Shoyna:Μια ολόκληρη πόλη θαμμένη στην άμμο!






Η μικρή παραλιακή πόλη Shoyna, βρίσκεται στη Βόρεια Ρωσία
στον Αρκτικό κύκλο, με τους κατοίκους της μικρής αυτής πόλης να αντιμετωπίζουν όχι μόνο τις ακραίες καιρικές συνθήκες με τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά και την “εισβολή” της άμμου μέσα στην μικρή τους πόλη καλύπτοντας σχεδόν τα πάντα για δεκάδες χιλιόμετρα προς την ενδοχώρα!

Οι αμμόλοφοι που σχηματίζονται από την μεταφορά της άμμου δημιουργούνται κυρίως λόγω των θυελλωδών δυτικών ανέμων που πνέουν στην περιοχή και που μπορεί να διαρκέσουν για εβδομάδες! Το αποτέλεσμα είναι να “θάβονται” ολόκληρα σπίτια κάτω από την άμμο, με τους κατοίκους πολλές φορές να ξυπνάνε το πρωί και να μην μπορούν να ανοίξουν την πόρτα του σπιτιού τους γιατί την έχει μπλοκάρει η άμμος! Η πόλη διαθέτει και τρεις μπουλντόζες που αναλαμβάνουν να “ξεθάβουν” συνέχεια όλα τα σπίτια που καλύπτονται συχνά από αυτό το ιδιαίτερο φυσικό φαινόμενο στην μικρή αυτή Ρωσική πόλη.


Οι πρώτοι κάτοικοι της πόλης ήταν ψαράδες που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή το 1930, και μέχρι το 1950 η πόλη αριθμούσε περίπου 2,000 μόνιμους κατοίκους με το ψάρεμα να εξακολουθεί να είναι η βασικότερη πηγή εισοδήματος για την πόλη. Με το πέρασμα των χρόνων και με τα ψάρια της περιοχής να ελαττώνονται με δραματικούς ρυθμούς λόγω της υπεραλιείας , οι περισσότεροι κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την μικρή αυτή πόλη και να μετακομίσουν σε μεγαλύτερες πόλεις με τους μόνιμους κατοίκους να φτάνουν πλέον μετά βίας τα 300 άτομα που μέχρι και σήμερα ζουν μόνιμα στην Shoyna.


H επικοινωνία της πόλης με την υπόλοιπη χώρα γίνεται είτε αεροπορικώς (διαθέτει μικρό αεροδρόμιο με χωμάτινο διάδρομο..), είτε με πλοία, καθώς οι περισσότεροι δρόμοι καλύπτονται με μεγάλες ποσότητες άμμου και σε πολλά σημεία υπάρχουν αμμόλοφοι ολόκληρα βουνά!

newmail

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια