Πύργος του Άιφελ


Ο Πύργος του Άιφελ αποτελεί το σύμβολο της πόλης αλλά και ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα αξιοθέατα ανά τον κόσμο. Κατασκευάστηκε από το Γάλλο μηχανικό Γκoυστάβ Ειφέλ για τη Διεθνή Έκθεση του 1889, ο οποίος, μάλιστα, επικρίθηκε πολύ γι’ αυτό το «τερατούργημα», όπως το χαρακτήρισαν στην αρχή οι διανοούμενοι αλλά και η αριστοκρατική τάξη της εποχής. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ποιητής Πολ Βερλαίν… άλλαζε δρόμο για να μην τον βλέπει, ενώ οι ευγενείς τον αποκαλούσαν υποτιμητικά «μια άσχημη και κακόγουστη… ξύστρα για μολύβια»!



Σήμερα αποτελεί «θέλγητρο» της πόλης και δεν εννοείται Παρίσι… χωρίς τον πύργο του! Η κατασκευή του ξεκίνησε τον Ιούνιο του 1887 και ολοκληρώθηκε το Μάρτιο του 1889, ενώ είναι εξ ολοκλήρου κατασκευασμένος από μέταλλο και ένα εκατομμύριο καρφιά. Όλο το έργο έχει τη μορφή τετραγωνικής πυραμίδας και το στηρίζουν τέσσερα τετράπλευρα βάθρα, αποτελώντας μια από τις πλέον σταθερές κατασκευές, αφού παρεκκλίνει μόλις 7 εκατοστά με σφοδρό άνεμο!



Έχει ύψος 300,51 μέτρα (σ.σ. μαζί με την κεραία της γαλλικής τηλεόρασης φτάνει στα 320,15 μ.), ενώ 700 σκαλοπάτια οδηγούν στον πρώτο όροφο, όπου μπορείτε να δειπνήσετε στο εστιατόριο που υπάρχει εκεί. Στα 274 μ. βρίσκεται ο εξώστης (στον τρίτο όροφο), από όπου η θέα της πόλης είναι καταπληκτική και όταν ο ουρανός είναι καθαρός μπορείτε να δείτε μέχρι και 72 χιλιόμετρα μακριά. Στον τελευταίο όροφο υπάρχουν εργαστήρια μετεωρολογίας και τηλεοπτικών εγκαταστάσεων, ενώ υπάρχει ανελκυστήρας για τους τουρίστες, αφού μέχρι την κορυφή τα σκαλοπάτια είναι περίπου… 1.652! Σημείωση: Το βράδυ αποτελεί μια εντυπωσιακή εικόνα, αφού φωτίζεται με περισσότερα από 292.000 Watt.







Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια