Δείτε τα 12 πιο όμορφα ρολόγια πόλεων του κόσμου





Από το Μπιγκ Μπεν στο Λονδίνο μέχρι το Κρεμλίνο της Μόσχας – Όλα αποτελούν το σήμα κατατεθέν της πόλης τους

Τα ρολόγια στις πόλεις αποτελούν το σήμα κατατεθέν τους. Τις διακοσμούν και τις κάνουν να ξεχωρίζουν. Συνήθως βρίσκονται σε όμορφα κτήρια και μαγνητίζουν τον κόσμο. Το αμερικάνικο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ξεχώρισε τα δώδεκα πιο εντυπωσιακά και όμορφα ρολόγια που κοσμούν τις πόλεις ανά τον κόσμο.


Ανάμεσα σε ουρανοξύστες και υπερσύγχρονα κτήρια, το ρολόι στην Φιλαδέλφειατων ΗΠΑ, το οποίο βρίσκεται στην κορυφή του δημαρχείου, ξεχωρίζει τόσο για την αρχιτεκτονική του, όσο και για το χάλκινο άγαλμα που έχει στην κορυφή του. Πρόκειται για τον William Penn, ο οποίος ήταν ο ιδρυτής της Πενσυλβάνια και υπεύθυνος για τον σχεδιασμό της Φιλαδέλφεια. Δίπλα στον Penn βρίσκονται άλλα τέσσερα μικρότερα αγάλματα, τα οποία απεικονίζουν τους πρώτους κατοίκους της πόλης (μετανάστες από τη Σουηδία και ιθαγενείς Αμερικανούς) .Φτιάχτηκε το 1901, έχει ύψος 167 μέτρα και όσοι εισέρχονται σε αυτό μπορούν να δουν τον μηχανισμό του. Όταν ξεκίνησαν να το χτίζουν, οι κατασκευαστές του είχαν στόχο να χτίσουν τη μεγαλύτερη κατασκευή στον κόσμο. Όμως οι εργασίες καθυστερούσαν, καθώς ξεκίνησαν το 1871 και ολοκληρώθηκαν το 1901 και ήδη είχε κατασκευαστεί ο πύργος του Άιφελ, ο οποίος είναι 301 μέτρα.




Το αστρονομικό ρολόι της Πράγας είναι ένα αριστούργημα αρχιτεκτονικής. Κατασκευάστηκε το 1410 από τον καθηγητή μαθηματικών και αστρολογίας στο Πανεπιστήμιο Charles, Jan Sindel και τον ωρολογοποιό Mikulas του Kadane. Στην κορυφή του έχει ένα κατάστραωμα, στο οποίο για πέντε ευρώ ο επισκέπτης μπορεί να παρατηρήσει όλη την πόλη. Το εντυπωσιακό όμως του ρολογιού είναι ότι κάθε ώρα, από τις εννιά το πρωί μέχρι τις εννιά το βράδυ, οι δώδεκα απόστολοι που το κοσμούν τίθενται σε κίνηση. Ο κάθε ένας έχει και ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Για παράδειγμα ο Άγιος Πέτρος κρατά ένα κλειδί, το οποίο συμβολίζει το Βασίλειο των Ουρανών, ενώ υπάρχει και ένα άλλο στοιχείο που μπορούν να το δουν οι πιο παρατηρητικοί. Στο ρολόι, πέρα από του αποστόλους, υπάρχουν και άλλες μορφές, όπως ένας άνδρας που κάτι ψάχνει κοιτάζοντας έναν καθρέπτη, κάτι που σύμφωνα με τους κατασκευαστές συμβολίζει την ανθρώπινη ματαιοδοξία. Τέλος αξίζει να αναφερθεί και ένας μύθος γύρω από το ρολόι. Σύμφωνα με τους κατοίκους της Πράγας, όταν ο Mikulas του Kadane ολοκλήρωσε την κατασκευή του ρολογιού, οι υπεύθυνοι της πόλης τότε, τον τύφλωσαν με αποτέλεσμα να αποτελεί την τελευταία κατασκευή του. Επίσης, στο επίσημο site του ρολογιού υπάρχουν οδηγίες για το πως μπορεί κάποιος να διαβάσει το αστρονομικό ρολόι.




Το Ferry Building Marketplace στο Σαν Φρανσίσκο αποτελεί ένα είδος mall της πόλης. Όμως αυτό που το κάνει ξεχωριστό είναι το ρολόι στην κορυφή του κτηρίου. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1898, αφού όμως πέρασε από χίλια κύματα. Δύο μεγάλοι σεισμοί το 1906 και το 1989 σχεδόν το κατέστρεψαν ολοσχερώς, ενώ το 1957 έφτιαξαν έναν αυτοκινητόδρομο που «εξαφάνιζε» την πρόσοψη του κτηρίου. Τελικά το 1989 ο δρόμος καταστράφηκε από τον σεισμό και έτσι το Ferry Building Marketplace αποτέλεσε ξανά πόλο έλξης για τους ντόπιους και τους τουρίστες μέχρι και σήμερα.




Στο παλιό λιμάνι του Μόντρεαλ, το ρολόι προσφέρει ένα μαγικό θέαμα με τον εντυπωσιακό του φωτισμό και αποτελεί κάτι σαν το οικόσημο της πόλης. Ο μηχανισμός του ρολογιού κατασκευάστηκε το 1921 στο Λονδίνο από την εταιρεία Gillett & Johnson, την ίδια εταιρεία που έχει κατασκευάσει και το μηχανισμό του ρολογιού στο παλάτι του Westminster στο Λονδίνο. Ο πύργος, στον οποίο στέκεται το ρολόι, κατασκευάστηκε για τους ναυτικούς που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου.




Στην πόλη Βέρνη της Ελβετίας, τον πύργο Zytglogge κοσμεί ένα πανέμορφο ρολόι. Δίπλα από τους περιστρεφόμενους δείκτες του ρολογιού υπάρχουν είδωλα, ενώ κάθε ώρα εμφανίζεται και μια μεγαλύτερη φιγούρα που χτυπά το χρυσό καμπανάκι στην κορυφή του πύργου. Εκτός από το χρόνο, το αστρονομικό ρολόι διαθέτει επίσης σεληνιακό ημερολόγιο, διάγραμμα με τα ζώδια και τα αστέρια. Το 1220, όταν και κατασκευάστηκε, χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή.




Στη Μόσχα βρίσκεται ο πύργος Spasskaya. Είναι ο κεντρικός Πύργος του Σωτήρος στο Μοσχοβίτικο Κρεμλίνο, που ενώνει το ιστορικό συγκρότημα του Κρεμλίνου με την Κόκκινη Πλατεία. Ο Στάλιν του προσέθεσε ένα αστέρι στην κορυφή, ενώ αργότερα το αντικατέστησαν με ένα χρυσαετό, το σύμβολο της τσαρικής Ρωσίας.




Ο λεγόμενος «Πύργος του Ρολογιού» βρίσκεται στην πόλη Ιζμίρ της Τουρκίας, στην πλατεία Κονάκ. Σχεδιασμένο από το Γάλλο αρχιτέκτονα Raymont Charles Père, αποτέλεσε δώρο του Γερμανού Αυτοκράτορα Γουλιέλμου Β’ για τον εορτασμό των 25 χρόνων βασιλείας του Σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίντ Β’. Είναι χτισμένο και διακοσμημένο με την οθωμανική αρχιτεκτονική, με ύψος 25 μέτρα, ενώ τριγύρω του έχουν κατασκευαστεί τέσσερις βρύσες, οι οποίες έχουν τοποθετηθεί στις τέσσερις πλευρές του Πύργου. Ο πύργος επίσης απεικονιζόταν σε παλιότερο χαρτονόμισμα των 500 λιρών. Παρόμοιοι πύργοι είχαν χτιστεί και σε άλλες πόλεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όπως το Βελιγράδι, το Σαράγεβο, τη Μπάνια Λούκα και σε άλλες πόλεις των Βαλκανίων.




Το «Νέο Δημαρχείο» του Μονάχου φιλοξενεί το Δημοτικό Συμβούλιο, τα γραφεία του Δημάρχου και διοικητικές υπηρεσίες της πόλης. Στην κορυφή του πύργου δεσπόζει η ορειχάλκινη μορφή του Μύνχνερ Κιντλ, συμβόλου της βαυαρικής πρωτεύουσας. Το ρολόι του πύργου είναι το τέταρτο μεγαλύτερο μουσικό ρολόι της Ευρώπης. Κάθε μέρα, οι 43 καμπάνες του ηχούν, ενώ πολύχρωμες μηχανικές μορφές χορεύουν στο ρυθμό της μουσικής. Οι μορφές κινούνται προς δύο κατευθύνσεις και χορεύουν έναν ιπποτικό χορό προς τιμήν του γάμου του δούκα Γουλιέμου Ε’ με τη Ρενάτα της Λωρραίνης ενώ χορεύουν και τον Σέφλερταντς, το Χορό των Βαρελάδων, ο οποίος χορεύεται και στους δρόμους του Μονάχου σε ανάμνηση της λήξης της επιδημίας της πανούκλας το 1517.




Στη Μαλαισία, στην Κουάλα Λουμπούρ βρίσκεται ο πύργος του Σουλτάνου Abdul Samad, τον οποίο κοσμεί ένα ρολόι, ενώ η κορυφή ολοκληρώνεται με έναν χρυσό θόλο. Πρόκειται για ένα συνδυασμό αρχιτεκτονικής των Μαυριτανών και της βρετανικής σχολής.




Στην πόλη Οσάκα στην Ιαπωνία υπάρχει ένα συντριβάνι που διαθέτει ένα «έξυπνο» σύστημα ρίψης νερού , το οποίο μπορεί να εμφανίσει το χρόνο, καθώς και πολύπλοκα σχέδια με σταγόνες νερού.




Όσοι επισκέπτονται την Ταϊλάνδη και ειδικότερα την πόλη Τσιάνγκ Ράι, σίγουρα θα έχουν δει ένα κυκλικό γλυπτό, με έναν χρυσό πύργο και ρολόι, ο οποίος βγάζει ήχους και φως κάθε βράδυ.




Τέλος, το CNN, άφησε το πιο διάσημο ρολόι του κόσμου. Ο λόγος φυσικά για τοΜπιγκ Μπεν. Πρόκειται για τη μεγάλη καμπάνα και το ρολόι στο βόρειο άκρο του ανακτόρων του Ουεστμίνστερ στο Λονδίνο. Είναι το μεγαλύτερο τεσσάρων όψεων ρολόι με καμπάνες και ο πύργος του ρολογιού είναι ο τρίτος ψηλότερος στον κόσμο. Η ανέγερση του πύργου ολοκληρώθηκε τις 10 Απριλίου 1858. Κάτι που ίσως δεν γνωρίζουν αρκετοί είναι πως το εσωτερικό του πύργου δεν είναι ανοιχτό σε επισκέπτες από το εξωτερικό, ενώ δεν διαθέτει ανελκυστήρα, με αποτέλεσμα όσοι καταφέρουν και μπουν μέσα θα αναγκαστούν να ανεβούν τα 334 σκαλοπάτια που θα τους οδηγήσουν στην κορυφή…




http://to-gamato.gr/auto_Category/%CE%B4%CE%B5%CE%AF%CF%84%CE%B5-%CF%84%CE%B1-12-%CF%80%CE%B9%CE%BF-%CF%8C%CE%BC%CE%BF%CF%81%CF%86%CE%B1-%CF%81%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%80%CF%8C%CE%BB%CE%B5%CF%89%CE%BD-%CF%84%CE%BF/#sthash.QZUBrVA6.dpbs

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια