Μερικά από τα πιο όμορφα Εθνικά Πάρκα στην Ευρώπη


Μερικά από τα πιο όμορφα Εθνικά Πάρκα στην Ευρώπη
Από την ηφαιστειακή καλντέρα του βουνού Teide, έως τις απόκρημνες, βραχώδεις κορυφές του Dartmoor, τα Εθνικά Πάρκα της Ευρώπης συνδυάζουν το μαγευτικό φυσικό τοπίο, με υπέροχη χλωρίδα και πανίδα. Δείτε επτά από τα καλύτερα,

Φωτογραφία: http://www.saechsische-schweiz.de


Σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), υπάρχουν 113.000 Εθνικά Πάρκα σε όλο τον κόσμο, τα οποία καλύπτουν περίπου το 6% της επιφάνειας της γης - μια περιοχή μεγαλύτερη από το σύνολο των καλλιεργούμενων εκτάσεων στον κόσμο. Στην Ευρώπη, υπάρχουν 359 Εθνικά Πάρκα, ενώ συγκεκριμένα στη χώρα μας υπάρχουν πάνω από 20 Εθνικά Πάρκα και Εθνικοί Δρυμοί, αλλά και εκατοντάδες Αισθητικά δάση, Διατηρητέα μνημεία της φύσης και Καταφύγια άγριας ζωής.

Σε όλα τα Εθνικά Πάρκα, είτε στο ορεινό Bwindi της Ουγκάντα, είτε στη λίμνη District του Ηνωμένου Βασιλείου, η διατήρηση του φυσικού πλούτου και το περιβάλλον, αποτελούν πρώτη προτεραιότητα. Από την παροχή ενός ασφαλούς καταφυγίου για την άγρια φύση, έως τη διαφύλαξη των αρχαίων τοπίων, τα εθνικά πάρκα διαδραματίζουν βασικό ρόλο στη διατήρηση της φυσικής κληρονομιάς μας. Είτε θέλετε να δείτε άγρια ζώα στο φυσικό τους περιβάλλον ή απλά αναζητάτε μια ευκαιρία για να χαλαρώσετε και να απολαύσετε τη θέα σε μερικά από τα πιο όμορφα σημεία του πλανήτη, τα Εθνικά Πάρκα της Ευρώπης αποτελούν τον ιδανικό…. πράσινο προορισμό.

Εθνικό Πάρκο Saxony Switzerland, Γερμανία

Παρά το όνομά του, το Εθνικό Πάρκο Saxony Switzerland, βρίσκεται στην καρδιά των βουνών Elbe Sandstone στα γερμανικά σύνορα με την Τσεχική Δημοκρατία. Μόλις 40 χιλιόμετρα μακριά από τη Δρέσδη, τα απόκρημνα φαράγγια του πάρκου είναι σχεδόν ολοκληρωτικά καλυμμένα με δάση και προσφέρουν κατοικία για σπάνια πανίδα και είδη που έχουν απομείνει από την εποχή των παγετώνων. Μπορείτε να δείτε λύγκες, βίδρες και αλκυόνες στα δάση και στις όχθες του ποταμού Έλβα ή στις παρυφές της όμορφης πόλης Bad Schandau. Το πάρκο έχει πάνω από 700 κορυφές, συμπεριλαμβανομένης της μαγευτικής Lilienstein (415 μ.) και της Königstein, όπου βρίσκεται μια μεσαιωνική πόλη και ένα εντυπωσιακό φρούριο.





Πού να μείνετε: Το ξενοδοχείο Helvetia είναι το πρώτο «βιο-ξενοδοχείο» στη Saxony Switzerland και βρίσκεται στο κέντρο του Bad Schandau, με θέα τον ποταμό Έλβα. Λειτουργεί φιλικά προς το περιβάλλον και προσφέρει 100% οργανικά τρόφιμα και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Περισσότερα στο: www.hotelhelvetia.de .

Πώς να πάτε: Πάρτε το Eurostar από το Παρίσι και μετά από μια στάση στο Βερολίνο, πάρτε το τρένο EuroCity για Bad Schandau. Από εκεί, το 40% ηλιακής ενέργειας τραμ Kirnitzschtalbahn, θα σας πάει στο Εθνικό Πάρκο.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: www.saechsische-schweiz.de .

Εθνικό Πάρκο Dartmoor, Ηνωμένα Βασίλειο

Ένα από τα μικρότερα Εθνικά Πάρκα του Ηνωμένου Βασιλείου, το Dartmoor, προστατεύεται από το 1951 και αποτελεί καταφύγιο για περίπου 3.000 ελεύθερα πόνι. Ένα σπάνιο κομμάτι αγγλικού άγριου τοπίου, το οποίο είναι πλούσιο σε οπωροφόρα, θάμνους και άλλα δέντρα και λουλούδια. Τα 23 σημεία διατήρησης στο Dartmoor περιλαμβάνουν βάλτους, αρχαία δάση και σπάνια πανίδα, όπως τυφλοπόντικες και πολλά είδη πουλιών. Επίσης εκεί βρίσκονται μερικά γραφικά χωριά όπως το Widecombe.

Φωτογραφία: http://www.visitdevon.co.uk


Πού να μείνετε: Η οικολογική φάρμα Gorse Flower, βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό του Dartmoor, Liverton και μπορεί να φιλοξενήσει από δύο έως έξι άτομα σε κάθε σκηνή. Περισσότερα στο: www.yurtcamp.co.uk .

Πώς να πάτε: Τρένα φεύγουν κάθε ώρα για το Newton Abbot, από το σταθμό Waterloo του Λονδίνου. Από εκεί με λεωφορείο μπορείτε να φτάσετε στο Εθνικό Πάρκο.

Περισσότερες πληροφορίες στα: www.visitdevon.co.uk , www.dartmoor.co.uk/ και www.dartmoor-npa.gov.uk/ .

Εθνικό Πάρκο Vysoke Tatry, Σλοβακία

Το Vysoke Tatry ή Εθνικό Πάρκο Tatras είναι ένα από τα τελευταία μέρη στον κόσμο όπου μπορείτε, αν είστε τυχεροί, να δείτε τον αίγαγρο του βουνού - ένα άκρως απειλούμενο είδος αντιλόπης, αλλά και μαρμότες, την ευρωπαϊκή καφετιά αρκούδα και πολλά πτηνά. Εκεί βρίσκεται και το υψηλότερο βουνό της Σλοβακίας, Gerlachovský Stit, του οποίου η κορυφή στα 2.655 μέτρα, δεσπόζει πάνω από την όμορφη κοιλάδα Velická Dolina, με τον εντυπωσιακό καταρράκτη Velický Vodopád. Το Štrbské Pleso με τη μεγάλη παγωμένη λίμνη, είναι το σημείο εκκίνησης για πολλές διαδρομές με τα πόδια, που οδηγούν μέχρι την κορυφή Kriváň, ένα από τα σύμβολα της Σλοβακίας.





Πού να μείνετε: Το Grand Hotel Kempinski High Tatras βρίσκεται σε ένα όμορφο σαλέ και διαθέτει άνετα δωμάτια με θέα στη λίμνη: www.kempinski.com/en/HighTatras/Pages/Welcome.aspx .

Πώς να πάτε: Μπορείτε να πάρετε το τρένο για Μπρατισλάβα, για να θαυμάσετε ορισμένες από τις ομορφότερες εικόνες της κεντρικής Ευρώπης. Από το Παρίσι, πάρτε το τρένο για Μόναχο από το σταθμό Gare de l'Est και από το Μόναχο, το τρένο RailJet για Βιέννη. Από εκεί, πάρτε το διηπειρωτικό τρένο για Μπρατισλάβα και στη συνέχεια το τρένο για Poprad και το Tatra Express που θα σας μεταφέρει απευθείας στο Strbske Pleso.

Εθνικό Πάρκο Teide National, Tενερίφη, Κανάρια νησιά

Το Εθνικό Πάρκο Teide περιλαμβάνεται στη λίστα παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, από το 2007 και κυριαρχείται από το στρωματοηφαίστειο Teide Pico-Viejo, η οποία με ύψος 3718 μέτρα, είναι η υψηλότερη κορυφή στην Ισπανία. Ο 48 μέτρων πλάτους κρατήρας Teide και το μοναδικό σεληνιακό τοπίο που τον περιβάλλει, έχουν καταστήσει το Πάρκο, ένα από τα πιο δημοφιλή Εθνικά Πάρκα στον κόσμο, μετά το όρος Φούτζι της Ιαπωνίας. Το ξηρό τοπίο και η έλλειψη νερού, κάνουν δύσκολη τη ζωή για τα άγρια ζώα, με μόνο 30 είδη σπονδυλωτών να ζουν εκεί, αν και υπάρχουν άφθονα έντομα και αράχνες. Επίσης υπάρχουν 10 είδη πτηνών.





Πού να μείνετε: Το ξενοδοχείο Tigaiga στο Puerto de la Cruz, έχει κερδίσει 14 φορές το βραβείο TUI Περιβαλλοντικού Πρωταθλητή και στεγάζεται σε ένα όμορφο κτήριο που περιβάλλεται από καταπράσινους τροπικούς κήπους: www.tigaiga.com .

Πώς να πάτε: Αν δε θέλετε να πάτε αεροπορικώς, πάρτε το Eurostar από το Παρίσι, για Μαδρίτη και από εκεί για Cadiz. Από το Cadiz πλοία τακτικών γραμμών φεύγουν για τα Κανάρια νησιά. Περισσότερες πληροφορίες στο: www.webtenerife.com .

Εθνικό Πάρκο Ολύμπου, Ελλάδα

Μία από τις πιο διάσημες οροσειρές του κόσμου, οι 52 κορυφές του Ολύμπου, πιστεύεται ότι αποτελούσαν το σπίτι των θεών της αρχαίας Ελλάδας και εξακολουθούν να εμπνέουν με την ομορφιά τους. Ο Όλυμπος βρίσκεται στη βόρεια Ελλάδα, στα σύνορα της Θεσσαλίας με τη Μακεδονία και έχει πλούσια χλωρίδα -πάνω από 1.700 είδη και το 25% του συνόλου της ελληνικής χλωρίδας, ενώ έχει χαρακτηριστεί ως «Απόθεμα της Βιόσφαιρας» από την UNESCO.





Το Εθνικό Πάρκο Ολύμπου ιδρύθηκε το 1938, με στόχο την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και έχει έκταση 40.000 στρέμματα. Βρίσκεται στο Νομό Πιερίας κοντά στο Λιτόχωρο και εκτείνεται από υψόμετρο 600μ. έως την κορυφή Πάνθεο ή Μύτικας στα 2.917μ.

Στον Όλυμπο ζουν λύκοι, τσακάλια, λύγκες και αγριογούρουνα και περισσότερα από 108 είδη πουλιών καθώς και ένας τεράστιος αριθμός πεταλούδων. Επίσης, η Μονή του Αγίου Διονυσίου, τρία χιλιόμετρα από το χωριό Λιτόχωρο, αποτελεί μια από τις πιο όμορφες εκκλησίες της περιοχής.

Πού θα μείνετε: Για τη διαμονή σας και το φαγητό σας στην περιοχή επισκεφτείτε τις ιστοσελίδες www.dion-olympos.gr/el.accommodation_url και www.pieria-tourism.gr/acomodation.html .

Πώς θα πάτε: Το Λιτόχωρο απέχει 4 ώρες από την Αθήνα και 1 ώρα περίπου από την Θεσσαλονίκη. Θα φτάσετε μέσω της Εθνικής οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης και θα ακολουθήσετε την έξοδο προς Όλυμπο-Λιτόχωρο.

Περισσότερες πληροφορίες στο: www.dion-olympos.gr/ .

Εθνικό Πάρκο Sarek, Σουηδία

Μια από τις τελευταίες περιοχές άγριας φύσης της Ευρώπης, το άγριας ομορφιάς Εθνικό Πάρκο Sarek στη βορειοδυτική Σουηδία, φιλοξενεί 100 παγετώνες και έξι βουνοκορφές, συμπεριλαμβανομένου του δεύτερου ψηλότερου βουνού της Σουηδίας, Sarektjåkkå. Το μεγάλο αυτό Εθνικό Πάρκο έχει λίγα μονοπάτια και μόλις δύο γέφυρες, αλλά η διαδρομή 440 χλμ. Kungsleden, περνά από τα ανατολικά σύνορά του, το Kvikkjokk στο νότο κατά μήκος της κοιλάδας Terra και φτάνει στο Saltoluokta ένα μικρό σταθμό στο βουνό με ένα εξαιρετικό εστιατόριο που σερβίρει φρέσκα, ντόπια τρόφιμα. Άλκες, λύγκες, καφέ αρκούδες και χρυσαετοί, βρίσκουν καταφύγιο σε αυτό το Πάρκο.





Πού να μείνετε: Το Northern Comfort Lodge στις όχθες της λίμνης Revsund στο Jämtland, βρίσκεται αρκετά κοντά στο πάρκο. Περισσότερα στο: www.naturetravels.co.uk .

Πώς να πάτε: Ο ευκολότερος τρόπος είναι να πάρετε το πλοίο από το Harwich προς το λιμάνι της Δανίας Esbjerg, όπου θα βρείτε συνδέσεις με τρένο για το Bracke.

Περισσότερες πληροφορίες στο: www.visitsweden.com .

Εθνικό Πάρκο Cévennes, Γαλλία

Πάνω από τις πεδιάδες Languedoc-Roussillon, βρίσκεται το Εθνικό Πάρκο Cévennes, ένας λαβύρινθος από κοιλάδες και κατάφυτες βουνοκορφές. Το τεράστιο βουνό Lozere είναι το υψηλότερο σημείο στο πάρκο με την κορυφή του να δεσπόζει στα 1.699 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Εκεί ζουν 2.410 είδη πουλιών, θηλαστικών, εντόμων και ερπετών όπως ο κάστορας και ο μαυρόγυπας. Στην περιοχή Cévennes υπάρχουν επίσης διάσπαρτα μεσαιωνικά χωριά και πόλεις, όπως ο όμορφος οικισμός Florac.

Φωτογραφία:http://www.cevennes-tourisme.fr/uk/index.aspx


Πού να μείνετε: Το L'Oustaou de Josephine είναι ένα όμορφο B & B στο χωριό Saint Frézal de Ventalon. Μεγάλο μέρος των τροφίμων που προσφέρονται. καλλιεργούνται στον κήπο του καταλύματος. Περισσότερα στο: www.oustaou.net .

Πώς να πάτε: Το Εθνικό Πάρκο Cévennes είναι εύκολα προσβάσιμο με τρένο από το Παρίσι. Πηγαίνετε στο Paris Bercy και αλλάξτε στο Clermont Ferrand πριν αποβιβαστείτε στο Marvejols ή τη Mende, τα οποία βρίσκονται στην άκρη του Cévennes.

Περισσότερες πληροφορίες στο: http://www.cevennes-tourisme.fr/uk/index.aspx .

http://www.clickatlife.gr/story.aspx?id=2153188

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια