Τέλενδος


Πολύ κοντά στην Κάλυμνο βρίσκεται ένα μικρό νησάκι, η Τέλενδος ή Τέλεντος. Το μήκος του είναι περίπου 4 χλμ. και η έκτασή του φτάνει τα 4,6 τετρ. χλμ. Κάποτε ήταν ενωμένο με την Κάλυμνο από την οποία χωρίστηκε το 535 π.Χ. μετά από ένα μεγάλο σεισμό. Από τότεαπέχουν ελάχιστα, μόλις 900 μέτρα.

Φωτογραφία drjerryfowler
Είναι ένα νησί άγονο και πετρώδες στο οποίο δεσπόζει το οροπέδιο του, που ονομάζεται "Ράχη" κι έχει μέγιστο υψόμετρο 460 μέτρα. Ο μοναδικός οικισμός του βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του, ακριβώς απέναντι από το χωριό Μυρτιές της Καλύμνου, με το οποίο και συνδέεται με μικρά πλοιάρια, "θαλάσσια ταξί", που εκτελούν τακτική συγκοινωνία.

Φωτογραφία TyneWear-Rob
Η Τέλενδος περιλαμβανόταν στις «νήσους τε Καλύδνας», που μνημονεύονται στον «Νεών Κατάλογο» του Ομήρου μαζί με τις υπόλοιπες στην περιφέρεια Καλύμνου. Κατά τηναρχαιότητα ανήκε πιθανώς στον καλυμνιακό δήμο Πανόρμου. Άφθονα λείψαναυστερορωμαϊκής περιόδου, όπως λουτρικές εγκαταστάσεις (θερμές), ελαιοτριβείο, εντοπίζονται κυρίως στην ανατολική ακτή του νησιού, ανάμεσα στις μεγάλες παλαιοχριστιανικέςβασιλικές, πλησίον του σημερινού οικισμού.

Φωτογραφία Marite2007
Δυτικά από τη θέση Θολάρια ή Πεύκι με τους υπέργειους τάφους, τοποθετείται η θέση αρχαίου θεάτρου. Στο επιβλητικό και απότομο ύψωμα του Αγίου Κωνσταντίνου με τον οχυρωμένο βυζαντινό οικισμό, που βρίσκεται στη βόρεια πλαγιά και περί το μέσον της Ράχης, σε υψόμετρο 120 μ. περίπου, υπάρχουν λείψανα φυλακείου. Στην παραλιακή θέση Βλυχάδαδιατηρήθηκαν λείψανα υστερορωμαϊκού εργαστηρίου κεραμικής.

Φωτογραφία Fan of Greece
Το μικρό αυτό νησί του Αιγαίου πελάγους έχει 54 κατοίκους, των οποίων η κύρια ασχολίαείναι η αλιεία. Στην Τέλενδο δεν υπάρχει οδικό δίκτυο. Είναι ιδανική για τους λάτρεις τηςπεζοπορίας. Οι παραλίες του προσφέρουν στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ολόκληρο το νησί της Τελένδου έχει ενταχθεί στο κοινοτικό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών “NATURA 2000” και αποτελεί Σημαντική Περιοχή για τα πουλιά της Ελλάδας.

Φωτογραφία TyneWear-Rob

Φωτογραφία Fan of GreeceΤο εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου
Φωτογραφία GrahamRow

Φωτογραφία katia1960

Φωτογραφία Marite2007

Φωτογραφία Emma & Michael's Excellent Adventures

Πηγές 1 2 3
http://aksioperierga.blogspot.gr/search/label/%CE%95%CE%9B%CE%9B%CE%91%CE%94%CE%91

Σχόλια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...