Η Κρυφή Γοητεία Της Πρέβεζας








Ένας πλήρης οδηγός για το νοτιοδυτικό άκρο της Ηπείρου





Στο νοτιοδυτικό άκρο της Ηπείρου ξεδιπλώνει την ιδιαίτερη γοητεία της η Πρέβεζα, ένας τόπος με ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά αιώνων, μα και ομορφιά απλόχερη, που μας προ(σ)καλεί να την ανακαλύψουμε και να τη βιώσουμε με όλες μας τις αισθήσεις.






H φύση πριμοδότησε το Νομό Πρέβεζας με απέραντες ακρογιαλιές με κρυστάλλινα νερά που χαρακτηρίζουν το Ιόνιο. Η πλούσια βλάστηση των βουνών της, μα και οι απέραντοι ελαιώνες, τα άφθονα τρεχούμενα νερά και οι τόσες εναλλαγές του τοπίου της χαρίζουν απρόσμενη γοητεία...












Η Πρέβεζα απαγκιάζει ανάμεσα στο δυναμικό Ιόνιο και τον γαλήνιο Αμβρακικό. Στολίδια της ο μυθικός Αχέροντας, η λίμνη Ζηρού, τα μαγευτικά ακρογιάλια της, η ρωμαϊκή Νικόπολη, η αρχαία Κασσώπη, το Νεκρομαντείο, η γραφική Πάργα, το ηρωικό Ζάλογγο και τόσα άλλα… Το όνομά της δηλώνει το στρατηγικό σημείο που είναι χτισμένη (Πρέβεζα σημαίνει πέρασμα, διάβαση). Οι άνθρωποί της, ζεστοί, φιλόξενοι, σε κάνουν να νιώθεις σαν φίλος απ’ τα παλιά.












Μια γεύση από την αρχοντική καταγωγή της παίρνουμε κάνοντας βόλτα στην παραλία του λιμανιού, όπου άλλοτε γέμιζε από καράβια που όργωναν τη Μεσόγειο, την εποχή της Ενετοκρατίας και της οθωμανικής κυριαρχίας. Σήμερα, φιλοξενεί τα ιστιοφόρα, τα σκάφη αναψυχής αλλά και τα τρεχαντήρια που ψαρεύουν καθημερινά. Η Πρέβεζα φημίζεται για την εκλεκτήσαρδέλα της.




Συνεχίζουμε τη βόλτα μας στις γραφικές γειτονιές του ιστορικού κέντρου της, στο «Σεϊτάν Παζάρ», στο καντούνι με τα γιασεμιά και τις μπουκαμβίλιες όπου βρίσκεται το σπίτι που φιλοξένησε τον ποιητή Καρυωτάκη…





Γύρω από τον «Πύργο του Ρολογιού» ξεκινούν οι πολύβουοι δρόμοι με τα εμπορικά καταστήματα. Εδώ βρίσκεται και οΜητροπολιτικός Ναός του Αγίου Χαραλάμπους. Ανάμεσα στα στενά σοκάκια οι ταβέρνες και τα ουζερί απλώνουν τα τραπεζάκια έξω. Πολύ κοντά στην πόλη βρίσκεται η Κυανή Ακτή με τους πανύψηλους ευκαλύπτους και τη λευκή αμμουδιά. Πολλά είναι και τα κάστρα που κοσμούν με την παρουσία τους την Πρέβεζα, όπως το Κάστρο του Παντοκράτορα, το Κάστρο του Αγίου Ανδρέα, το Κάστρο Ακτίου, το Κάστρο του Αγίου Γεωργίου, το Κάστρο της Ανθούσας (πάνω από την Πάργα)…




Το ποδήλατο έχει σημαντική θέση στη ζωή των κατοίκων, που το χρησιμοποιούν στις μετακινήσεις ή τις βόλτες τους.





Στη Νικόπολη...

Μια βόλτα σε έναν τόσο σημαντικό αρχαιολογικό χώρο επιβάλλεται. Φυλλομετρώντας τις θύμησες της ιστορίας, ανακαλύπτουμε πως η Νικόπολις (η πόλη της νίκης) χτίστηκε από τον Οκταβιανό Αύγουστο μετά τη νίκη του εναντίον των ενωμένων στόλων του Μάρ-κου Αντώνιου και της Κλεοπάτρας στην ιστορική μάχη του Ακτίου το 31 π.Χ. Η στρατηγική θέση της την ανέδειξε σε εμπορικό και επικοινωνιακό κέντρο και στην περίοδο της ακμής της απολάμβανε πολλά προνόμια. Στα χρόνια του Βυζαντίου η πόλη συνέχισε να κατοικείται. Τα εντυπωσιακά ρωμαϊκά τείχη, τα παλαιοχριστιανικά τείχη, το Ωδείο, το Θέατρο, τα ψηφιδωτά της βασιλικής Δουμετίου το Νυμφαίο, το Φόρουμ (η Ρωμαϊκή Αγορά), το Νεκροταφείο, το Νομισματοκοπείο, το Στάδιο, τα Λουτρά είναι μερικά από όσα θα δούμε περπατώντας στον εκτεταμένο αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης.




Βαρκάδα στον Αχέροντα...

Αυτό που δεν πρέπει να χάσουμε με τίποτα σε τούτο το ταξίδι είναι μια βαρκάδα στον ποταμό Αχέ- ροντα (=χωρίς χαρά). Ο βαρκά-ρης αναλαμβάνει και το ρόλο του ξεναγού στο μυθικό κόσμο του Αχέροντα… Η βαρκάδα ξεκινά με πορεία έξω από το κανάλι, για να δούμε την παραλία της Αμμουδιάς, τις θαλασσινές σπηλιές και τους εντυπωσιακούς σχηματισμούς των κάθετων βράχων που γκρεμίζονται απότομα στη θάλασσα. Επιστροφή στο κανάλι και ένας μαγικός κόσμος ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια μας που δεν χορταίνουν τόση ομορφιά… Ασφαλώς, ένα ταξίδι στην Πρέβεζα δεν εξαντλείται σε ένα μόνο ταξίδι. Πήραμε απλά μια καλή γεύση από τις ομορφιές της και σίγουρα θα επανέλθουμε για να ανακαλύψουμε κι άλλες κρυφές γωνιές της…


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ:
Το επιβλητικό Νεκρομαντείο και τη Μονή του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου (18ος αι.).
Τον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης.
Τη γραφική Πάργα.
Την αρχαία Κασσώπη και το μνημείο του ιστορικού Ζαλόγγου.
Το κατάφυτο φαράγγι των Πηγών του Αχέροντα, στην περιοχή της Γλυκής (βόλτα με τα πόδια, κάνοντας ράφτινγκ ή ιππασία).
Τον Αχέροντα κάνοντας βαρκάδα.



ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ:

Νομαρχία Πρέβεζας: 26820 60651, 60691

Δήμος Αχέροντα: 26660-41328, 26660-41017

Τουριστική Αστυνομία Πάργας: 26840-31222

Νοσοκομείο Πρέβεζας: 26820-25669


ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΣ:

Με δικό σας αυτοκίνητο για να κινήστε στην περιοχή. Από Αθήνα μέσω γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου (206 χλμ.) και από εκεί για Αμφιλοχία, Βόνιτσα, υπόγεια διάβαση στο Άκτιο και φθάνετε Πρέβεζα.






Read more: http://www.exonea.com/2013/06/blog-post_7308.html#ixzz2WBycn7Vd

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια