Άνδρος: Κυκλαδίτικη αρχοντιά




Αρχοντική και πολυπρόσωπη, τουριστική και άγνωστη συνάμα, η Άνδρος δεν σταματά ποτέ να εκπλήσσει. Οι μαγευτικές παραλίες, η φημισμένη Χώρα των καπεταναίων και η γεμάτη αυθεντικότητα ενδοχώρα θα σε φέρουν εδώ ξανά και ξανά. Μία – δύο ώρες πλεύση απ’ το λιμάνι της Ραφήνας απέχει άλλωστε, δεν είναι να το σκέφτεσαι και πολύ!



Φτάνοντας στο Γαύριο, το λιμάνι της Άνδρου, θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να οργανωθείτε. Αράξτε σε κάποιο από τα καφέ της προκυμαίας, αγοράστε έναν καλό χάρτη (αν θέλετε να εξερευνήσετε πραγματικά το νησί) και αποφασίστε τι ζητάτε. Ηρεμία και περισυλλογή, συντροφιά με τα ψαροπούλια, ή νυχτερινές εξόδους και βουτιές σε λαμπερές παραλίες; Οι ακτές της Aνδρου τα συνδυάζουν όλα. Το πλέον τουριστικά αξιοποιημένο και πολυσύχναστο κομμάτι τους θα το «χορτάσετε» στη νοτιοδυτική ακτογραμμή ανάμεσα στο Γαύριο, τον Αγιο Πέτρο και το Μπατσί. Αντίθετα, στη βορειοανατολική πλευρά θα ανακαλύψετε το πιο ακατέργαστο και αυθεντικό πρόσωπο του νησιού. Σιωπηλές και μοναχικές παραλίες, ξερολιθιές και ακρωτήρια που σαρώνονται από τα δυνατά μελτέμια, προσεγγίζονται μέσα από μπόλικα χιλιόμετρα σε σκονισμένους χωματόδρομους, αφού αφήσετε πίσω σας χωριά και οικισμούς.



Χώρα και βενετσιάνικο φρούριο.
Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης

Ανάμεσα σε αυτούς του δυο διαφορετικούς κόσμους παρεμβάλλεται το ορεινό ανάγλυφο με εξάρσεις που ξεπερνούν τα 600 ή και 700 μέτρα ύψος όπου απόμερα ορεινά χωριά ισορροπούν στο χείλος των γκρεμών. Ωστόσο και εδώ κυριαρχεί ο δυνατός συνδυασμός ξερικής γης, λευκών οικισμών και γαλάζιου ορίζοντα. Εξαίρεση του κανόνα αποτελούν οι κατάφυτες πλαγιές που συχνά εμφανίζονται απροσδόκητα μέσα στο γυμνό τοπίο αποκαλύπτοντας υγρές ρεματιές, νερόμυλους, πέτρινα γεφύρια και δροσερά ρυάκια.

Σε γενικές γραμμές το οδικό δίκτυο της Ανδρου είναι καλό. Ενας βασικός άξονας διατρέχει τις νότιες ακτές και συνδέει το Γαύριο με το Μπατσί, τη Χώρα και το Κόρθι. Από εκεί και πέρα αρκετοί δευτερεύοντες επαρχιακοί δρόμοι, μα και χωματόδρομοι καταλήγουν σε απόμερες ακρογιαλιές. Αν και οι παραλίες είναι αρκετές, ο κύριος όγκος των επισκεπτών συγκεντρώνεται κατά μήκος της διαδρομής Γαύριο – Μπατσί όπου αναπτύσσονται οι καλύτερες αμμουδιές, οι οποίες μάλιστα είναι προστατευμένες από το μελτέμι.

Η πρώτη επαφή με το νησί των καπεταναίων είναι το κλειστό και ασφαλές λιμάνι Γαύριο που κτίσθηκε από τους μηχανικούς του Οθωνα. Στον μυχό του καλογραμμένου κόλπου υπάρχει μικρή αμμουδιά με ρηχά στάσιμα νερά όπου δένουν αρκετές βάρκες και δεν είναι ό,τι καλύτερο για μπάνιο.



Στενιές, το πράσινο πρόσωπο των Κυκλάδων.
Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης

Τις καλύτερες κοντινές ακρογιαλιές θα τις βρείτε στην άλλη πλευρά του κόλπου αν κατευθυνθείτε προς τον οικισμό του Χάρακα.

Απ’ το λιμάνι ακολουθούμε τον δρόμο για Μπατσί που κινείται νοτιοανατολικά, σε παραλιακή περιοχή με έντονη οικιστική δραστηριότητα. Η πρώτη αξιόλογη παραλία που συναντάμε είναι η Λιόπεση. Μικρή, αμμουδερή με ένα χαρακτηριστικό βράχο στην άκρη της, όχι ιδιαίτερα δημοφιλής. Θα τη δείτε από τον δρόμο όπως και το σύντομο τσιμεντένιο μονοπάτι που οδηγεί ως την ακροθαλασσιά. Αμέσως μετά ακολουθεί η παραλία Αγιος Πέτρος, απλωτή και καλογραμμένη, με ξανθή άμμο. Στο μέσον της υπάρχουν ομπρέλες, ξαπλώστρες και ένα παραλιακό μπαράκι, ενώ οι άκρες της είναι σαφώς πιο ήσυχες. Είναι ιδανική για οικογένειες, αφού σε μικρή απόσταση βρίσκονται αρκετά συγκροτήματα ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων και ταβέρνες (όλα στην πάνω πλευρά του δρόμου).



Η πλατεία του «Αφανούς Ναύτη» στη Χώρα, δίπλα στο Ναυτικό Μουσείο.
Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης

Μια βραχώδης χερσόνησος χωρίζει την παραλία του Αγίου Πέτρου από τη σαφώς πιο μικρή ακρογιαλιά της Χρυσής Ακτής, με τα ρηχά νερά, τις άφθονες ψάθινες ομπρέλες και την απόλυτη προστασία απ’ το μελτέμι. Μοναδικό πρόβλημα είναι το παρκάρισμα, αφού σ’ αυτό το σημείο ο δρόμος είναι στενός και τα οχήματα σταθμεύουν αναγκαστικά πάνω στην άσφαλτο. Θεωρείται «στέκι» του νεόκοσμου αφού διαθέτει beach bar και λοιπές εξυπηρετήσεις.

Αμέσως μετά -πάντα στον δρόμο για Μπατσί- συναντάμε την απλωτή παραλία Κυπρί με το μισογκρεμισμένο τσιμεντένιο κτίριο να χάσκει άδειο στην άκρη του αιγιαλού. Ακολουθούν οι μικροσκοπικές αμμουδιές του Αγίου Κυπριανού, πλαισιωμένες από κάθετα βράχια.

Από το Μπατσί, στη Χώρα, και στο Κόρθι



Το Μπατσί, το πιο κοσμοπολίτικο θέρετρο της Ανδρου.
Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης

Από τον Αγιο Κυπριανό με πορεία νότια, θα κατευθυνθείτε προς Μπατσί, το πλέον κοσμοπολίτικο θέρετρο της Ανδρου. Η αμμουδιά μπροστά στο χωριό είναι καθαρή και ρηχή. Υπάρχουν εστιατόρια, ψαροταβέρνες, νυχτερινή ζωή και φυσικά πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία.

Μόλις 1.500 μέτρα νοτιότερα από τον κυρίως οικισμό, βρίσκονται οι αρκετά πιο ήσυχες περιοχές Αγία Μαρίνα και Στιβάρι. Μετά το Μπατσί ο ασφάλτινος δρόμος συνεχίζει πάντα ασφάλτινος παράλληλα με τις ακτές, ενώ λίγο πιο κάτω απ’ την Παλαιόπολη διχάζεται. Αριστερά ο φαρδύτερος τρυπώνει στην ενδοχώρα και καταλήγει στη σημερινή πρωτεύουσα της Ανδρου, την αρχοντική Χώρα. Στη διάρκεια αυτής της διαδρομής θα συναντήσετε τα μεσόγεια χωριά Μεσαριά, Μένητες, Πίτροφος. Με σύντομη παρέκκλιση από τη βασική πορεία προσεγγίζεται το καλλίγραμμο γεφύρι στο χωριό Αλαδηνού, το μικρό αλλά αξιόλογο σπήλαιο, αλλά και η Μονή Παναχράντου η οποία βρίσκεται στη θέση Γερακώνων με τα πολλά ασκηταριά στις εσοχές των γύρω βράχων.



Ο πύργος των ελληνιστικών χρόνων στον Αγιο Πέτρο.
Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης

Ο δρόμος που οδηγεί στο Κόρθι κατηφορίζει προς Νότο, περνά από τον παραθαλάσσιο οικισμό με τη θαυμάσια παραλία και καταλήγει κι αυτός στη Χώρα, αφού όμως πρώτα περιπλανηθεί για αρκετά χιλιόμετρα στις νοτιοανατολικές περιοχές του νησιού.

Η Χώρα της Ανδρου είναι κτισμένη σε μια γρανιτένια χερσόνησο που μοιάζει να τρυπά το γαλάζιο της θάλασσας. Με ναυτική παράδοση αιώνων και με έντονα αρχοντική προσωπικότητα, είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές ναυτικές πολιτείες του Αιγαίου. Οπωσδήποτε αξίζει μια μικρή περιπλάνηση στα ασβεστωμένα σοκάκια, στο ενετικό κάστρο, στις εκκλησίες της Αγίας Θαλασσινής και του Αϊ-Γιώργη. Η κεντρική οδός Εμπειρίκου με τα αναπαλαιωμένα αρχοντικά, τα μικρομάγαζα και τους καφενέδες, αλλά και η πλατεία Καΐρη είναι τα πιο κεντρικά και πολυσύχναστα σημεία του οικισμού.



Το γεφύρι στο χωριό Αλαδινό εξυπηρετούσε τις μετακινήσεις από την εύφορη περιοχή της Μεσαριάς προς τη Μονή Παναχράντου.
Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης

Από την πλατεία του Αφανούς Ναύτη η θέα στο ερειπωμένο βενετσιάνικο κάστρο, στο φάρο και στο ανοικτό πέλαγο δύσκολα περνά απαρατήρητη. Δεξιά και αριστερά τής πόλης υπάρχουν οι αμμουδιές Παραπόρτι και Νημποριό που στολίζουν με το αμμουδερό τόξο τους τ’ αρχοντόσπιτα της Χώρας.

Σίγουρα θα πρέπει να αφιερώσετε αρκετό από τον χρόνο σας για να επισκεφθείτε τα πολύ ενδιαφέροντα μουσεία που υπάρχουν εδώ, όπως το Αρχαιολογικό (22820 23664), το Ναυτικό (22820 22264) και το Λαογραφικό (22820 22187). Ξεχωριστή αναφορά πρέπει να γίνει για το έξοχο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το πολιτιστικό καμάρι του νησιού και όχι μόνο, αφού εκτός από τα μόνιμα εκθέματά του, φιλοξενεί κάθε χρόνο σπουδαίες διεθνούς κύρους εκθέσεις (www.moca-andros.gr).



Το εκκλησάκι του Αγίου Κυπριανού στην ομώνυμη παραλία.
Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης

Χρησιμοποιώντας τη Χώρα ως ορμητήριο μπορείτε εύκολα να επιχειρήσετε μερικές πολύ σύντομες, αλλά αξιόλογες εξορμήσεις τόσο προς την ενδοχώρα με τα καταπράσινα ορεινά χωριά, όσο και προς τα βορειοανατολικά παράλια.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα κοντινά ορεινά χωριά Αποίκια (6,5 χλμ) – όπου βρίσκονται οι πηγές του γνωστού νερού Σάριζα- και Στενιές (5 χλμ.) με τα καλοδιατηρημένα παλιά αρχοντικά των εύπορων ναυτικών.



Η υπέροχη παραλία Βιτάλι.
Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης

Ψηλότερα θα συναντήσουμε το χωριό Βουρκωτή (15 χλμ.), το πιο ορεινό της Ανδρου (υψόμ. 700). Mηλιές, αχλαδιές, καρυδιές, αλλά και άφθονα πλατάνια ολόγυρα συνθέτουν μια κατάφυτη φυσιογραφία που δύσκολα παραπέμπει σε κυκλαδικό νησί.

Φημισμένες παραλίες

Χαλκολιμνιώνας: Πάνω στη διασταύρωση του δρόμου Κορθίου-Χώρας, θα δείτε τον στενότερο δρόμο (2 χλμ.) που κατηφορίζει για την απόμερη παραλία του Χαλκολιμνιώνα. Η ωραία αγκαλιά με την άσπρη άμμο, οι παλιές αποθήκες των ψαράδων και το λευκό εκκλησάκι του Αϊ-Γιάννη, συνθέτουν ένα ανεπιτήδευτο κυκλαδίτικο σκηνικό.



Η παραλία της Γριάς το Πήδημα στο Κόρθι.
Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης

Κόρθι: Στη φυσική έξοδο προς τη θάλασσα μιας μικρής αλλά εύφορης κοιλάδας περίκλειστης από βουνά, βρίσκεται η παραλία του Κορθίου. Νότια, συνεχίζει τη δαντέλα της η καλή αμμουδιά Καντούνι, η οποία όμως βρίσκεται στο έρμαιο των βοριάδων. Από το κέντρο του οικισμού υπάρχει ταμπέλα προς την παραλία «Της Γριάς το Πήδημα» με το χαρακτηριστικό βράχο, μια από τις πιο δημοφιλείς της Ανδρου.

Γυάλια – Πίσω Γυάλια: Από τη Χώρα της Aνδρου συνεχίζουμε για Στενιές (3 χλμ.). Μπροστά από το ομώνυμο χωριό και στα δεξιά του δρόμου αναπτύσσεται η πολυσύχναστη αμμουδιά Γυάλια με καθαρά, δροσερά νερά (υπάρχουν πηγές γλυκού νερού μέσα στη θάλασσα).



Η παραλία Άχλα, από τις ομορφότερες του νησιού
Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης

Αμέσως μετά ο δρόμος ανηφορίζει για ένα χιλιόμετρο ως την ακτή Πίσω Γυάλια, μια πανέμορφη περιοχή που δυστυχώς τα τελευταία χρόνια γνωρίζει έντονη οικιστική δραστηριότητα.

Ατένι: Eξω από το Μπατσί στρίβουμε προς Ατένι ? Κατάκοιλο και από το χωριό Ατένι συνεχίζουμε ως την παραλία (2,5 χλμ.). Μια μεγάλη αγκαλιά απλώνεται μετωπικά στο ανοικτό πέλαγος, όπου όταν φυσά ο βοριάς, τα κύματα δέρνουν αλύπητα την ακτή. Εκτός από ένα ταβερνάκι δεν υπάρχει άλλη υποδομή.

Βιτάλι: Από το Γαύριο πάμε στον Aγιο Πέτρο (6 χλμ.), περνάμε την εκκλησία της Αγ. Μαρίνας με τον θεόρατο πλάτανο και βγαίνουμε σε διασταύρωση. Το αριστερό παρακλάδι οδηγεί στο χωριό Βιτάλι (1,5 χλμ.) και το δεξί στην παραλία Γίδες (3 χλμ.). Η τοποθεσία είναι ευπρόσβλητη στους βόρειους ανέμους. Υπάρχει ταβέρνα.

Aχλα: Από Μπατσί ή από Χώρα θα πάμε στο ορεινό χωριό Βουρκωτή. Λίγο έξω από τον οικισμό, κατηφορικός χωματόδρομος (8 χλμ.), καταλήγει στην αμμουδιά Aχλα η οποία από πολλούς θεωρείται η ομορφότερη της Aνδρου καθώς βρίσκεται στην έξοδο κατάφυτης ρεματιάς. Στην άκρη της ακτής το λευκό εκκλησάκι του Αγ. Νικολάου συμπληρώνει την κυκλαδίτικη ζωγραφιά.

Φελλός: Είναι μια μικρή αμμουδερή ακτή, άριστα προφυλαγμένη από τους βοριάδες που βρίσκεται λίγο βορειότερα από το λιμάνι του Γαυρίου (4 χλμ. άσφαλτος και άφθονες στροφές). Υπάρχουν λίγα ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβέρνα. Η εύκολη πρόσβαση από το Γαύριο την καθιστά αρκετά δημοφιλή.

Βλυχάδα: Από το χωριό Μυρμηγκιές (6 χλμ. απ’ το Γαύριο) συνεχίζουμε βόρεια και πέφτουμε στο απλωτό αμμουδερό ακρογιάλι Βλυχάδα. Σχετικά καλά προφυλαγμένο απ’ το μελτέμι, δεν διαθέτει κανενός είδους οργάνωση.

Ζόρκος: Από Aνω Φελλό ακολουθούμε τον δρόμο. Σε 2 χιλιόμετρα βγαίνουμε σε διασταύρωση (υπάρχουν ταμπέλες). Στρίβουμε δεξιά, περνάμε τις διασταυρώσεις για Σίδοντα, Μακρυτάλαντο και φτάνουμε στο χωριό Παλαιστού με τα περιβόλια και τις αγροικίες. Από εδώ συνεχίζουμε για ακόμη 4 χιλιόμετρα ως την ανοιχτή στον βοριά αμμουδερή ακροθαλασσιά Ζόρκος όπου λειτουργεί αγροτουριστική ταβέρνα.

FAST INFO

Πανάρχαιοι οικισμοί
Τον 10ο αιώνα π.Χ. (Γεωμετρική Περίοδος) οι Ιωνες δημιουργούν οικιστικά κέντρα στις περιοχές Ζαγορά και Υψηλή, όπου έχουν ανασκαφεί τάφοι, ναοί και κατοικίες. Σημαντικά ίχνη αρχαίας πόλης που άκμασε από τον 6ο π.Χ. αιώνα έως τον 6ο μ. Χ αι. υπάρχουν στο χωριό Παλαιόπολη.

Το νησί των καπεταναίων
Σύμφωνα με τον Γάλλο περιηγητή Πουκεβίλ, επί Τουρκοκρατίας η Ανδρος αναδεικνύεται σε ναυτική δύναμη με περισσότερα από 40 ιστιοφόρα. Στον Ανδριώτη εφοπλιστή Μοραΐτη οφείλεται η νηολόγηση του πρώτου ελληνικού υπερωκεάνιου που συνέδεσε την Ελλάδα με την Αμερική.

Σημαντικά μνημεία
Εφορμώντας από το Γαύριο προσεγγίζουμε το χωριό Αγιος Πέτρος, όπου βρίσκεται ο αρχαίος κυκλικός πύργος των ελληνιστικών χρόνων (4ος-3ος αιώνας π.Χ.). Λίγο ψηλότερα, πάνω στον δρόμο προς Βιτάλι, συναντάμε τον βυζαντινό ναό, αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Σωτήρα.

ΔΙΑΜΟΝΗ

Γαύριο «Ανδρος holiday», (22820 71384,www.androsholidayhotel.com). «Ostria Studios» (22820 71551,www.ostria-studios.gr). «Αρχοντικό Βαρδιά» (22820 72422).

Μπατσί – Αγ. Μαρίνα «Krinos Suites» (22820 42038,www.krinoshotel.com). «Ανερούσα» (22820 41044, www.aneroussa beach.gr). «Μare e Vista» (22820 41177, www.mare-vista.com). «Anemos Studios» (22820 41287, www.anemos-studios-andros.gr).

Κόρθι «Πύργος Σαρέλη 1390» (22820 61804). «Αυγουστής» (22820 61450, www.augustis.gr). «Villa korthi» (www.villakorthi.gr, 22820 61961).

Αγ. Πέτρος – Κιπρί «Αίθρα» (22820 71385, www.aithra-andros.gr). «Μανιάτης» (22820 71688, www.villa maniati.gr). «Περράκης» (22820 71456. www.hotel perrakis.com).

Χώρα «9 Μούσες» (22820 24128, www.ennea-muses.gr). «Paradise» (22820 22187, www.paradiseandros.gr) «Micra Anglia» (22820 22207,www.micra-anglia.gr).

Αχλα «Οναρ» (210 6251052, www.onar-andros.gr)

ΦΑΓΗΤΟ

Χρυσή Ακτή Κοντά στη θάλασσα βρίσκεται η παλιά και δοκιμασμένη ταβέρνα «Γιαννούλη» (22820 71385).

Αγιος Κυπριανός Πάνω στη μικροσκοπική αμμουδιά θα φάτε στην ταβέρνα «Αγιος Κυπριανός» (22820 41753), ιδανική για το μεσημέρι, μετά το μπάνιο.

Μπατσί Υπάρχει το εστιατόριο «Δελφίνια» (22820 41635).

Χώρα Θα βρείτε το εστιατόριο «Menu» (22820 22778) για μεσογειακές γεύσεις, ενώ για παραδοσιακή ελληνική κουζίνα τα «Σκαλάκια» (22820 22822), «ο Νόνας» (22820 23577) και ο «Πλάτανος» (22820 23563) που σερβίρει και μεζέδες.

Κόρθι Το εστιατόριο «Λιθοδομή» (22820 61130) για ελληνική καλομαγειρεμένη κουζίνα.

Ανω Απρόβατο Θα φάτε στην εξαιρετική παραδοσιακή ταβέρνα «Το Μπαλκόνι του Αιγαίου» (22820 41020).

Γυάλια Στο εστιατόριο «Barbarola» (22820 23111) θα βρείτε καλό φαγητό και εξαίρετη θέα στη θάλασσα.

Νημποριό Υπάρχει το εστιατόριο «Ενάλιον» (22820 22105).

Γαύριο Δοκιμάστε την ψαροταβέρνα «Sails» (22820 71333).

Ζερμαίν Αλεξάκη
Φωτογραφίες: Θοδωρής Αθανασιάδης

www.viewsofgreece.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια