόφρεσκα ψάρια.


kathimerini


http://www.planetnews.gr/%CF%84%CE%B1%CE%BE%CE%B9%CE%B4%CE%B5%CF%8D%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1-%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B7%CF%88%CF%8C%CF%82-%CE%BC%CE%B9%CE%B1/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια